AKP geçmişini siliyor: Türkiye karanlık bir döneme girdi

Abone ol

Sosyal medya ağlarına, şirketlere yeni sınırlamalar getiren düzenleme TBMM’den geçti. Teklifin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında muhalefetin talepleri reddedilirken uzmanlar, “Türkiye karanlık bir döneme girdi” diyerek düzenlemeyi eleştirdi.

Sosyal medyaya yönelik kısıtlamalar içeren kanun teklifi, 13 saat boyunca süren görüşmelerin ardından dün sabah erken saatlerinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

AKP ve MHP’nin oyları ile kabul edilen kanun teklifi internette yeni sınırlamalar için yasal altyapı oluşturuldu. Muhalefet, sansüre kapı açan düzenlemeyle AKP'nin diğer yandan geçmişinde rahatsız olduğu tüm içerikleri silmeyi amaçladığını söyledi.

CHP’nin kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulunacağı bildirildi. Muhalefetin Anayasa’ya aykırılık itirazında bulunarak teklifin Adalet Komisyonu’na geri gönderilmesi talebi reddedildi.

Teklifinin görüşmeleri sırasında internetteki içeriklere ilişkin erişim engellemesinin yanı sıra içeriğin kaldırılmasını da öngören kanun teklifinin 4’üncü maddesinin metinden çıkarılması talebi geri çevrildi. Böylece iktidarın istemediği tüm sosyal medya paylaşımlarının kaldırılmasının önü açıldı. Muhalefet temsilcileri, iktidarın bu yolla, “Geçmişini silmeye çalıştığını” öne sürdü.

ALMANYA DEĞİL AKP MODELİ

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, AKP ve MHP’nin, “Almanya modeli” olarak sunduğu kanun teklifine ilişkin Genel Kurul’da söz aldı. Teklifin, “Sansür teklifi” olduğunu dile getiren Taşçıer, “AKP’nin genel siyaset anlayışı, ‘Kontrol et, edemezsen sansürler, o da olmazsa yasakla’ anlayışıdır” dedi.

Taşçıer, “Bu modelin dünyada örneği yok” eleştirilerine iktidar cephesinden gelen, “Almanya’da var” savunmasına ise “Merkel'i eleştirdiği için gece yarısı evinden alınan bir Alman hiç görmedim ya da Facebook'ta iktidarın hoşuna gitmeyen bir yazıyı beğendiği için 13 yaşında bir Alman çocuğunun karakola götürüldüğünü hiç duymadım. Dolayısıyla ‘Almanya modeli’ demeyi bırakın, bu düpedüz AKP modelidir" yanıtını verdi.

***

TEMSİLCİ VARSA SORUMLULUK YOK

İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak da sosyal medyaya yeni kısıtlamalar getiren kanuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Kanunun, şirketler eğer Türkiye’de bir temsilci bulundurmazsa bant daraltmaya kadar varan yaptırımlar öngördüğünü belirten Altıparmak, “Ama temsilci atandıktan sonra verilecek yaptırımlar sadece para cezası” diyerek kanundaki boşluğa işaret etti.

BirGün'ün haberine göre, yasanın, temsilci için ayrı bir sorumluluk düzenlemediğinin altını çizen Altıparmak, “Kararların Türkiye'de değil şirketin kurulu olduğu ülkede alınacağını belirtir, temsilcinin sadece bu kararları uygulayacağını belirtirsiniz olur biter. Yasada olmayan sorumluluk vatandaş diye yüklenemez” dedi.

***

YASA NE GETİRİYOR?

Muhalefetin sansür getireceğini belirttiği sosyal medya yasasındaki bazı düzenlemeler şöyle:

■ Kişilik haklarının ihlal edilmesi halinde İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un, erişimin engellenmesi kararı verilmesini düzenleyen hükmü yönünden de içeriğin çıkarılması kararı verilebilecek.

■ Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek.

■ Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

■ Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

■ Sosyal ağ sağlayıcı, "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi"ni gerektirecek içeriklere yönelik kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlü olacak.

■ Taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren "trafik bilgisi" tanımına "port bilgisi" de eklendi.

CHP PM’nin yeni yüzleri hedeflerini anlattı Siyaset CHP'li Bülent Kerimoğlu'ndan delegelere sitem... Siyaset CHP'de beklenti ‘kapsayıcı kurullar’ Siyaset 'Atatürk’e lanet okumak ihanet değilse cehalettir' Siyaset