Adalet Nöbeti: Şimdilik hoşça kalın!

Abone ol

Adalet Nöbeti sona erdi: "Adalet, temel hak ve özgürlükler, barış ve demokrasi mücadelemiz devam edecektir. Daha güzel ve yaşanılası bir Türkiye’de buluşmak üzere şimdilik hoşça kalın, adaletle kalın"

Avukatların İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde her hafta perşembe günü gerçekleştirdikleri ‘Adalet Nöbeti’ 85’nci haftasında son buldu.

‘Adalet Nöbeti’ Cumhuriyet gazetesi davasında tutuklu avukatlara destek olmak için 6 Nisan 2017 tarihinde başlamıştı. Son gün yapılan açıklamaya HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Filiz Kerestecioğlu katıldı. Çağlayan Adliyesi Themis heykelinin önünde her hafta perşembe günü bir araya gelen avukatlar adalet taleplerini yineliyordu. Avukatlar bugün son bulan ‘Adalet Nöbeti’nde adaletsizlik, hukuksuzluk ve keyfilik devam ettiği sürece adalet arayışlarına farklı biçimlerde ve mecralarda sürmeye devam edeceklerini açıkladı.

‘KAR, YAĞMUR, ÇAMUR…’

Avukat Kemal Aytaç, “Kar yağmur çamur başsavcılık talimatları, polisin saldırısı, burnu kırılan avukatlar, soruşturmalar, gece ev baskınları hepsini yaşadık ama Türkiye’de avukatlar var. Ciddiyetimizi koruyarak herkes için adalet diye burada haykırdık. Bu sesin duyulduğunu biliyoruz” dedi.

Nöbetin açıklamasını yapan Aytaç, “6 Nisan 2017 tarihinde başladığımız, Adalet Tanrıçası Themis Heykeli’nin altında 85 haftadır hiç ara vermeden tuttuğumuz Adalet Nöbetinin, hep birlikte yürüdüğümüz uzun bir yolculuğun sonundayız. Her son yeni bir başlangıçtır aynı zamanda. Adalet Nöbeti sona eriyor ama adaletsizlik, keyfilik ve hukuksuzluk devam ettiği sürece adalet mücadelemiz başka biçimler ve araçlarla devam edecektir” diye konuştu.

‘UZUN BİR YOL KAT ETTİK’

Attila İlhan’ın dizesilerini okuyan Aytaç şöyle devam etti: “birikip yeniden sıçramak için” birlikte yeni yol ve yöntemler arayacağımız, zenginleşerek, tazelenerek ve güçlenerek adalet mücadelesine devam edeceğimiz bir soluklanmanın da eşiğindeyiz. Uzun ve zorlu bir yol kat ettik bugüne kadar. Tutmaya başladığımız daha ilk Adalet Nöbeti polisin saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Bir arkadaşımızın ayağı, bir arkadaşımızın burnu kırıldı, 9 arkadaşımız gözaltına alındı. Tartaklandık. Cübbelerimiz polisin ayaklarının altında ezildi, çalışma mekânımız olan adliyenin dışına atıldık. Adliye kapısının önünde basın açıklaması yapmamıza izin verilmek istenmedi. Hakkımızda dava açıldı. Adalet Nöbetinin sözcüsü bir arkadaşımızın evi basıldı gece yarısı. Ama tüm bunlara rağmen 85 hafta aynı cesaret ve kararlılıkla, aynı ısrar, inat ve iradeyle yılmadan adalet mücadelesi vermeye, adalet için nöbet tutmaya devam ettik.”

‘ADALET KÜRSÜSÜNDEN DUYURDUK’

“Adalet Nöbetinin 85 hafta boyunca kesintisiz ve kararlılıkla devam etmesi nedensiz değil elbette” diyen Aytaç açıklamasını şöyle sürdürdü: “Adalet arayışı hiç bugünkü kadar yakıcı ve acil toplumsal ihtiyaç ve talep haline gelmemişti çünkü. Bu topraklar üzerinde adaletsizlik her daim var oldu evet; ama adaletsizlik, hukuksuzluk ve keyfilik hiç bugünkü kadar pervasızca yaşanmamıştı. Adaletin ayaklar altına alındığı, hukukun ve yargının siyasal iktidarın elinde “yargısız infaz” aracı ve bir sopa olarak kullanıldığı bir dönemde yaşamaktayız. Adil bir yargılanmadan, şeklen dahi olsa yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığından söz edebilmek mümkün değildir. Siyasal iktidarın tak diye emrettiğini, hafta sonu demeden adliyeyi açtırarak şak diye yerine getiren bir yargı düzenine tanıklık etmekteyiz ne yazık ki.”

85 hafta boyunca ‘Adalet Nöbeti’nin yaptığı faaliyetletleri anlatan Aytaç, şöyle devam etti:” Adalet Nöbeti işte bu benzer şartlar altında, Cumhuriyet Gazetesi çalışanı üç meslektaşımızın akıl ve mantık dışı iddialarla haksız ve keyfi tutuklanması üzerine onlarla dayanışmak, onlara dayanma gücü vermek ve adalet talebini dillendirebilmek için başlamıştı.

Ama Adalet Nöbeti zamanla haksız ve keyfi şekilde tutuklamalara maruz kalan başka meslektaşlarımız ve tüm hukuksuzluklara karşı bir kürsü haline döndü. Kim nerede bir haksızlığa ve keyfi uygulamaya maruz kalmışsa onun sesi olmaya, yaşanan adaletsizliği Adalet Nöbeti kürsüsünden tüm kamuoyuna duyurmaya çalıştık. ”

‘HERKES İÇİN ADALET DEDİK’

Sadece avukatların değil, adaletsizliğe uğrayan herkesin avukatlıklarını yaptıklarını anlatan Aytaç, “Yalnızca kendimiz ve benzer düşünceyi paylaştığımız insanlar için değil herkes için adalet istedik. “Düşman hukukunu değil, düşmanlarımız için dahi hukuk talep ettik. Uzun ve zorlu bir yoldan bugüne geldik demiştik. Ama bu uzun yolculukta bizi güçlendiren, umutlandıran, sevindiren pek çok olay da yaşadık, unutulmayacak pek çok anı biriktirdik. Çağlayan Adliyesinde yaktığımız meşalenin çoban ateşi misali çoğaldığına tanıklık ettik. Yüzlerce konuşmacıyı konuk ettik Adalet Nöbeti kürsüsünde örneğin. Yüzün üzerinde meslektaşımız, baro başkanları, hocalarımız, gazeteciler, sanatçılar ve siyasetçiler omuz verdi adalet mücadelemize. Ödüller aldı Adalet Nöbeti örneğin. Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) 2017 yılı İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma ödülünü Adalet Nöbetine vermeyi uygun gördü. Keza Kartal Hukukçular Derneği’nin 2017 yılı Hukuk ve Adalet ödülü ve İstanbul Barosu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Ayın Karanlık Yüzü adlı uluslararası konferansta Hukuk ödülü Adalet Nöbetine verildi.

Adalet Nöbeti Şenliği yaptık dostlarla; birlikte, şiirler türküler söyledik. Ve Adalet Nöbetinin meşruluğunun mahkeme kararıyla da tescillendiğine tanıklık ettik. Adalet Nöbetinin ilk haftasındaki polis saldırısının ardından gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 9 arkadaşımızın yargılandığı davada İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi, toplanma özgürlüğünün demokratik bir toplumda ifade özgürlüğü ile birlikte ele alındığının, kurulu düzene karşı çıkan ve barışçı yollarla ifade edilen siyasi görüşlere imkân tanınmasının ve toplanma özgürlüğünün özünün korunması gerektiğinin altını çizmiş ve beraat kararı vermiştir.

Adalet Nöbeti birlikte ve bir arada olmanın gücünü ve önemini de hatırlattı bize bir kez daha. Mücadelenin bizi beslediğini ve güçlendirdiğini, dayanışmadan ve birlikten güç doğduğunu bir kez daha hayat içinde gördük ve sınadık” şeklinde konuştu.

Aytaç son olarak şöyle devam etti:”Adalet Nöbetinin geride kalan 85 haftasının ardından geldiğimiz aşamada yarınlara bir umut ve ilham alınacak bir mücadele geleneği bırakabildi isek, tutuklu meslektaşlarımızın direnme ve dayanma güçlerine bir nebze olsun katkı sağlayabildi isek, yaşanan adaletsizlikleri ve hukuksuzlukları kamuoyunda biraz olsun görünür kılabildi isek kendimizi amacımıza ulaşmış sayabiliriz.

Bu uzun adalet mücadelesi yolculuğumuzda bizlere destek veren ve eşlik eden, dayanışma içinde olan tüm dostlarımıza bir kez daha gönülden teşekkür ediyoruz.

Başlarken söylediğimiz sözü bitirirken bir kez daha tekrarlıyoruz. Adalet Nöbeti sona erdi ama adalet, temel hak ve özgürlükler, barış ve demokrasi mücadelemiz devam edecektir.

Daha güzel ve yaşanılası bir Türkiye’de buluşmak üzere şimdilik hoşça kalın, adaletle kalın.”

Mesleki eğitim merkezinde yangın Güncel Karadeniz'de ulaşıma kar engeli! 801 köy yolu... Güncel Belediye misafirhanesinde yangın! Güncel Elazığ'da okullar tatil mi? İl Milli Eğitim Müdürlüğü açıkladı Güncel