AKP'nin kredi hamleleri işe yaramadı: 'Bankalar kredi verecek güvenli müşteri bulamıyor'

Abone ol

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, AKP iktidarının ekonomideki büyümeyi canlandırmak için üst üste yaptığı kredi hamlelerine karşı bankaların kredi verecek güvenli müşteri bulmakta zorlandıklarını söyledi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, AKP iktidarının ekonomideki büyümeyi kredilerle sağlamaya çalıştığına dikkat çekerek, bankaların kredi verecek güvenli müşteri bulamadıklarını söyledi. Merkez Bankası, ağustosta zorunlu karşılıklarda düzenleme yaparak bu karşılıklara ödenen faiz ve nema hesabını kredi büyüme hızlarına bağladı.

Merkez Bankası'nın bankaların kredi büyüme hızlarına göre zorunlu karşılık oranları belirleyen düzenlemesini eleştiren Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, “Bankalara teşvik vererek tıkanan ekonomiyi açmayı hedefliyorlar” dedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 29 Kasım itibarıyla kamu bankaları yılbaşından bu yana 161 milyar 419 milyon TL, yerli ve yabancı özel bankaları ise 39 milyar 282 milyon TL kredi kullandırdı. Rakamlar, özel bankaların reel yüzde 5 kredi büyümesi yaratabilmek için TL kredilerde gaza basmaları gerektiğini gösteriyor.

KREDİ MÜŞTERİSİ DE YOK

Sözcü gazetesinden Mehtap Öcan Ertürk'ün haberine göre, zorunlu karşılık politikasındaki değişikliği değerlendiren İYİ Partili Milletvekili Durmuş Yılmaz, duraksayan ekonominin tekrar krediler yoluyla canlandırılmaya çalışıldığını söyledi. Yılmaz, “Ancak bankaların kredi vermeye takati kalmadığı gibi kredi verecekleri güvenli müşteri portföyleri de kalmadı. Bankalara teşvik vererek tıkanan ekonomiyi açmayı hedefliyorlar” dedi. 2017'de Kredi Garanti Fonu yoluyla kredi genişlemesine gidildiğini hatırlatan Yılmaz, sonucunda oluşan sorunlu kredi
artışına dikkat çekerek, kredilerde batık oranının daha fazla artabileceğini belirtti.

ÖZEL BANKALARIN DAHA FAZLA BÜYÜME PERFORMANSI ORTAYA KOYMALARI GEREKECEK

Önceki gün Merkez Bankası (MB) yeni bir düzenleme ile bankaların TL cinsi zorunlu karşılığa tabi pek çok yükümlülüğünde zorunlu karşılık oranını yüzde 2'ye düşürmeleri için gereken kredi büyüme oranını yüzde 10-20 aralığından yüzde 5-15 aralığına indirdi. MB kredi büyümesinin hem enflasyondan arındırılarak hesaplanacağını, hem de bazı kredilerin büyüme hesaplamasına dahil edilmeyeceğini de açıkladı. Büyüme performanslarına bakılırsa bu düzenlemenin kamu bankaları için daha avantajlı olması beklenirken, özel bankaların bu avantajlardan yararlanması için daha fazla büyüme performansı ortaya koymaları gerekecek.

Hatırlanacağı gibi MB, ağustosta zorunlu karşılıklarda düzenleme yaparak bu karşılıklara ödenen faiz ve nema hesabını kredi büyüme hızlarına bağladı. Düzenleme bankaları ‘havuç-sopa' yaklaşımı ile kredi genişlemesine zorladığı eleştirilerinin hedefi oldu.

YouTuber’ları üzecek haber! Vergi kıskacına alındılar Ekonomi Cari işlemler verisi açıklandı Ekonomi Bakan Dönmez'den tuhaf açıklama: Doğalgaz, olması gerekenden daha ucuzmuş! Ekonomi Şehir Üniversitesi'nde neler oldu? Davutoğlu ve Halkbank ile ilgisi ne? Ekonomi