Albert Einstein'ın görelilik teorisi notları rekor fiyata satıldı

Abone ol

Albert Einstein'ın görelilik teorisi hesaplamalarını içeren el yazması Paris'te müzayedede satışa çıkarıldı.

Albert Einstein'ın görelilik teorisi hesaplamalarını içeren el yazması Paris'teki bir müzayedede 13 milyon dolara satıldı. Müzayede evi Christie's, el yazmasının 2,25 milyon dolar ile 3,38 milyon dolar arasında satılacağını tahmin etmişti.

Christie’s bu hafta satıştan önce yaptığı açıklamada, “Bu, kuşkusuz şimdiye kadar müzayedeye çıkan en değerli Einstein el yazması” dedi. Belgeleri 13 milyon dolara satın alan kişinin kimliği açıklanmadı.

Einstein’ın arkadaşı ve meslektaşı Michele Besso ile birlikte yazdığı 54 sayfalık belge, teorik fizikçinin ufuk açıcı görelilik kuramı üzerindeki ilk çalışmalarını gösteren iki makaleden biri. 1915’te yayınlanan teori, hala modern fizikteki en önemli fikirlerden biri olarak kabul ediliyor.

Christie’s uzmanı Vincent Belloy yaptığı açıklamada, “Einstein çok az not tutan biri, bu yüzden el yazmasının hayatta kalması ve bize ulaşması bile onu kesinlikle olağanüstü kılıyor” dedi. Belgeler, Einstein ve Besso tarafından 1913 ve 1914 yılları arasında çoğunlukla siyah mürekkeple elle yazılmış notları içeriyor.

BİLİM İNSANININ GELİŞİMİNİ YANSITIYOR

Christie’s, sayfaların 26’sının Einstein tarafından, 25’inin Besso tarafından yazıldığını ve üçünde her ikisinin de notları bulunduğunu söyledi:
“Müsvedde ciltli değil ve pek çok farklı türde dağınık kağıt var, her iki adam da bulgularını karalamak için bulabildikleri ilk sayfayı sanki enerji dolu bir şekilde karalamışlar izlenimi veriyor. ”

Makaleler, bilim insanının teorisinin temelini oluşturacak ilk hesaplamaları yaptığını, ancak bu süreçte bazı hatalar yaptığını gösteriyor. Belloy, “Einstein bu elyazmasında hatalar yapıyor ve bence bu onu bir şekilde daha da büyük kılıyor, çünkü bu süreçte düşüncelerini düzeltildiğini ve yeniden yönlendirildiğini görüyoruz” dedi.

İKİ FARKLI KİŞİLİĞİN İZLERİNİ TAŞIYOR

Uzmanlar, el yazmasının teorinin yıllarca süren çalışmaların doruk noktası olduğunu gösterdiğini söyledi. Belloy, el yazmasının iki adamın farklı çalışma tarzlarını da ortaya çıkardığını ekledi:

“İlginç olan, bu sayfalarda karşımıza çıkan kişilikler… Einstein’ın belki de hesaplamalarına daha fazla güvendiği izlenimini edinirsiniz, çünkü sayfaları metin içeriği açısından çok daha hafiftir ve neredeyse yalnızca hesaplamalar için ayrılmıştır. Besso, aksine, genellikle kenarlara yazılı notlar eklemiş.”

Belge, Einstein’ın şimdiye kadar satılan notlarının en değerlisi haline geldi. Mayıs ayında, bilim insanının E=mc² denklemini içeren el yazısı mektubu 1,2 milyon dolardan fazla bir fiyata satılmıştı.

Güney Koreli müzik grubu A.C.E, Squid Game kıyafetiyle İstanbul'u salladı Kültür - Sanat İşte Netflix'in Aralık ayı programı Kültür - Sanat Metin Akpınar: Öğretmenliğin dozunu kaçırdımsa çok özür diliyorum Kültür - Sanat Fazıl Say'dan Osman Kavala'nın tutukluluğuna tepki: Bu bir insanın hayatını karartmaktır Kültür - Sanat