AKP'nin 'anayasa değişikliği' planının perde arkası ortaya çıktı!
AKP'nin son dönemde ortaya attığı "Yeni anayasa" tartışmalarının arkasından çok konuşulacak detaylar çıktı. Yeni anayasada yer alacak detayları gazeteci Barış Yarkadaş, KRT TV ekranlarında yayınlanan 'Şimdiki Zaman'da anlattı.
GERÇEK GÜNDEM - AKP'nin son dönemde ortaya attığı "Yeni anayasa" tartışmalarının arkasından çok konuşulacak detaylar çıktı. Yeni anayasada yer alacak detayları gazeteci Barış Yarkadaş, KRT TV ekranlarında yayınlanan 'Şimdiki Zaman'da anlattı.
KRT TV ekranlarında her Salı ekrana gelen Gürkan Hacır'ın sunduğu "Şimdiki Zaman"da gazeteciler İsmail Saymaz, Barış Yarkadaş ve Elfin Tataroğlu gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Gazeteci Barış Yarkadaş; AKP'nin ortaya attığı, MHP'nin destek verdiği ve tüm partilerden destek beklediği 'yeni anayasa'nın tüm detaylarını canlı yayında anlattı. Barış Yarkadaş'ın anlatımıyla yeni anayasadan çarpıcı detaylar şöyle:
PARTİ KAPATMA
"HDP'yi kapatmayacaklar, HDP'nin milletvekili sayısını milletvekillerini düşürerek azaltacak ve HDP'yi iş yapamaz hale getirecekler. 30 milletvekili düşürüldüğünde bir ara seçim gündeme gelecek ve boşalan koltuklar için seçim yapılacak. Parlamentoda en fazla 2 HDP'li vekil bırakacaklar.
Parti kapatma ile ilgili şöyle bir madde getirmek istiyorlar: Temelli kapatılan bir parti, başka bir isimle yeniden kurulamaz. Diyelim ki Yargıtay Çarşamba sabahı HDP'ye kapatma davası açtı. Anayasa 68 ve 69'uncu maddede boşluklar olduğu için HDP perşembe günü bir parti kurabiliyor. Bu düzenleme ile bunun önüne geçmek istiyorlar.
SİYASET YASAĞI
Diyelim ki bir HDP milletvekili ceza aldı, bunun cezası örneğin 2 yıl olsun. Üstüne de 3 yıl siyasi yasağı var, bunu da kaldırıp milletvekilliği düşürülen birine ömür boyu siyasi yasak gelmesini istiyorlar. Bu da şu demek; Selahattin Demirtaş'ın ömür boyu siyaset yapamaması.
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARLARI
Parti kapatmayı kolaylaştıracak ve hazine yardımını kesmeyi de kolaylaştıracak maddeler koymak istiyorlar ama en az bunun kadar tehlikeli bir şey daha var. Bu tüm yurttaşlarımızı doğrudan ilgilendiriyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını bağlayıcı olmaktan çıkarmak istiyorlar.
2004 yılında 90'ıncı maddeye eklenen "AİHM kararlarının mahkemele kararlarının üstünde olduğu" fıkrasını çıkarmak istiyorlar.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
Cumhurbaşkanının üçüncü kez seçime girebilmesinin önünü açabilecek bir düzenleme yapmak istiyorlar. Erdoğan, seçimleri zamanında yapabilmek ve tartışmanın önüne geçmek için bu düzenlemeyi yaptırmak istiyor. Erdoğan erken seçim yaptığı takdirde aday olabiliyor ama normal seçim zamanında aday olamıyor. Bunun önüne geçmek istiyorlar.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI
Bunların yanında 15 gün önceki AKP MYK'da daha tehlikeli bir şeyi tartıştılar; Enis Berberoğlu kararı geldiğinde dediler ki "Bir yasal düzenleme yapalım, Anayasa Mahkemesi karar verse bile uygulanmadığında yaptırımı yalnızca para cezası olsun.
SEÇİM BARAJI
Seçim yasasında özellikle siyasetçilerimizi ilgilendiren bir değişiklik yapmak istiyorlar; Seçim barajını yüzde 7'ye çekelim küçük partiler ittifaklara girmesin. Böylece Millet İttifakı'nı dağıtmış oluyorlar. BBP'nin Genel Başkanı Mustafa Destici'yi yeni anayasaya ikna için Genel Başkanlara gönderdiler. Ancak BBP'de bir kesim Destici'nin bu hareketinden rahatsız oldu ve yeni bir parti kurma hareketine girebilirler. Yani BBP'den önemli bir kesim Millet İttifakı'na gelebilir.
AKP'nin baraj teklifine MHP "Seçim barajını yüzde 14'e çıkaralım" diyor.
SEÇİM GÜVENLİĞİ
Seçim kanununu değiştirmek isterken seçim güvenliğini yok etmeye çalışıyorlar. Mevcut mevzuata göre bir il ya da ilçedeki en kıdemli hakim İl ve İlçe Seçim Kurulu'na başkanlık eder. AKP yeni seçim kanununda bu maddeyi kaldırarak yerine "İl ve İlçe Seçim Kurulu Başkanları YSK tarafından atanmalıdır."
Son dönemdeki hakim ve savcıların AKP Gençlik Kolları'ndan geldiğini ben isim isim açıklamıştım. Düşünsenize diğer partilerin itirazlarını bu isimler değerlendirecek."