AKP - MHP ititfakı eğitimde çatladı

Abone ol

AKP ve MHP, Cumhur İttifakı’nı eğitim alanına taşıyamadı.

İktidara yakın Eğitim Bir-Sen’in “mevcut okul yöneticilerinin görev sürelerinin uzatılması” talebi kabul görünce Türk Eğitim-Sen, “Bakanlığı kim yönetiyor?” diye sordu

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) tutumu nedeniyle yılan hikayesine dönen eğitim kurumlarına yönetici görevlendirilmesi konusu netlik kazandı. Okul yöneticilerinin yüzde 80’inin üyesi olduğu iktidara yakın Eğitim Bir Sen’in istemi doğrultusunda görevde olan okul müdürü ve müdür yardımcıları yazılı sınavdan muaf tutuldu. Bu kişilerin görev sürelerinin sadece mülakatla uzatılmasının önü açıldı. Böylece, Vizyon Belgesi’nde de taahhüt edilen, “Okul yöneticileri, merkezi yazılı sınavla atanacak” kararı yok sayıldı. Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim-Sen, iktidara yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir-Sen’in MEB’e yaptığı baskının sonuç verdiğini belirterek karara tepki gösterdi.

KİME GÜCÜNÜZ YETMEDİ?

MEB’in son sekiz ayda üç kere değiştirdiği, “Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”nin uygulama kılavuzu yayımlandı. Eğitim sendikalarının kadrolaşmanın önünü açtığı iddiasıyla karşı çıktığı mülakat sisteminden vazgeçilmedi. Daha önce mevcut okul yöneticilerinin de yeniden görevlendirileceğini duyuran Bakanlık, tepkiler üzerine vazgeçtiği uygulamayı yeniden yürürlüğe koydu. Bakanlığın tutumuna tepki gösteren Türk Eğitim-Sen, “Kul hakkı yiyenleri bir kez daha ödüllendirecek bu takvim yeniden yayımlandı. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” dedi. Sendika, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, “Kime gücünüz yetmedi? Kim ya da kimlerden çekiniyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Eğitimcilerin beklentilerini ve eğitimin ihtiyaçlarını karşılayan bir yönetici atama sistemine geçilmesi gerektiğini bildiren Türk Eğitim Sen, liyakate dayalı bir atama sisteminin esas alınması gerektiğini belirtti. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamada ise “MEB’i adeta, ‘Yönetici Atama Bakanlığı’ olarak anılmaktan kurtaralım” ifadesi kullanıldı.

BASKIYLA HAREKET EDİLDİ

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin'e konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, MEB’i vesayet mekanizmalarının uyarılarıyla hareket etmekle suçladı. Aydoğan, eğitim politikalarının çeşitli çevrelerden yapılan baskılarla belirlendiğine dikkati çekerek şunları söyledi: “Vizyon belgesi ile sorunların değişeceğine dair yaratılmaya çalışılan algının bir karşılığı olmadığı da bu takvimin yayınlanması ile kanıtlanmıştır. Ülke genelinde kurum yöneticilerinin çoğunun bir sendikaya üye olan kişilerden oluştuğu gerçekliği tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Yayımlanan takvim ile var olan yöneticilerin yerini koruması garanti altına alınmakta ve MEB tüm süreçlerde mülakat ısrarını sürdürmektedir. Liyakat mücadelemizi mutlaka ama mutlaka memleketin eğitim ve bilim emekçileri olarak birlikte kazanacağız.”

Milli Savunma Bakanlığı'ndan harekat açıklaması Güncel Bakan Kurum: Topraklarımızın yüzde 66'sı deprem bölgesinde Güncel Sancaktepe'de acı olay: 2 çocuk yaşamını yitirdi Güncel Alanya'da 18 bin kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Güncel