Almanya 100 milyon maske siparişi verdi ama Türkiye'nin 1 milyonluk hazırlığı bile yok!

Abone ol

Dünyayı tehdit eden koronavirüs salgınına karşı Almanya'nın 100 milyon maske sipariş ettiği ancak Türkiye'de maske üreten firmaların talebin yüzde 1'inin bile karşılayamadığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını hakkında her türlü tedbirin alındığını açıkladı. Ancak Almanya'dan gelen bir maske siparişi ile Türkiye'nin salgın karşısında ilk tedbir olarak uygulanan maske konusunda bile yeterli hazırlığasahip olmadığı ortaya çıktı.

Yeniçağ yazarı Arslan Bulut "Almanya, neden 100 milyon maske istedi? " başlıklı yazısında, konuya dair ciddi bir iddiayı köşesine taşıdı.

Bulut'un yazısı şöyle:

Elektrik mühendisi ve yazar Semih Kalkanoğlu, şu ana kadar 100 milyon kişinin denetim ve gözetim altına alınmasına, binden fazla kişinin ölümüne sebep olan ve Çin'de hayatı durduran corona virüs salgınıyla ilgili bizzat yaşadığı bir olayı yazdı:

"Çin dünya yüz maskesi üretiminde pazarında yaklaşık yüzde 70'lik paya sahip. Ne var ki, Çin'in dış dünya ile kapıları kapatıldığı için dünyanın tüm ülkelerinde 'yüz maskesi' sıkıntısı had safhada.

Almanya'dan, sağlık alanında ticaret yapan ve iyi görüştüğümüz bir kişi telefonla arayıp 100 milyon adet yüz maskesi aradıklarını söyleyip bizim bulup bulamayacağımızı sordu. Cevap vermek için üç gün süre istedik. Pazartesi günü, basında Çin ile 2 milyon adet üretim için anlaşma yaptığı bildirilen Zonguldak'taki maske fabrikasını aradım, 'Çok doluyuz, yapamayız' dediler.

Google'da basit bir tarama yaptım, İzmir'de ve Nazilli'de birer firma buldum. Bu kadar ürünü veremeyeceklerini belirtiler.'Belki doktorlar odası bilgi verebilir' diye düşünerek İstanbul Tabip Odası'nı aradım, tek kelime bilgi alamadım.Son olarak olsa olsa dedim, Sağlık Bakanlığı bana üretici birkaç firma adı verebilir, diye düşündüm, uzun aramalardan sonra Genel Müdür makamındaki ilgili kurum çalışanı bir yetkili ilgilendi, meramımı dinledi ve kurum içinde bir çalışma yapıp size döneyim, dedi ve telefonumu aldı.Tekrar aradığımda 'Bakanlık olarak firma adı veremeyiz' dedi ama bu konudaki üretici firmaları nasıl bulabileceğimi tarif etti.Bakanlığa bağlı 'Ürün Takip Sistemi' adlı web sitesine girilecek. Ana Sayfada sağ taraftaki 'Bilgi Bankası' tıklanacak. Açılan sayfada sol tarafta 'daha fazla kriter' linki tıklanıp açılacak.Sonuçta bir form çıkıyor, tıbbi ürünlerle ilgili iki ayrı kod numarası var. Birinci kodu yazdığımda tek bir firma çıktı. İkinci kodda ise 334 firma sıralandı.

Açılan sayfada 'Ürün Adı' yazan kutucuğa 'Maske' diye yazdım, bu kez maske üreticisi ve ithalatçısı toplam 98 firma çıktı. İş edindim, üşenmedim ve bu firmaları tek tek telefonla aradım, tümüyle konuştum. Birisi 'Haziran'a kadar doluyuz' dedi. Bir tanesi 'üretim makinemiz bozuk, hammaddemiz de yok' dedi. Çoğu 'Biz üretim yapmıyoruz, ithalatçıyız' dedi. Biliyorum, Çin'den geliyordu maskeler, şimdi gelemiyor…83 milyonluk Türkiye'de bırakınız 100 milyonluk bir üretimi, 1 milyonluk dahi üretim yapılamıyor.Allah korusun, bir salgın bizi vursa, halimiz nice olur?Türkiye, son teknoloji ile bu sektöre yatırım yapmalı ve Çin ile rekabet edebilecek ürünlerle dünyada yer ve isim kazanmalıdır."

***

Şimdi bu girişimlerden, Türkiye'de yüz maskesi üretiminin planlanmamış olduğu anlaşılıyor. Fakat Almanya'da bir şirketin acilen 100 milyon maske araması, ilginç değil mi?Almanya, Türkiye ile hemen hemen aynı nüfusa sahip: 83 milyon 200 bin… Almanya'nın nüfusundan fazla maske sipariş edilmesi, salgının Avrupa'ya sıçrayabileceği öngörüsüne dayanıyor olsa gerek. Bu sipariş, sadece bir şirketin risk analizine dayalı yatırımı değilse Alman devletinin, kendi halkını koruyabilmek için her türlü ihtimali değerlendirdiği sonucu çıkarılabilir. Türkiye, şimdilik bu konularla meşgul değil.

"Göç yolda düzülür" mantığını genetik yapısında taşıyan Türk Milleti, önemli işlerini hep son dakikaya bırakır ama devletin, her türlü ihtimali düşünerek gereken önlemleri alması gerekir.

Virüs salgını Türkiye'ye sıçrarsa, FETÖ'nün siyasi ayağını da İdlib'i de vurabilir; haberleri olsun!

Bakan Pakdemirli'den çamaşır suyu ile döner deneyi Sağlık Osteoporoz ( kemik erimesi) nedir? 50 yaşından sonra her 3 kadından birinde görülebiliyor Sağlık Göbeğinizin kolayca erimesini sağlayacak 5 egzersiz! Sağlık Zeytinyağının bu çeşidini sakın yemeklerde kullanmayın! Sağlık