Araştırma: Kediler koronavirüsü birbirlerine geçiriyorlar
Kedilerin insanlardan doğru virüse yakalandığı vakalar olmasına rağmen, henüz kediden geçen virüsle enfekte olan insan bildirilmedi. Buna rağmen, araştırmacılar bu ihtimalin daha fazla araştırmayı hakettiğini belirtiyor.
The New England Journal of Medicine'da yayınlanan bir makaleye göre kediler, yeni koronavirüsü birbirlerine geçirebiliyor ancak hastalık semptomu göstermeyebiliyorlar.
Makalede, daha önce yapılan bir laboratuvar araştırması ve evcil kedilerin yanı sıra Bronx hayvanat bahçesinde koronavirüs testi pozitif çıkan kaplan ve aslanlar ele alınıyor. Pek çok vakada, kediler hafif semptomlar göstermişti, ancak bu yeni deneydeki altı kedi hiç hasta olmadı ve virüsü vücutlarından kendi başlarına atabildiler.
Wisconsin Üniversitesi Veteriner Okulundan Yoshihiro Kawaoka ve Wisconsin-Madison Üniversitesinden Peter Halfman, hem ABD hem de Japonya'dan başka meslektaşlarıyla birlikte bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmada üç evcil kediye virüs enjekte edildi ve bu kedilerin her biri enfekte olmayan üç başka kediden biriyle aynı kafese kondu.
İlk başta sadece virüs verilen kedilerin test sonuçları pozitif çıktı ve ardından kafes arkadaşları da virüse yakalandı. Hiçbiri hasta olmadı ve hepsi en fazla 6 gün sonra virüsten kurtuldu.
Kedilerin insanlardan doğru virüse yakalandığı vakalar olmasına rağmen, henüz kediden geçen virüsle enfekte olan insan bildirilmedi. Buna rağmen, araştırmacılar bu ihtimalin daha fazla araştırmayı hakettiğini belirtiyorlar.
New York Times'ın haberine göre, bir kez enfekte olan kediler virüs partiküllerinden insanlar gibi kurtuluyor. Ve virüs, insanları enfekte eden koronavirüsle aynı. Illinois Üniversitesi Veteriner Kolejinden Zoolojik Patoloji Programı Başkanı Dr. Karen Terio, "bu, kedilerin insanlara virüs bulaştırmasını teorik olarak mümkün kılıyor" dedi. Yine de, araştırma katılımcılarından biri olmayan Dr. Terio, bir e-postasında şu şekilde belirtiyor: “çoğu evcil kedinin kısıtlı sosyal çevresi düşünüldüğünde, kedilerin evdeki insanlarla temas sonrası enfekte olması muhtemeldir".
Araştırmacılar, insanlara kedilerle dostluk kurma konforundan feragat etmelerini öneriyor; hastalık bulaştırma açısından açık tehlike durumunda olanlar insanlar, evcil hayvanlar değil.
Başka kuruluşların yanı sıra Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri de hayvanların test sonucu pozitif çıkan insanlardan uzak tutulmasını öneriyor.
Sağlıklıysanız hayatınız normal devam edebilir diyen Dr. Halfman, "Kedim hemen yanı başımdaki yastıkta uyur" diyor ve deney sonuçlarının bu alışkanlığı değiştirip değiştirmediği sorulduğunda, "dün gece de yanımdaydı" şeklinde cevaplıyor.