Ahmet Akın: Süt üreticisinin alın teri gasp ediliyor
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesirli süt üreticilerinin konkordato mağduriyetinin en kısa zamanda giderilmesini istedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesirli süt üreticilerinin konkordato mağduriyetinin en kısa zamanda giderilmesini istedi.
“İflastan önceki son dönemeç konkordato azalsa bile iflaslar aratacak" diyen Ahmet Akın, “Süt üreticisi isyan ediyor. Ulaşmadıkları, çalmadıkları kapı kalmadı. Konkordato süreci ağır aksak ilerliyor. İktidar üreticiye sahip çıkmıyor. İflaslar arttığında süt üreticisini kim koruyacak? Süt üreticisinin alın terinin, emeğinin karşılığı evinin ekmeği adeta gasp ediliyor” dedi.
CHP’li Ahmet Akın, konkordato ilan eden şirket sayısının her geçen gün artığına dikkat çekti.
Ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl Mayıs ayında başlayan konkordato ilan eden şirket sayısının bin 549 olduğu belirten Ahmet Akın, bu yıl ocak ayında 278 şirket eklendiğini ifade etti.
Akın, “Geçen yıldan bu yana yani 13 ay içinde toplam konkordato sayısı bin 827’ye ulaştı. Geçen yılın ocak ayında 1, şubatında 3 ilan oldu. Mart 2018’de hiç konkordato ilanı olmamış. Ekonomideki sıkıntılar artarak devam ediyor. İflastan önceki son dönemeç olan konkordato sayısı azalsa bile bu son yolun kapanması nedeniyle bu kez iflaslar artacak” diye konuştu.
Gıda sektöründe köklü bir geçmişi bulunan Yörsan’ın da konkordato ilan etmesinden sonra devam eden sürecin Balıkesirli süt üreticilerini mağdur ettiğini vurgulayan Ahmet Akın şunları söyledi:
“Konkordato, alacaklılar açısından alacağın tahsilini kuvvetlendirmekten ziyade belirsizlikler nedeniyle alacağı şüpheli hale getiriyor. Bunun örneği Yörsan’ın ilan ettiği konkordato. Balıkesirli süt üreticimiz 70 günlük geriye dönük alacağı var. Eylül, Ekim ve Kasım ayından 10 gün. 33 milyar lira.
Konkordato için mahkemece komiser atandı. Üreticilerin ellerindeki alacaklarına dair belgelerin teslimi yapıldı. Ama hala bir sonuç yok. Süt üreticisi isyan ediyor. Ulaşmadıkları, çalmadıkları kapı kalmadı. Konkordato süreci ağır aksak ilerliyor. İktidar üreticiye sahip çıkmıyor. Süt üreticisinin alın terinin emeğinin karşılığı evinin ekmeği adeta gasp ediliyor.”