Ahmet Takan: Arap basınında yer alan bu iddialar doğru mu?
Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugünkü köşesinde CHP'li Erdoğan Toprak'ın gündeme getirdiği iddiaları değerlendirdi ve "Arap basınında yer alan bu iddialar doğru mu?.." diye sordu.
Korkusuz yazarı Ahmet Takan bugünkü köşe yazısında CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak'ın gündeme getirdiği ve Arap basınında yer aldığını söylediği "Libya Merkez Bankası’na ait 4 milyar doların üzerinde bir paranın Türkiye Merkez Bankası’nda olduğuna" ilişkin iddiaları değerlendirdi.
Takan yazısında şunları kaydetti:
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın bu haftaki değerlendirme raporunu okurken (bkz. yazı başlığı) –inanılmaz diyemeyeceğim– bir iddia gördüm. Raporun o bölümüne aynen yer vereceğim;
-Arap medyasında, CB Erdoğan’ın Trablus’a bir ziyaret gerçekleştireceği gündeme getiriliyor. Henüz resmileşmeyen bu ziyaretin amacı, petrol gelirlerinin Libya Merkez Bankası’nda iki tarafın da bilgisi ve kontrolü dahilinde tutulmasına dönük mutabakat olduğu dile getiriliyor. Çatışma sürecinde Libya Merkez Bankası’na ait 4 milyar doların üzerinde bir paranın Türkiye Merkez Bankası’nda olduğuna dikkat çekiliyor!
–Şimdi müzakerelerde varılan uzlaşma çerçevesinde bu paranın Libya Merkez Bankası tarafından geri istendiği yönünde Libya medyasında haberler yer alıyor. İktidarın bu paranın geri ödenmesi talebini geciktirmeye ya da iadeyi ertelemeye çalıştığı yönündeki yorumların yanı sıra, Türkiye’nin bugüne kadar Trablus yönetimine sağladığı askeri ve ekonomik desteğe mahsuben iade talebini geri çevirmek istediği iddiaları da Libya medyasında dile getiriliyor.
–CB Erdoğan’ın bu konuları çözüme bağlamak üzere Libya’yı ziyaret etmek istediği ayrıca masada dışarıda kalan Türkiye’nin hâlâ Libya’da ağırlığının olduğu mesajını vermeyi amaçladığı öne sürülüyor. İki haftadan bu yana Libya ve diğer ülkelerdeki medya organlarında dile getirilen ziyaretin şu ana kadar gerçekleşememiş olması bazı sıkıntıların olduğuna işaret ediyor. İktidarın desteklediği Trablus yönetimindeki güçlü isim İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın son birkaç haftaya sığdırdığı temas ve ziyaretler bu açıdan dikkat çekiyor. Aynı zamanda İhvan’ın da güçlü temsilcisi olarak değerlendirilen ve kendisine bağlı milis güçleri kontrol eden Fethi Başağa geçtiğimiz günlerde önce Kahire’ye ardından da Paris’e kritik ziyaretlerde bulundu. Türkiye’nin Libya’daki varlığından ve etkinliğinden rahatsız Mısır ve Fransa başkentlerine yaptığı ziyaretlerde üst düzey kabul gören Başağa’nın bu ülkelerin desteğini arkasına almak için bazı gizli anlaşmalara girişmesi, masanın dışında kalan Türkiye’yi yalnız bırakması da söz konusu olabilir.
-Libya’da uzlaşıyla sonuçlanan ve hızlı bir şekilde devam eden diyalog görüşmelerinde yeni yönetim yapısının şekillenmesi ve ardından 2021 yılında seçim konusunda anlaşmaya varılması Başağa’yı yeni dış destek arayışlarına yöneltmiş görünüyor. Kahire ve Paris ziyaretleri, yaptığı açıklamalar ve imzaladığı anlaşmaları bu çerçevede Mısır ile Fransa’ya ‘Beni Türkiye’nin adamı olarak görmeyin’ mesajı olarak yorumlamak mümkün olabilir.
★★★
Hani birileri soruyordu ya; “Kabile devleti miyiz?” diye…
Haydut devlet miyiz yahu!..
Arap basınında yer alan bu iddialar doğru mu?..
Doğru ise, hangi kanunun hangi ilgili maddesine göre Libya’nın paraları Merkez Bankası’nda tutuluyor?.. Bu paranın gerçek miktarı ne?…
Tutuluyorsa neden Libya’ya iade edilmiyor?.. İade edilmiyorsa kanuni ve haklı gerekçeleri neler?..
Bir zamanlar Kaddafi’nin paralarının nerede olduğu ile ilgili çook şehir efsaneleri duyardık da şimdi işin içine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bulaştırıldı. Ötesi berisi yok!.. Arap basınında yer alan iddiaların gerçek olup olmadığını bilmek hakkımız.
Devletimizi ortalığa düşürmeye, rezil etmeye kimsenin hakkı yok!.. Hele Arap basının ağzında dedikodu malzemesi haline gelmesi çok ağrıma gidiyor, kanıma dokunuyor.
Saray iletişimcileri, saray iç ,dış ve bilimum kenar sözcüleri… Her bir naneye zırt vırt tweet atmak maharet değil!.. Nerelerdesiniz?.. Damat Berat Albayrak’ın bürokraside ki adamlarının yerine atanacaklar için birbirinizle itiş kakışa mı girdiniz?.. Köşe kapmaca mı oynuyorsunuz?. Huu!.. Nerelerdesiniz?.. Yoksa, yeriniz mi dar!..