AKP'de İstanbul Sözleşmesi çatlağı

Abone ol

İstanbul Sözleşmesi AKP içinde tartışmalara neden oldu. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan KADEM’in çıkışı sonrası partisinin MYK toplantısını erteledi.

İstanbul Sözleşmesi AKP içinde tartışmalara neden oldu. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan KADEM’in çıkışı sonrası partisinin MYK toplantısını erteledi. Krizi aşamayan iktidar, toplumu muhafazakârlaşma hamleleriyle kuşatırken, bu politikalar modernleşme dinamiklerine çarpıyor.

Tabandaki erimeye engel olamayan iktidar bloğu, kitleyi muhafazakârlaşma hamleleriyle konsolide etmeye çalışırken İstanbul Sözleşmesi’ne tosladı. Bir yandan Ayasofya’nın ibadete açılması, hilafet çağrısı, Diyanet İşleri Başkanı’nın açıklamalarıyla kamuoyunda nabız yoklanırken öte yandan İstanbul Sözleşmesi’nin içeriden sahiplenilmesi iktidar partisinde çatlak oluşturuyor.

DİLİPAK İLE KADEM GERİLİMİ

Birgün'den Mehmet Emin Kurnaz'ın derlediği habere göre; Akit yazarı Abdurrahman Dilipak ile İsmailağa Cemaati’nin sözcüsü Cübbeli Ahmet gibi radikal çevrelerin sert çıkışlarla hedef tahtasına koyduğu sözleşemeye, AKP Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yönetiminde olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) kendi şerhini koyarak sahip çıktı.

Giderek sertleşen tartışmalar hakaret boyutuna ulaşırken bugün yapılması planlanan ve sözleşmenin masaya yatırılacağı AKP MYK’sı de ‘Erdoğan’ın şehir dışında olduğu’ gerekçesiyle iptal edildi. İçeride devam eden tartışmalar Erdoğan’a toplantı erteletmeye kadar gidiyor.

Ayasofya’nın ibadete açılmasında görüldüğü üzere milliyetçi damarla ortak beslenen muhvazakarlaşma hamleleri iktidar cephesinde belli bir karşılık bulurken işin hilafet çağrısına, Atatürk’e hakarete kadar gitmesi ise tepki çekiyor. İstanbul Sözleşmesi sağ cenahta kafa karışıklığı yaratırken, AKP’ye oranla MHP tabanında bulunan seküler kesimler durumdan rahatsız oluyor. MHP’siz adım atmasının artık mümkün olmadığını bilen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise çark etmek zorunda kalıyor. Bu durum MHP’yi ittifakın geleceği açısından daha da etkin bir konuma sürüklüyor.

BAHÇELİ'NİN TUTUMU ÖNEMLİ

Öte yandan MHP’ye yakın Türkgün gazetesinde dün yayımlanan Mustafa Önder imzalı yazıda İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınması da dikkat çeken bir başka gelişme oldu. Önder, sözleşmenin AB dayatması olduğunu savunurken, “AKP, bu musibetten kurtulmalıdır!” ifadelerini kullandı. Anlaşılan o ki sözleşme, yalnızca AKP içinde değil, MHP içinde de polemiklere neden oluyor. Fakat Bahçeli’nin işin boyutu hilafet çağrısına gelince partisinden doğru yaşanan rahatsızlığı açıkça dile getirmesi de MHP’nin alacağı tutuma ilişkin ipuçları barındırıyor.

Son dönem kamuoyu yoklamalarında görüldüğü üzere sözleşmeye verilen desteğin boyutu da iktidar bloğunu geri adım atmaya zorluyor. MetroPOLL araştırmanın anket verilerine göre, halkın yüzde 63.6’sı hükümetin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini onaylamıyor.

Kulis: Muharrem İnce, İstanbul’da bazı görüşmeler yapıyor Siyaset Kaftancıoğlu: 'Sözlerimin arkasındayım' Siyaset Faruk Bildirici ayrıntıya dikkat çekti: 'Muharrem İnce'nin gazetecilere konuşan yakını kim?' Siyaset 'Tepki ve öfke ile kurulan partiler başarılı olmamıştır' Siyaset