Ahmet Davutoğlu: Berat Albayrak benim için imza topladı, imzacılar gözü yaşlı özür diledi

Abone ol

Jülide Ateş’in sunumuyla ekranların sevilen programı 40, 20 Nisan Perşembe akşamı Türkiye’nin yeni nesil dijital içerik platformu GAİN’de Gelecek Partisi Genel Başkanı, eski Başbakan; siyasetçi Ahmet Davutoğlu’nu ağırladı.

Ahmet Davutoğlu; Jülide Ateş’in sorularını tüm içtenliğiyle yanıtlarken; “Başbakanlıktan ayrılma nedenim Pelikan Dosyası sebebiyle değildir, Pelikan Dosyası piyonların dosyasıdır” diyerek yurtdışında olduğu süreçte Berat Albayrak’ın MKYK’da imza topladığını ve imza atanların sonradan kendisinden gözü yaşlı özür dilediklerine vurgu yaptı.

Ahmet Davutoğlu'nun 40’ta kurduğu cümleler arasında Boğaziçi Üniversitesi Protestoları da var. Davutoğlu; “Üniversite yönetiminin siyasi otorite tarafından tayin edilmesi yanlıştır” dedi.

Jülide Ateş'in sorularına yanıt veren Davutoğlu'nun konuşmasından ilgili bölüm şöyle:

Jülide Ateş: Pelikancılar neden sizi hedef aldı?

Ahmet Davutoğlu: Benim Başbakanlıktan ayrılma kararım o pelikan denilen grubun alçak dosyası sebebiyle değildir. Pelikan dosyası 1 Mayıs’da ortaya atıldı, ben ise 29 Nisan’da bu kararı aldım. 29 Nisan niye?

Çünkü ben Katar’da Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen görev yürütürken, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı makamında konutunda ve Ak Parti Genel Merkezi’nde, daha sonra görev alanların da içinde olduğu, Sn. Binali Yıldırım Sn. Berat Albayrak diğerlerini zikretmeyeyim, ama bir çok ismin yer aldığı bir ekip tarafından bana karşı yetkilerimi sınırlayan bir imza kampanyası yürütüldü.

Şimdi düşünün yurtdışındasınız devlet görevi yürütüyorsunuz, en yakınınızda bulunan insanlar, Binali Yıldırım da benimle birlikte Katar’daydı, yolda da kendisine söyledim, ‘Bu partinin huzuru istikrarı ülke için önemli.

Sakın ha MKYK’da yanlışlıkla, yanlış bir şeye yönelmeyin’ diye… Böyle bir şey olmadığını bana uçakta söyledi. Ama geldiğimde sabah 04:30’da Ankara’ya inmişim, sabah 09:00’a toplantıya hazırlanıyorum, benim yokluğumda Berat Albayrak’ın koordinasyonunda imzaların toplandığı bilgisi bana geldi.

Ve MKYK üyesi 50 kişinin 47’sinin buna imza attığı, ama buna imza atanların önemli bir kısmı da gelip gözü yaşlı bir şekilde benden özür dilediler, ‘hakkınızı helal edin Başbakanım yapmak zorunda kaldık’ dediler. Böyle bir tablo karşısında bir karar vermek zorundasınız ve bunun Cumhurbaşkanının bilgisi dahilinde yapıldığı da besbelli.

Yani şu denmek isteniyor ‘sen orada oturacaksın Ak Parti Genel Başkanı gibi, ama Genel Başkanı olmayacaksın, Başbakan gibi oturacak Başbakan olmayacaksın, bu yolsuzluklarla mücadele, şeffaflık gibi konuları gündeme getirmeyeceksin, düşük profilli Başbakan olacaksın!’ Ben kararı o gün aldım. Yani Pelikan dosyası ortada yoktu. Pelikan Dosyası piyonların dosyasıdır! Ben piyonların arkasındaki güçleri gördüm! Süreç budur.

Pelikan Dosyası gibi yüzlerce dosya üretilse, hiçbir zaman benim Başbakanlıktan ayrılmama sebep veremezdi, onla mücadele yürütürdüm. Ama kendi arkadaşlarınızla nasıl mücadele yürüteceksiniz?

İlginç bir şekilde de daha sonra zaten görevden ayrılırken de zikrettim ‘Ben refikime bakarım, bu tabloda refik göremiyorum dedim, açık şekilde söyledim, ben bu arkadaşlarımda refik olma vasfı göremedim’ dedim ve kararı onun için aldım.

Eski ANAP Kırşehir Milletvekili Şevki Göğüsger vefat etti Siyaset Erdoğan'ın eski danışmanı 'unutmuş olamazsınız' dedi, o operasyonu hatırlattı Siyaset Kulisleri sallayan bomba iddialar: Erdoğan, Bahçeli'den Süleyman Soylu ile ilgili ne istedi? Siyaset Son ankette Erdoğan'a büyük şok: İşi bu defa çok zor! Siyaset