AKP'li Cemil Çiçek'ten çarpıcı Sedat Peker çıkışı: Binde biri bile doğruysa...
Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, organize suç lideri Sedat Peker’in iddiaları hakkında “Binde biri bile doğruysa felaket ve sıkıntıdır” yorumunu yaparak, savcıların harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
AKP, Sedat Peker’in açıklamalarına sessiz kalmaya devam ediyor.
AKP’deki sessizliği Eski Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek bozdu.
DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Çiçek, iddialar için “Binde biri bile doğru ise felaket ve sıkıntıdır. Binde birken önünü alamazsanız, bu yüzde bir, sonra onda bir olur, sonra bir bakarsınız ki bütün vücudu kaplamış. Türkiye bu konuda yeteri kadar geçmişte tecrübe sahibi oldu. Gerekli ders çıkartılarak gereğinin yapılması lazım” dedi.
Sedat Peker videoları ile kamuoyuna yansıyanların yüzde biri bile doğru olsa bu çok korkunç. Sizce de değil mi?
Cemil Çiçek: Binde biri bile doğruysa felaket ve sıkıntıdır. Binde birken önünü alamazsanız, bu yüzde bir, sonra onda bir olur sonra bir bakarsınız ki bütün vücudu kaplamış. Türkiye bu konuda yeteri kadar geçmişte tecrübe sahibi oldu. Gerekli ders çıkartılarak gereğinin yapılması lazım.
Gelinen aşamada, kamu otoritelerinin, yargının yapması gerekenler nelerdir?
Videoları seyreden, gazetede okuyan ilgili savcı ya da savcıların harekete geçip gereğini yapmaları lazım. Devlete güveni sağlamak açısından bu gereklidir. Bu boyuttaki iddiaları savcılar araştıracak, gerçek neyse ortaya çıkartacaktır.
Suç teşkil eden bir şey varsa, evvela yargı makamlarının harekete geçmesi lazım. Bu bahseliden konular şikayete bağlı suçlar değil. Ceza hukukumuzda şikayete bağlı suçların sayısı Avrupa Birliği süreciyle alakalı olarak azaltılmıştır.
Savcılar, bu iddialar hakkında haberdar oldukları an itibariyle, bu iddialarla ilgili soruşturma başlatmaları gerekiyor.
Basında yeteri kadar yer buldu, görmüşlerdir… Suç varsa iddianame tanzim edilir, suç yoksa takipsizlik kararı verir. İddialar doğru değilse de elbette biz gereğinin yapıldığını görür, ‘yalanmış esası yokmuş’ deriz. Ama yargının görevini yerine getirmesi gerekir.