Araştırma: Gençlerin yüzde 52'si 'Son iki haftada kendimi hiç keyifli ve huzurlu hissetmedim' diyor

Abone ol

KONDA Barometresi araştırmalarına göre gençlerin yüzde 52'si son iki hafta içinde kendisini hiç keyifli ve huzurlu hissetmediğini söylüyor; yüzde 87'si önümüzdeki 3 ay içinde ekonomik krizin büyüyeceğini düşünüyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az süre kala kamuoyunda gözler, hem iktidar kanadının hem de muhalefetin atacağı adımlara çevrildi.

Uzun yıllar KONDA çatısı altında kamuoyu araştırmaları yürüten araştırmacı - yazar Bekir Ağırdır, Gazete Oksijen'deki yazısında gençler üzerindeki çalışmalara yer verdi.

"KONDA Barometresi araştırmaları gençlere dair daha geniş bir perspektif sunuyor" diyen Ağırdır, şu bilgileri paylaştı:

"Gençlerin yüzde 52'si son iki hafta içinde kendisini hiç keyifli ve huzurlu hissetmediğini söylüyor. Yüzde 65'i son iki haftada ilgisini çeken bir şey olmadığını söylüyor. Gençlerin yüzde 87'si önümüzdeki 3 ay içinde ekonomik krizin büyüyeceğini, yüzde 84'ü 3 ay içinde ekonomik açıdan hayatının daha da zora gireceğini düşünüyor. Daha da vahim olanı, yüzde 53'ü kendini ülkesinde bile yabancı hissediyor. Bulguları çoğaltabilirim.

'ÇOĞUNUN HAYALLERİ YOK, BAŞARI UMUTLARI YOK'

Gençlerin çok büyük çoğunluğunun hayalleri yok, idolleri yok, başarı umutları yok, kendi gelecekleri için de ülkenin geleceği için de. Bu nedenle kızgınlar, öfkeliler. Gidişata itirazları bir ideolojik bakıştan daha çok bireysel hayatlarındaki sıkıntılarından, umutsuzluklarından besleniyor. O nedenle örgütlü itirazı ve mücadeleyi bilmiyorlar.

'KISA VADELİ VAATLERE DAYALI İKTİDAR SÖYLEMLERİNE İKNA OLMALARI NEREDEYSE İMKANSIZ'

Ailelerinin ataerkilliklerden de olsa hükümet politikalarındaki baskılardan dolayı da olsa ekonomik yetersizlikleri nedeniyle de olsa evlerinden, mahallelerinden çıkamıyorlar. Kapana kısılmış hissediyorlar. Bu yüzden doğal olarak var olan düzene ve hakim güce, iktidara, gidişata hem güvenleri yüksek hem de itirazları yüksek. Bu nedenle kısa vadeli vaatlere dayalı iktidar söylemlerine ikna olmaları neredeyse imkansız.

'MUHALEFETİN SÖYLEMİ VE VAATLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK'

O nedenle gençlerin tercihlerinde, tutum ve davranışlarında muhalefetin söylemi ve vaatleri belirleyici olacaktır. Gençlerin siyasete güvensizlikleri sürdüğü, muhalefetten de onları inandıran ve dikkate alan bir vizyon, hikaye duymadıkları sürece seçime katılımları düşük olabilir. Gün sonunda düşük katılım, kimliğinin duygusal ve fikri esaretiyle hareket ettiği için kararlılık gösteren seçmen kümesi en yoğun olan iktidara matematik hesaplar nedeniyle yarar sonuç üretecektir. (...)"

Yazının tamamı.

MetroPOLL anketi açıklandı: Erdoğan'a görev onayı verenlerin oranı belli oldu Gündem Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde açlık grevi başladı Gündem Ümit Kıvanç: Babamın cenazesine gelip 'görüntü verdiler', bize başsağlığı dilemeden gittiler Gündem İYİ Parti'nin davetinden altılı masanın haberi yokmuş Gündem