Apple kararında haklı mı? Intel’in yeni nesil çipleri hayal oldu
Intel, mevcut 10 nanometrelik çipleri satışa çıkarmada yıllardır yaşanan gecikmelerin ardından bu kez 7 nanometrelik yeni nesil çip üretiminin 2022’ye kadar ertelendiğini duyurdu.
Dünyanın en büyük mikroçip üreticisi firmalarından Intel, mevcut 10 nanometrelik çipleri satışa çıkarmada yıllardır yaşanan gecikmelerin ardından bu kez 7 nanometrelik yeni nesil çip üretiminin 2022’ye kadar ertelendiğini duyurdu.
BBC’nin haberine göre firma, üçüncü taraf üreticilerin mamullerin bir kısmını üretmesi gibi "acil durum planları" üzerinde araştırma yaptıklarını belirtti.
Intel, şirket içi testlere bakıldığında üretim bandında kabul edilebilir işlemci sayısına dair ortaya konan kazanç tablosunun firmanın iç tahminlerinin bir yıl gerisinde kaldığını göstermesinin ardından 7 nanometrelik işlemcileri ertelediklerini bildirdi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlarsa, Intel’in bu ertelemelerle rakiplerine alan açmak gibi bir riske girdiğini söyledi.
Apple haziran ayında yaptığı açıklamada, Mac bilgisayarlarda Intel işlemcilerinden vazgeçip kendi çiplerini tasarlamaya geçeceklerini kaydetmişti.
CNBC son duyuruyla ilgili haberinde Intel’in açıklamasının Apple’ın aldığı kararda ne kadar haklı olduğunu gösterdiği yorumuna yer verirken, teknoloji devinin bundan böyle Intel’in işlemcilerini beklemek ya da tedarik kısıtlamalarıyla uğraşmak zorunda kalmayacağını da ifade etti.
Amerikan yayın kuruluşu ayrıca, rakip AMD’nin PC’ler ve oyun üniteleri için 7 nanometrelik çiplerin satışına çoktan başladığını hatırlattı.
Intel’in bu yılın ikinci çeyreğinde net kârını ve gelirini arttığı bildirilmişti.
ABD'li teknoloji devi dün nisan-haziran dönemine ilişkin bilançosunu paylaşmış; buna göre, firmanın yılın ikinci çeyreğinde elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artarak 19,7 milyar dolar’a (yaklaşık 135 milyar TL) çıkmıştı. Şirket, geçen yıl söz konusu dönemde 16,5 milyar dolar (yaklaşık 113 milyar TL) gelir sağlamıştı.
Kaynak: Independent Türkçe, BBC, CNBC, AA