Almanya ile avukat krizi: Türk makamlar suskun

Abone ol

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği için çalışan Türk bir avukatın casusluk şüphesiyle geçen eylül ayında tutuklandığını duyurdu.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne hukuk danışmanlığı hizmeti veren bir Türk avukatın eylül ayından bu yana tutuklu olduğu, Almanya’nın avukatın serbest bırakılması için yaklaşık iki aydır girişimde bulunduğu ancak sonuç alamadığı ortaya çıktı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, tutuklu avukatın uluslararası hukuk çerçevesinde büyükelçiliğe hukuk danışmanlığı hizmeti sağladığını, avukatın tutuklanma nedeni konusunda Türk makamlardan bilgi alamadıklarını belirtti.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Erdmann, “Bu tutuklama bizim için anlaşılabilir değil. Bu nedenle isnat edilen suçların açıklığa kavuşturulması için yoğun girişimde bulunuyoruz ve bu konuyu Türkiye’ye karşı müteaddit defalar dile getirdik” dedi.



Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği için çalışan Türk bir avukatın casusluk şüphesiyle geçen eylül ayında tutuklandığını duyurdu.

Der Spiegel, avukatın görevinin Almanya’da iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşları hakkında bilgi toplamak olduğu, avukatın tutuklanmasıyla Alman hükümetinin, hassas verilerin Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) eline geçmesinden kaygı duyduğunu yazdı. Avukatın, yaklaşık 20 yıldır Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne hukuk danışmanlığı hizmeti verdiği öğrenildi. Avukat resmi olarak Almanya Büyükelçiliği’nin çalışanı sayılmıyor. Edinilen bilgiye göre tutuklanan avukat Türk vatandaşı, ayrıca bir çift vatandaşlığı bulunmuyor. Alman hükümeti, Türkiye’ye avukatın hiçbir yasadışı eyleminin olmadığı ve Türk yasaları çerçevesinde çalıştığı mesajını ileterek serbest bırakılmasını istedi. Girişimlerden sonuç alınamadı.

Haberin Der Spiegel’de yayımlanmasının ardından Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, bir basın açıklaması yaptı. Tutuklanan avukatın Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne hukuk danışmanlığı hizmeti verdiğini belirten Erdmann, “Avukatlar ve diplomatik temsilcilikler arasındaki işbirliği tüm Avrupa’da, dış temsilciliklerin görevlerini Viyana Anlaşması’nın hükümlerine uyumlu şekilde yerine getirmelerini sağlayan, olağan bir uygulamadır. Hukuk danışmanımız büyükelçiliğimize, uluslararası düzeyde olağan ve kanaatimizce yasak olmadığı tartışmasız olan bir destek sağlamıştır” dedi. Tutuklamanın kendileri için anlaşılabilir olmadığını belirten Erdmann, avukata yöneltilen suçlamaların açıklığa kavuşturulması için girişimde bulunduklarını belirtti.

Senatör Menendez'in sözde 'Ermeni soykırımı' tasarısı ikinci kez engellendi Dünya THY uçağı pistten çıktı; yolcular tahliye edildi Dünya Papa'ya yakın piskopos hakkında cinsel taciz suçlamasıyla uluslararası yakalama talebi Dünya İran'da protestolar sürüyor! Sosyal medya yasaklanacak Dünya