Adalet Bakanından itiraf gibi açıklama

Abone ol

Bakan Gül, yeni bir yasal düzenlenmenin hazırlandığını belirtti.

İstinaf mahkemesinin, Cumhuriyet gazetesi davasında 5 yıldan az ceza alan gazetecilerin cezalarını onamasının ardından, yaşanan ‘adaletsizliğin’ giderilmesi için çalışma başlatıldı. Bakan Gül, yeni bir yasal düzenlemenin hazırlandığını ifade etti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, son örneği Cumhuriyet davasında yaşanan 5 yıl altı hapis cezalarının istinafta kesinleşmesinin yarattığı “adaletsizliğin” düzeltilmesi konusunda çalışma yaptıklarını açıkladı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, geçen hafta istinaf başkanlarıyla konu üzerinde görüştüklerini belirten Gül, üç yıllık istinaf uygulamasına ilişkin sorunları çözümleyen yeni bir yasal düzenleme hazırlandığını, nisan veya mayısta TBMM Başkanlığı’na sunulacağını açıkladı. Gül, toplu davalarda aynı fiilden verilen kararlarda kendi içinde bir itiraz-denetim ya da Yargıtay’da temyiz üzerinde çalışma yapıldığını belirtti.


Adalet Bakanı Gül, gazetelerin Ankara temsilcileri ve muhabirleriyle düzenlediği sohbet toplantısında yargıya ilişkin yeni gelişmeleri açıkladı. Toplu davalarda 5 yıl altındaki hapis cezalarının istinafta kesinleşmesi, 5 yıl üzeri kararların ise Yargıtay’a gidebilmesinin yarattığı tartışmanın sorulması üzerine Adalet Bakanı Gül, konuya ilişkin yasa değikliği mesajı verdi:

“Geçen hafta istinaf mahkemesi başkanlarıyla çalıştık. İstinaf üç yıllık bir uygulama. Belli hapis cezalarının istinafta kesinleşip kanun yolunda temyize gitmemesi tartışması yaşandı. Bu konuda adaletsizlik var mı, yok mu üzerinde çalışıyoruz. Aile, iş, terör yargılamalarında yığılma var. Dosyaların 3-5 yılda istinafta beklemesi istediğimiz bir şey değil. Adalet duygusunu tatmin edecek şekilde hızlı karar verilmesi gerekiyor. Bu konularda, uygulamaya dönük aksaklıkları çözme noktasında mutfağımızda bir çalışma yapıyoruz. Aynı fiille ilgili bir ceza istinafta kesinleşiyor, diğerine temyiz yolu açık. Kendi sistemi içinde çözülmesi ya da Yargıtay’a gitmesi yönünde kanun boyutuyla bir düzenlemeye ihtiyaç var mı değerlendiriyoruz. Bu konuda çalıştay da yapacağız. Toplu davalarda aynı fiilden verilen cezaların temyiz yolunun açılıp açılmayacağını tartışıyoruz. Daha sonra tamamlayacağımız çalışmayı da nisan veya mayısta Meclis’in takdirine sunacağız.”

Bakan Gül; hâkim, savcı ve avukatların merakla beklediği Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin de seçim sonrasında kamuoyuna açıklayacaklarını belirtirken, özellikle atamalarda hakimlik güvencesinin sağlanacağını kaydetti.

‘Af Meclis’in takdiri’

Af olarak bilinen infaz düzenlemesinin kendisine her yerde sorulduğunu belirterek, “O konu Meclis’in takdiri. Şimdi de Meclis kapalı” dedi.

Hâkim ve savcılar için sosyal medya yasağı koymadıklarını kaydeden Gül, “Bu etik ilkeler ışığında paylaşımlarını yaparlar. Hâkim ve savcılar bu noktada kendi otokontrollerini kendileri yapacak. Tarafsız olmak kadar tarafsız görünmek de önemli” dedi.

58 polis hakkında gözaltı kararı! Güncel Restoranda kalp krizi geçiren müşteri öldü Güncel Sarıyer'de balıkçı barınağında yangın Güncel Avcılar'da trafik kazası: 1'i ağır, 6 yaralı Güncel