Adet öncesi sendrom ile nasıl baş edilir?
Adet gören kadınların %90’ını etkileyen adet öncesi sendromu (PMS) belirtilerini hafifletmek için doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz.
Adet öncesi sendromu, adet gören kadınların %90’ında görülebilen, adet kanaması başlamadan önceki haftada başlayarak kanamanın 3.-4. Gününe kadar devam edebilen bazı semptomları içeren bir sendromdur.
Habertürk'ten Duygu İslamoğlu'nun haberine göre, memelerde hassasiyet ve ağrı, huzursuzluk, depresif ruh hali, ani duygusal değişimler, kramplar, baş ağrısı, uyku problemleri, libido düşüklüğü ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkan sendrom, belirtiler üç adet döngüsü boyunca devam ettiğinde teşhis edilebiliyor.
Adet öncesi sendromuna ne iyi gelir?
Öncelikle kendinizde bu belirtileri gözlemliyorsanız, bir uzmana danışmanız öneriliyor. Adet öncesi sendromu belirtileri bazen ciddi hormonal dengesizliklere veya psikolojik tedavi gerektiren Adet Öncesi Disforisi (PMDD) hastalığına işaret edebiliyor. Bu durumda belirtilere medikal yöntemlerle müdahale etmek gerekebilir. Ancak belirtileri daha hafif şekilde deneyimliyorsanız veya alternatif tedavi yöntemleri sizin için en iyi yolsa, aşağıdaki doğal tedavi ve destek yöntemlerini deneyebilirsiniz:
1- Yaşam kalitenizi yükseltin
Sağlıklı ve dengeli beslenmek, iyi uyumak, düzenli egzersiz yapmak; birçok sağlık sorununuza iyi gelmekle kalmayacak, adet öncesi sendromu belirtilerini de azaltmanıza yardımcı olacak. Vücutta meydana gelen hormonal dengesizlikler ve fiziksel yorgunluk, yeterli vitamin ve minerallerin alınamaması bu sendromun belirtilerini tetikliyor. Özellikle adet döngünüzün ikinci evresinde (adet kanamanız görüldükten sonraki üçüncü ve dördüncü haftalarda) sağlıklı beslenir, uyku düzeninize dikkat eder ve fırsat buldukça, mümkünse açık havada egzersiz yaparsanız, adet öncesi sendromu belirtilerini azaltmanız mümkün.
2- Beslenmenize bazı vitamin ve mineralleri dahil edin
Adet öncesi sendromunda görülen belirtiler, bazen bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinden kaynaklanabiliyor. Bu nedenle, günlük beslenme düzeninize dahil edeceğiniz veya gıda takviyesi olarak alabileceğiniz vitamin ve mineraller, belirtilerin önemli ölçüde azaltılmasına yardımcı olabilir. Hangi vitamin veya mineralin eksikliğini çektiğinizi detaylı olarak araştırmak için, hekiminize danışmanız gerekir. İlgili kan tahlilleri sonucunda vücudunuzda eksik olan vitamin ve mineralleri tespit etmek mümkündür.
Yapılan araştırmalar, bu takviyelerin faydalı olacağını gösteriyor:
Günde iki kez alacağınız 500 mg’lık kalsiyum takviyesi.
Günde bir kez 800 IU D Vitamini.
Günlük 1000 mg Omega-3 yağ asidi takviyesi.
Demir içeren multivitamin takviyeleri.
Adet kanamanızdan sonraki 16. günden sonraki kanamanızın 5. gününe kadar günde bir kez alacağınız 40 mg Gingko Biloba takviyesi.
B vitamini içeren ayçekirdeği, bezelye ve yulaf gibi yiyecekler.
Adetinizin 14. gününden bir sonraki adet kanamanıza kadar kullanacağınız günlük 200 mcg Krom takviyesi.
3- Yoga ve meditasyon yapın
Adet öncesi sendromu belirtilerini iyileştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri de, yoga ve meditasyonu hayatınıza dahil etmek. Fiziksel aktivitenin de ötesinde fayda sağlayan yoga pratiği, bedensel farkındalığınızı arttıracak, belirli kas ve eklem gruplarınızı esnetip güçlendirirken aynı zamanda zihinsel olarak da güçlenmenize yardımcı olacak. Düzenli ve doğru nefes, sakinleşmeyi ve gevşemeyi öğrenmek, bedeninizdeki hislerle haşır neşir olarak geçireceğiniz vakit, adet öncesi sendromu belirtileri ile baş etmenizi önemli ölçüde kolaylaştırabilir.
4- Bütüncül tedaviler araştırın
Bilişsel Davranışçı Terapi, Beslenme Terapisi, Naturapatik Tedavi gibi yöntemler, PMS semptomları ile başa çıkmaya yardımcı tedavilerdir. Aynı zamanda son yıllarda oldukça popüler hale gelen dişilik çalışmaları, menstrual farkındalık çalışmaları ve kadın çemberlerine katılmak da, adet döngüleriniz ile ilgili farkındalığınızı arttırarak kendinize özgü rahatlatıcı yöntemler bulmanıza yardımcı olacaktır.