Ali Tatar ölüm yıl dönümünde anılıyor: Yarbayın intiharına yol açan süreçte neler yaşanmıştı?

Abone ol

FETÖ'nün kumpası nedeniyle yaşamına son veren Ali Tatar, ölümünün yıl dönümünde anılıyor. Kardeşi, yarbayın anısını canlı tutmaya çalıştıklarını söylerken, eşi "Ali Atatürkçüydü, vatanseverdi. Hiçbir pişmanlık duymuyor bu alçaklar" diyor.

Yarbay Ali Tatar, 'Amirallere Suikast' adlı düzmece soruşturma kapsamında Aralık 2019'da tutuklanarak Hasdal Askeri Cezaevi'ne konuldu. Tutukluluğuna yapılan itiraz sonucu 16 Aralık'ta tahliye edilen yarbay hakkında, savcının itirazı üzerine tekrar tutuklama kararı çıkarıldı.

Ali Tatar, bunun üzerine İstanbul Beylerbeyi'ndeki evinde 19 Aralık 2009 sabahı intihar etti. Son mektubundaysa “Bu hukuksuzluğa isyan ve bu karanlığa bir nebze ışık olabilmek için hayatıma son veriyorum” diye yazdı.

Tatar’ı intihara sürükleyen soruşturmanın savcısı Süleyman Pehlivan ve dönemin İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Yurt Atayün, daha sonra FETÖ'den tutuklandı.

'ANISINI CANLI TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Bugün Tatar'ın ölüm yıl dönümü ve kardeşi Ahmet Tatar, "Ne yaparsak yapalım Ali’nin önünde duramadık, Ali’yi engelleyemedik, Ali’nin isyanına bir türlü bent olamadık ve Ali elimizden kayıp gitti. Bize düşen, onun mücadelesini devam ettirmekti. 12 yıldır da bu mücadelenin devam ettirilmesine çalışıyoruz, onun anısını canlı tutmaya çalışıyoruz" diyor.

Yarbay Ali Tatar'ın kardeşi: Anısını canlı tutmaya çalışıyoruz

Eşi Nilüfer Tatar’ın acısı da ilk günkü gibi taze. Cumhuriyet gazetesine konuşan Tatar, şunları söylüyor:

'ALİ ATATÜRKÇÜYDÜ, VATANSEVERDİ'

“Planladığımız gibi değil ama Ali’nin bize bıraktığı yaşantımızı devam ettirmeye çalıştığımız 12 yıl. Ali hep bizim yanımızda, bizimle yaşıyor. Öyle hissediyoruz. Zaman geçiyor ama her şey dün olmuş gibi çok yakın. Ali, iyi kalpli, disiplinli, başarılı bir askerdi. Ali doğayı, hayvanları, müziği tiyatroyu çok severdi. Ali çocukları, yaşlıları çok severdi. Ali çok iyi bir eş, çok iyi bir arkadaş, çok iyi bir dosttu. Ali bu karanlık çetenin içinde önemli bir hedefti. Ali Atatürkçüydü, Ali vatan severdi.

'HİÇBİR PİŞMANLIK DUYMUYOR BU ALÇAKLAR'

Gazetelerde televizyonlarda kin kusan, insanlara alçakça iftira atan, kumpas kuranların bir kısmı hapiste, bir kısmı kaçtı, bazıları da tahliye oldu, bazıları hâlâ TV kanallarında gazetelerde ve devlet kurumlarında görevlerine devam ediyorlar. Hiçbir pişmanlık duymuyor bu alçaklar. Hukuka, adalete kıydılar. Biz bu karanlık düşünceleri yapanları gelecek kuşaklara anlatacağız. Mücadele edeceğiz ki tekrar bu zihniyetler yaşama olanağı bulmasınlar. Herkesin özgür demokrasi ve adil bir hukuk devletine gün geçtikçe daha da ihtiyacı oluyor.”

SÜREÇ NASIL İLERLEMİŞTİ?

İstanbul Emniyeti Elektronik Şube Müdürlüğü’ne 15 Temmuz 2009'da gönderilen isimsiz ihbar e-postasında bir muhbir, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Deniz Harp Okulu’nda örgütlenmiş bir 'karanlık organizasyondan' bahsediyordu.

Ağustos 2009'da dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in önüne konan dosyada, 'amirallere suikast' yapılacağı iddia ediliyordu.

Soruşturma sonunda bazı deniz teğmenleri tutuklandı. 'Uyuşturucu ve fuhuş çetesi' diye başlayan operasyon önce 'Amirallere suikaste', daha sonra da başka dosyalarla birleştirilerek 'Poyrazköy Davası'na dönüştü. Aralık 2009'da Ali Tatar, özel yetkili savcılar tarafından gözaltına alındı. İfadesinin ardından tutuklandı, üst mahkemeye başvurması üzerine 9 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Tahliyeden sonra hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılan Tatar, kaldığı askeri lojmanda hayatına son verdi.

Yarbay Tatar’ın cenaze törenine katılan dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit, 'Amirallere suikast' yalanına hiçbir zaman inanmadığını söyledi.

SORUŞTURMAYI YÜRÜTENLER ŞİMDİ NEREDE?

SÜLEYMAN PEHLİVAN: Soruşturmanın başında, daha sonraları Yargıtay üyeliğine getirilecek Süleyman Pehlivan vardı. Şimdilerde tutuklu olan Pehlivan, Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin oy birliğiyle aldığı kararla FETÖ üyeliğinden 13 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

YURT ATAYÜN: Soruşturmanın emniyet ayağını, şu anda Silivri’de tutuklu bulunan İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün yürütüyordu. Atayün aynı zamanda Ergenekon ve Balyoz kumpaslarının temellerini atan kişiydi.

METİN ÖZÇELİK: Ali Tatar tahliye edildikten sonra savcının yeni hiçbir delil sunmadan yaptığı tutuklama kararını kabul eden hakimlerden biri de Metin Özçelik’ti. Metin Özçelik’e Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılandığı davada, 'terör örgütü üyeliği' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından 10 yıl hapis cezası verildi.

Dolandırıcılık sayıldı! Araçta kilometre oyunu yapan kişiye hapis istemiyle dava Güncel Ümitcan Uygun'un annesi Gülay Uygun'un ölüm sebebi belli oldu Güncel 'Yüreğimizde kanayan bir yara...': Maraş Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçti Güncel 'Ateş yoktu ama yanıyorduk... ': Cezaevlerindeki 'Hayata Dönüş' operasyonunun üzerinden 21 yıl geçti Güncel