Af Örgütü'nden ABD’nin DSÖ’den çekilme kararına tepki
ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’nden çekilmesini ‘pervasızlık’ olarak tanımlayarak tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi, Washington yönetimini karar konusunda yeniden düşünmeye davet etti.
Uluslararası Af Örgütü ABD şubesi Trump yönetiminin Dünya Sağlık Örgütünden çekilme kararını pervasızlık olarak değerlendirirken, ABD’yi karar konusunda yeniden düşünmeye davet etti.
Birgün'den Didem Mercan'ın haberine göre; ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz günlerde ülkesini resmi olarak Dünya Sağlık Örgütünden çekme kararı almasının ardından, ABD Uluslararası Af Örgütü konu ile alakalı resmi bir açıklama yaptı.
Uluslararası Af Örgütü’nün Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Danışmanı Sanhita Ambast yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin Dünya Sağlık Örgütü’nden çekilmesini pervasız bir yaklaşım olarak değerlendirdi. Ambast, koronavirüsün hala birçok ABD eyaletinde hızla yayıldığına dikkat çekerken, Trump yönetimini, insanların hayatlarını kötü tasarlanmış bir politik manevra ile piyon olarak kullanmakla suçladı.
Ambast “Bu karar, dünyanın dört bir yanında salgınla mücadele konusunda ve DSÖ’nün desteklediği diğer temel sağlık programları açısından olumsuz etkiler yaratacaktır” dedi ve ekledi:
“Toplumlar ancak birlikte çalışırsa bu virüsü kontrol altına alabilir ve herkesin yeterli sağlık hizmetlerine erişmesini sağlayabiliriz. Diğer ülkeleri harekete geçmeye ve salgın ve diğer sağlık krizlerine karşı küresel çabaların iyi bir şekilde finanse edilmesini sağlamaya çağırıyoruz. Başkan Trump, DSÖ’nü salgını kötüye kullanmakla suçladı. ABD, böylesine önemli bir zamanda geri çekilmek yerine, kuruluşla ilgili endişeleri konusunda ilgilenmelidir. Mevcut uluslararası organlardan ve antlaşmalardan çekilmek uygun değildir ve tüm dünyadaki insan haklarına ve yaşamlarına zarar verme riski taşır. Trump yönetimini yeniden düşünmeye ve ABD’nin hala uluslararası halk sağlığını korumaya kararlı olduğunu göstermeye çağırıyoruz.”
Uluslararası Af Örgütü, konu ile alakalı Nisan ayında kongreye bir mektup yazıp endişelerini dile getirmişti.
DSÖ, küresel halk sağlığını destekleme yetkisine sahip birincil uluslararası bir organdır. DSÖ, COVID-19 pandemisinin yanı sıra, Ebola, kızamık, sıtma, HIV ve AIDS ve diğer birçok hastalığı önlemek, kontrol etmek ve tedavi etmek için çok sayıda program uyguluyor. ABD şu anda DSÖ’nün en büyük finansman kaynaklarından biri konumunda.
Başkan Trump yönetimdeki ABD şu ana kadar, BM İnsan Hakları Konseyi’nden, BM kültür ajansından (UNESCO) ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel anlaşmalardan çekildi.