Akşener, Erdoğan'ı eleştirirken örnek göstermişti: 'Dr. Jekyll ile Bay Hyde'ın konusu neydi?

Abone ol

İYİ Parti lideri Akşener'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirirken referans gösterdiği, sonraları sinemaya da uyarlanan 'Dr. Jekyll ile Bay Hyde' romanı, kamuoyunda merak konusu oldu.

GERÇEK GÜNDEM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yurtdışına gitmek zorunda kalan veya özel sektöre geçen hekimler için kullandığı "Gidiyorlarsa gitsinler" ifadesini kullanan, ancak daha sonra "Rabbim onlardan razı olsun, eksikliklerini göstermesin" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirirken Dr. Jekyll ile Bay Hyde benzetmesi yaptı.

"Tayyip Erdoğan'ın duygu dünyasındaki dalgalanmalara ne biz, ne kendi partisi artık ayak uydurabiliyor. Psikolojik bir yorum yapamıyorum. Uzmanlara duyrulur. Milletçe adeta doktor Jekyll ile Bay Hayden'ın hikayesini yaşıyor gibiyiz. Bir Sayın Erdoğan ve bir de Bay Kriz var."

Peki Dr. Jekyll ile Bay Hyde'ın konusu neydi?

Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, İskoçyalı yazar Robert Louis Stevenson'ın 1886 yılında yayımladığı kısa romanının adı. Özgün adı Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (Türkçesi: Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Vakası) olan bu roman, Türkiye'de ilk defa 1942 yılında Hamdi Varoğlu'nun Türkçe çevirisiyle ve İki Yüzlü Adam adıyla Ahmet Halit Kitabevi tarafından yayımlandı.

Daha sonra 1944 yılında Maarif Vekaleti Basımevi tarafından Dr. Jekyll ile Mr. Hyde adıyla basılan roman 1963'te Varlık Yayınları'ndan tekrar 'İki Yüzlü Adam' adıyla çıktı. Bundan sonra 2000'li yıllara kadar birçok yayınevi tarafından yapılan yeni baskılarında özgün adının çevirisine yakın isimler kullanıldı. Tek bir yayınevi 'Mr.' yerine 'Bay' kelimesini tercih etti.

Kişilik bölünmesi üzerine bir roman olan 'Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'da Victoria devri İngilteresinde, Londralı avukat Mr. Utterson'ın eski dostu, nazik bir insan olan saygın yaşlı hekim Dr. Henry Jekyll'in zaman zaman şehvet düşkünü bir canavara, yani Mr. Edward Hyde'a dönüşmesi olayını gözlemlemesi işleniyordu.

Mr.Utterson Dr. Jekyll'ın yeni asistanı olan, ama hiç doktor'la yan yana görmediği şeytani görünüşlü yeni asistanı Mr.Hyde'ın esrarını aralamaya çalışıyordu. En sonunda Doktor'un bıraktığı bir itiraf notundan Hyde'ın aslında Jekyll, daha doğrusu Jekyll'ın kötü yarısı olduğunu öğreniyordu.

Roman zaten insanın doğasında bulunan kişilik farklılıklarının bir alegorisi. Dr. Jekyll ve Mr. Hyde insan ruhundaki iki farklı kişiliğin; iyinin ve kötünün çatışmasını anlatıyordu.

Yayınlanır yayınlanmaz çok satanlar listesinden düşmeyen bu roman bütün dünyada sayısız defalar basıldı ve bugüne kadar hiçbir zaman kitapçı raflarından eksilmedi. 1908 yılından başlayarak da yaklaşık 123 kez sinema ve televizyona uyarlandı.

Bugüne kadar onlarca müzik albümü, televizyon dizisi, müzikal, bilgisayar oyunu ve çizgi romana ilham veren eser ayrıca ABD'de Barbie bebekleri türünden bir oyuncak bebek ve kitap serisi olan Monster High'da da yer aldı.

Haliyle bu seride Stevenson'ın karakterlerinin sonraki nesilleri benzer adlarla kullanıldı.

Pitbull cinsi köpek silah sayıldı Güncel Halil Falyalı'nın kardeşi konuştu: Peker ağabeyimle tanışmak istedi, Erkam Yıldırım'ı tanımıyoruz Güncel Arkadaş cinayeti sanığına 21 yıl hapis Güncel Ehliyeti olanlar dikkat: Bu tarihi kaçırmayın, ceza geliyor! Güncel