Ali Babacan'dan kredi çağrısı!

Abone ol

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, reeskont kredilere ilişkin çağrı yaptı. Babacan, "Türkiye’nin ihracattan ve üretimden kısacak lüksü yok" dedi.

GERÇEK GÜNDEM - İhracatçının uygun maliyeti nedeniyle sıklıkla başvurduğu reeskont krediler kullanılamıyor. Kasım ayından bu yana aralıklarla kapanan sistemden son haftalarda hiç kredi kullanılamazken, TL reeskont kredisi kullanımına getirilen yüzde 40 artı yüzde 30 ihracat gelirini bozma zorunluluğu ile bir ay döviz almama taahhüdünün, ihracatçının reeskont talebini düşürdü.

Bu gelişmelerle birlikte DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, partisinin Arnavutköy İlçe Başkanlığı binasının açılışı sırasında yaptığı konuşmanın bir bölümünü sosyal medya hesabından paylaştı.

"ÜRETİMDEN KISACAK LÜKSÜ YOK"

Babacan, reeskont kredilerinin serbest bırakılması gerektiğini belirten konuşmasını; “Çağrı yapıyorum: Reeskont kredilerinin önü açılsın. Türkiye’nin ihracattan ve üretimden kısacak lüksü yok” notuyla paylaştı.

DÖVİZ REESKONT KREDİ DE SIKINTI YAŞANIYOR

Sıkıntının sadece TL reeskontta değil döviz reeskont kredilerinde de yaşandığı belirtilirken, Merkez Bankası’nın kaynak sıkıntısı nedeniyle reeskontta elini sıkı tuttuğu iddia ediliyor.

REESKONT KREDİ NEDİR?

Reeskont kredisi, merkez bankalarının geleneksel para politikası araçlarından biri olurken, reeskont kelime anlamı olarak ‘iskonto’ demektir.

Reeskont bir bankanın, elinde bulundurduğu ve henüz ödeme zamanı gelmemiş senetleri bir başka bankaya iskonto ettirmesi yani kırdırması anlamına gelirken; reeskont kredisi ise, ihracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde bulunan firmalara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynağından kullandırılan uygun maliyetli, ihracat taahhütlü kredi işlemleridir.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Maden sahaları ihaleye çıkartıldı Ekonomi Altın fiyatlarında ABD etkisi! Ekonomi Dolar, zirveye yürüyor! Ekonomi İSO toplantısı: 'Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu sanayicileri itham etti, karşılıklı tartışma ateşlendi' Ekonomi