Alman hükümeti: 'SETA, AKP'nin görüşlerini yaymaya çalışıyor'

Abone ol

Alman hükümeti, Liberal Hür Demokrat Parti meclis grubunun soru önergesine verdiği yanıtta Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) AKP'nin görüşlerini "bilim ve araştırma adı altında Almanca dilinde yaymak için kullanıldığını belirtti.

Alman federal hükümeti, Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) meclis grubunun soru önergesine verdiği yanıtta Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) AKP'nin görüşlerini "bilim ve araştırma adı altında Almanca dilinde yaymak için kullanıldığını" belirtti.

DW Türkçe'nin haberine göre; Alman hükümeti, yakın İslamcı ve milliyetçi çevrelerin Almanya'da kamusal alanda etkinliğini artırma ve siyasi nüfuz oluşturma çabalarına ağırlık verdiği tespitinde bulundu.

15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişimi sonrasında AKP ve MİT'in Almanya'daki faaliyetlerini güçlendirdiğine işaret edilerek çeşitli sivil toplum kuruluşları yoluyla ülkede kamuoyu oluşturma çabalarının da yoğunlaştığı ifade edildi.

2017'de Berlin'de temsilcilik açan Ankara merkezli SETA'nın ismi ilk kez bu bağlamda kullanılırken, SETA ile Türk hükümeti arasında da kişisel bağlantıların bulunduğuna işaret etti. SETA'nın düzenlediği etkinlikler ve yayınlarla bu görüşleri Avrupa ülkelerindeki toplumsal tartışma ortamına sokmaya çalıştığı kaydedildi. Alman hükümeti, SETA'nın 2019'da Türkçe yayımladığı iki raporun Türk hükümet muhaliflerine baskı işlevi gördüğüne işaret etti.

Türkiye'de büyük tartışmalara yol açan ve "gazetecilerin fişlenmesi" olarak adlandırılan 2019 tarihli SETA'nın "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlıklı raporunda aralarında Deutsche Welle'nin de bulunduğu uluslararası yayın kuruluşlarının Türkçe yayınları ve çalışanlarının sosyal medya paylaşımları mercek altına alınmış, çalışanlarla ilgili bilgilere yer verilmişti.

Alman hükümeti 2019 Kasım ayında Sol Part'nin SETA'nın faaliyetleri ve mali kaynakları konusunda verdiği soru önergesine yanıtında da SETA'yı hükümete yakın bir kuruluş olduğunu ve büyük ölçüde Albayrak ailesi tarafından finanse edildiğini belirtmişti.

Federal hükümet, ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın daha önce SETA’da çalıştıklarına dikkat çekmişti.

Alman federal hükümetinin FDP'nin soru önergesine verdiği yanıtta Türk hükümetine yakın söz konusu çevrelerin "Almanya'daki siyasi karar alıcılar ve siyasi partilerle yakınlık kurarak Alman çoğunluk toplumundaki siyasi tartışmalara etki etme" çabası içinde olduğuna da dikkat çekildi.

Yanıtta ayrıca Milli Görüş'ün ve Ülkücülerin ülkede nüfuz kurmaya çalıştığı belirtildi.

Milli Görüş'ün, "İslam Konseyi" derneği aracılığıyla Almanya İslam Konferansında dolaylı olarak temsil edildiği, "Bozkurtlar" olarak bilinen Ülkücülerin etki alanlarının olası boyutları konusunda endişeli olunduğu kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör eylemleri Almanya gündeminde Dünya Destekçilerinin kimi öldü, kimi yaralandı ama umursamadı: Trump'ın tepki çeken anları! Dünya İngiltere'de Moderna aşısına onay Dünya Japonya'daki vaka sayısında 4 gün üst üste rekor Dünya