AKP’de 23 Haziran hesaplaşması
AKP’de 23 Haziran muhasebesi başladı. Çok sayıda partiliye göre yenilginin ana nedeni 31 Mart sonrası atılmayan adımlar. “Uzun uzun tartışmaya gerek” yok diyen partililer en kısa sürede MYK, kabine ve teşkilatlarda yarı yarıya değişiklik istiyor.
AKP’de 23 Haziran muhasebesi başladı. Çok sayıda partiliye göre yenilginin ana nedeni 31 Mart sonrası atılmayan adımlar. “Uzun uzun tartışmaya gerek” yok diyen partililer en kısa sürede MYK, kabine ve teşkilatlarda yarı yarıya değişiklik istiyor. Yeni sistemde cumhurbaşkanlığı ile meclis arasında kopan bağın yeniden kurulması için de değişiklik talep ediliyor.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre yenilenen İstanbul seçimini 9 puan farkla kaybeden AKP’de iç hesaplaşma başladı. Yenilginin nedenlerinin masaya yatırıldığı partide MYK, Kabine ve teşkilatlarda değişimin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı sisteminde revizyona gidilmesi gerektiği konuşuluyor.
İstanbul seçimlerinin ardından gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk değerlendirmesini partisinin Meclis’teki grup toplantısında yaptı. Siyaset anlayışlarında millete küsme, darılma, hele hele milleti suçlamanın asla olmadığını söyleyen Erdoğan’ın “31 Mart ve 23 Haziran’da milletimize kendimizi niçin anlatamadığımızın muhasebesini yapacağız. Nerelerde eksiklik, kopukluk, yanlışlık olduğunu tespit ederek bunları gidermenin yollarını arayacağız” sözleri önemliydi ancak bu sözler partilileri ikna etmedi. Kulislerde “söz değil uygulama” beklentisi hakim.
‘ÖCALAN EFSANESİ BİTTİ, SEÇMEN DEMİRTAŞ’I TANIYOR’
Grup toplantısının ardından konuştuğumuz bir AK Partili milletvekiline göre başa baş bir yarışa dönüşen İstanbul seçiminin farkla kaybedilmesinde son hafta yaşananlar etkili oldu. Karadeniz seçmeni Pontus söylemi nedeniyle uzaklaşırken milliyetçiler Öcalan mektubuna tepki gösterdi. Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’dan verdiği mesajlar da Kürt seçmen açısından inandırıcı olmadı. Bir milletvekili Öcalan hamlesini “fecaat” olarak nitelendirirken “Öcalan efsanesi artık yok. Yanlış hesap yapıldı. Özellikle genç şehirli seçmen Öcalan’ı değil, Demirtaş’ı tanıyor. Büyük hata yapıldı” dedi.
‘HALKIN ADALETSİZLİK DUYGUSU SİYASETÇİLERE GÖRE DAHA GÜÇLÜ’
Bir milletvekiline göre İstanbul seçimlerinin büyük farkla kaybedilmesinde adaletsizlik duygusu çok etkili oldu. Bir milletvekili “Halkın adalet duygusu yöneticilere göre daha yüksek. İktidarlar güç sarhoşluğuna kapılabiliyor ama halk böyle değil. Bu sonuçta vatandaşın adaletsizlik yapılıyor duygusu çok etkili oldu görünüyor. Halk mağdurun yanındadır” dedi.
CUMHURBAŞKANI DA İMAMOĞLU DA BİZİM UŞAK!
İmamoğlu’nun Karadeniz seçmeninden yüksek oy aldığına dikkat çeken bir milletvekili ise, bu tutumda Pontus söylemine tepkinin yanı sıra, “Cumhurbaşkanı bizim uşak, İmamoğlu da bizim uşak” yaklaşımının etkili olduğu görüşünde. AK Partililere göre İmamoğlu’nun gençliği ve yeni bir isim olması da seçmene cazip geldi.
Seçim sonuçlarıyla ilgili daha sert değerlendirmeler yapan AK Partililer de var. “Neden kaybettiğimizi ortaya çıkarmak için akademik çalışmalara, toplantı üstüne toplantı yapmaya gerek yok” diyen bir partiliye göre bu sonucu 31 Mart sonrasında atılmayan adımlar getirdi. Bir an önce uygulama bekleyen milletvekiline göre Bakanlar Kurulu değişmeden, MYK yenilenmeden bazı il ve ilçe teşkilat başkanları görevden alınmadan ne partililerin ne de AK Partili seçmenin ikna olup partisine dönmesi mümkün olur. Aynı partili “Bu adımlar atılmazsa düştüğümüz halle ne 2023’ü ne de sonrasını görürüz. Önce yüzde 35’e sonra 25’e ama hep aşağı düşeriz” yorumu yapıyor.
KABİNE VE MYK’DA YARI YARIYA DEĞİŞİKLİK BEKLENTİSİ
AK Parti kulislerinde de muhalefette olduğu gibi hedefte daha çok Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu var. Kabinenin “siyaset bilmeyen” teknokrat isimlerden oluşması da dile getirilen bir başka sorun. Kabineye Meclis’ten daha çok milletvekili alınabileceği, ayrıca Mehmet Şimşek gibi topluma güven veren eski bakanların yeniden davet edilmesi gerektiği ifade ediliyor. Hem Kabine’de hem de MYK’da yarı yarıya değişiklik bekleniyor.
DEĞİŞİKLİK ERDOĞAN’IN YURT DIŞI DÖNÜŞÜNDE
AK Parti kulislerine göre seçim sonuçlarının masaya yatırıldığı MYK toplantısında başarısızlığın nedenleri ve atılması gereken adımlar ile ilgili öneriler alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu toplantının ardından G20 Zirvesi için Japonya’ya ardından da Çin’e ziyarette bulunacak. Erdoğan’ın öneriler doğrultusunda bir değişikliğe gidecekse bunu yurt dışı seyahatinin dönüşünde yapacağı konuşuluyor.
YILDIRIM’A GENEL BAŞKANLIK FORMÜLÜ
Bu arada AK Parti kulislerinde İstanbul adaylığı için Meclis Başkanlığından ayrılan Binali Yıldırım için de koltuk aranıyor. Bir süre dinlenmesi beklenen Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ya da Kabine’de görev alması olasılığı için, “İstanbul seçimini tekrarlamak gibi hata olur” değerlendirmeleri var. Yıldırım’ın Numan Kurtulmuş yerine AK Parti Genel Başkanvekili hatta Genel Başkan yapılabileceği konuşuluyor. Bir milletvekiline göre “Partili Cumhurbaşkanlığı” sisteminden vazgeçilmesi mümkün değil ama genel başkanın değişmesi mümkün.
CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNE REVİZYON BEKLENTİSİ
AK Partili siyasetçiler parti ile yürütme arasındaki bağın kopmasından şikayetçi. Bu bağı yeniden kuracak bir mekanizma arayışı ve bunun için sistemde bir revizyon çağrısı var. Siyasi muhattap olarak Meclis’te nöbetçi bakan uygulamasının hayata geçirilmesi isteniyor. Bakanların bütçe görüşmelerinde sunum yapması gibi kendileri ile ilgili konularda genel kurula bilgi verebileceği, soruları yanıtlayabileceği bir düzenleme yapılması bekleniyor.