AKP'li belediye Madenci Anıtı'nı sarı-maviye boyadı, heykeltraşı tepki gösterdi: Vandallık
"Büyük Madenci Yürüyüşü" anısına yapılan Zonguldak Kozlu’daki Madenci Anıtı, boyanarak tanınmayacak hale getirildi.
Zonguldak'tan Ankara'ya yapılan "büyük madenci yürüyüşü" günlerinde heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından daha sonra ilçe olacak Kozlu'da yapılan madenci heykeli, sanatçıya bilgi verilmeden AKP'li Kozlu Belediyesi tarafından sarı-mavi renklere boyandı. Kozlu Belediyesi'ni arayan Metin Yurdanur, Başkan Ali Bektaş ile görüşemedi. Yaşananlara tepki gösteren Yurdanur, "Anıt heykel tanınmayacak şekilde boyanmış ve bu yolla hem sanat eseri hem de maden emekçileri itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır" dedi.
Zonguldak’ta maden emekçileri 1991 yılı başında yaptıkları grev ve eylemlerin ardından talepleri konusunda ilerleme sağlanamayınca Ankara’ya gitmek istemiş, ancak otobüslerin kente alınmaması üzerine sayısı 100 bine ulaşan madenciler ve aileleri Ankara'ya yürüyüş başlatmıştı. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi de olan ünlü heykeltıraş Metin Yurdanur, yaşananların etkisiyle 1992 yılında Ankara’da Olgunlar Sokak’ta bronz, Kozlu’da ise karışık malzemeden madenci anıtlarını yapmıştı.
Kozlu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri heykeli aslına uygun olmayan renklerde, parlak sarı ve mavi yağlı boya ile boyadı.
Kozlu’daki madenci anıtının kendisine sorulmadan, bilgi dahi verilmeden sarı-mavi renklere boyandığını öğrenen Yurdanur, AKP'li Kozlu Belediyesi’ni arayıp Başkan Ali Bektaş ile görüşmek istedi. Metin Yurdanur, belediye görevlilerinin farklı gerekçeler ileri sürdüğünü ve bugün itibariyle Belediye Başkanı Ali Bektaş ile görüşemediğini söyledi. Yurdanur, şunları söyledi:
'ESER SAHİBİ OLARAK HAKLARIM ÇİĞNENMİŞTİR'
“Kozlu’da yer alan Madenci Anıtı boyanarak tahrip edilmiştir. Anıt heykel tanınmayacak şekilde boyanmış ve bu yolla hem sanat eseri hem de maden emekçileri itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Bu, cehaletle bile açıklanmayacak bir vandallıktır. Kozlu Belediyesinin tüm yetkililerine sesleniyorum. Derhal bu vandallığa son verin. Yapılan müdahale ile 5846 sayılı Telif Hakları Kanununa göre eser sahibi olarak haklarım çiğnenmiştir. Bilgim, iznim ve onayım olmadan yapılan bu yanlıştan bir an önce dönülmesini hem kendi adıma hem de canlarını maden ocaklarında yitiren binlerce maden işçisi adına diliyorum.”
Yurdanur, heykelinin orijinal hali ile boyanmış halini de sosyal medya hesabından paylaştı.
Metin Yurdanur’un Türkiye gibi Ankara’da da birçok eseri bulunuyor. Yüksel Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı, Olgunlar Sokaktaki Madenci Anıtı, Kuğulu Park karşısındaki dans eden su perileri, Abdi İpekçi Parkı’ndaki Eller, Yurdanur’un bu eserlerinden bazıları. (ANKA)