'AKP seçimin ikinci tura kalmasını arzular' diyen Bekir Ağırdır, 'iktidarın oyununu bozacak stratejiyi' anlattı
T24 yazarı Bekir Ağırdır, AKP'nin seçimin ikinci tura kalmasını arzulayacağını belirterek "İktidarın oyununu bozacak şeylerden biri, muhalefetteki tüm aktörlerin ortak aday etrafında birleşmesi" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az bir süre kala kamuoyunun gözü, "Muhalefetin adayı kim olacak?" sorusunun yanıtına çevrildi.
Ekonomi başta olmak üzere neredeyse her alanda yaşanan sorunlar nedeniyle birçok ankette iktidar partisi AKP ve ittifak ortağı MHP'ye seçmen desteğinin azaldığı görülüyor.
Cumhur ve Millet ittifakları arasındaki dengenin tam ortasında bulunan parti olarak ise HDP öne çıkıyor.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 'ortak aday' fikrine açık olduklarını belirterek CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masaya şu çağrıyı yapmıştı:
"Müzakere ile, açık diyalog ve mutabakatla ortak aday fikrine de açık olduğumuzu söyledik. Cumhurbaşkanlığı seçiminde politikamız budur. Açık müzakere, doğrudan diyalog ve gerçeklerle yüzleşme temelinde bir mutabakat. Eğer bu saydığımız yöntem karşılık bulmazsa hiç şüphesiz kendi yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Kimse imalar beklemesin. Bu saydığımız yöntemler karşılık bulmazsa şüphesiz kendi adayımızı çıkarmayı da en önemli seçenek olarak tutuyoruz."
Uzun yıllar KONDA çatısı altında kamuoyu araştırmaları yürüten T24 yazarı Bekir Ağırdır, 'Sayıların Dili' programında gazeteci Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı.
Tartışmaları yorumlarken "Seçim üzerinden konuştuğumuz zaman benim anladığım, gördüğüm, hissiyatım seçimin ikinci tura kalmasını arzular AK Parti" görüşünü dile getiren Ağırdır, şöyle devam etti:
"Çünkü ikinci tura kalırsa ve eğer arzuladıkları ya da mücadele etmek konusunda hünerlerinin yüksek olduğunu düşündükleri bir adayla baş başa kalırlarsa, 'Erdoğan mı, yoksa daha düşük profilli bir ikinci kişi mi?' gibi bir seçime döndürüldüğünde iş, kazanacağını düşünür... Bunun için ikinci tura kalmasını ister. İkinci tur için de HDP'nin ayrı bir aday çıkarmasını ister.
'İKTİDARIN OYUNUNU BOZACAK ŞEYLERDEN BİRİ, MUHALEFETTEKİ TÜM AKTÖRLERİN ORTAK ADAY ETRAFINDA BİRLEŞMESİ'
Dolayısıyla iktidarın oyununu bozacak şeylerden birisi... Ne olursa olsun bir biçimde muhalefetteki bütün aktörlerin bir ortak aday etrafında birleşerek meselenin birinci turda bitirilmesi olmalıdır muhalefetin stratejisi.
'SEÇİMİ BİRİNCİ TURDA BİTİRMEK, YÜZDE 50+1 YETMEZ'
Hatta birinci turda bitirmek de, 50+1 de yetmez. Eğer yeni bir Türkiye, yeni bir anayasa, yeni bir güçler ayrılığı, denge - denetleme mekanizmaları kurmayı konuşuyorsak daha birinci turda minimum yüzde 57-58'lere ulaşmayı hedeflemek zorundadır.
Bunun gereği nedir diye baktığınız zaman da; HDP'siz ya da Kürt seçmenin de içine sinerek oy vereceği bir aday olmadan da bu olmaz. İki tarafın da siyasi oyunları ya da satranç hamleleri bu hedeflere göre kurgulanacak.
'RİSK VAR'
Yalnız Erdoğan VS Ahmet/Mehmet seçimi halinde ele alırsa altılı masa, aday tercihini de bu açıdan belirlerse riski vardır ve toplumun kabulü konusunda da sorunları çıkacaktır. O yüzden seçim veya siyasetin, altılı masanın aktörlerinin kararları bu nedenle önemli.
'ALTILI MASANIN BİR TAVRI GİBİ GÖRÜNMÜYOR'
Seçim veya siyasetin ya da altılı masadaki aktörlerin kararları bu anlamda önemli. Gelecek Partisi lideri Davutoğlu'nun HDP'yle diyaloğa açık olduğunu söylemesi, DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan'ın 'Bizim bir temasımız var zaten' demesi, Saadet Partisi'nin tavrı ilk günden beri açık, bunu biliyoruz. CHP de yakın zamanda Oğuz Kaan Salıcı Ahmet Türk'ü ziyaret etti. Kemal Bey de Diyarbakır'a gitti. Onlar da bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama bütün bu çabalar altılı masa dediğimiz yapının tavrı gibi görülmüyor açıkçası."
'İYİ PARTİ, ÜLKÜCÜ TANIMINA SIKIŞTIRILAMAZ'
Kürt sorununa ilişkin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in temkinli davrandığını ifade eden Ağırdır, "İYİ Parti tabanı ülkücü tanımına sıkıştırılamaz, değişimi hızlı yaşayan bir taban. Partiler ve liderler eğer Türkiye'nin kimliklere sıkışmış seçmenlerini ortak hayat ve hedef için dönüştüremiyorsa sorunumuz var. Sorunumuz var çünkü bu yeni hayatı bu şekilde kuramayız" diye konuştu.