Aşıda puan kaosu
e-Nabız sistemine girenler büyük şok yaşadı. Kronik veya 65 yaş üstündekiler bile grip aşısı olamayacağını öğrendi. 1.5 milyon doz aşının puanlama sistemiyle yapılmasına yurttaşliar tepki gösterdi
e-Nabız sistemine girenler büyük şok yaşadı. Kronik veya 65 yaş üstündekiler bile grip aşısı olamayacağını öğrendi. 1.5 milyon doz aşının puanlama sistemiyle yapılmasına yurttaşliar tepki gösterdi.
Salgının başladığı ilk günden itibaren uzmanlar, sonbaharda grip ve zatürre aşısına duyulacak ihtiyaç konusunda uyardı. Ancak Sağlık Bakanlığı bu konuda da yeterli önlemi alamayınca sorun büyüdü. Zatürrenin ardından grip aşısını da ancak çok sınırlı bir kesim faydalanabilecek. Bakanlık, grip aşısında yeni sistemi dün devreye soktu. Aşı durumu yurttaşların e-Nabiz hesabına yüklendi. Sisteme dün giren yaşlı ve kronik hasta yurttaşlar büyük şok yaşadı. Diyabetlilerden 85 yaşındakilere uzanan geniş bir kesim listede yer almadı.
Ülke genelinde 7,5 milyon 65 yaş üstü, 25 milyon kronik hastaya karşın sadece 1,5 milyon doz aşının ithal edilmesi sorunu büyüttü. Aşı olabilecekler 'Charlson Risk Skoru'na göre belirlendi. Bunun için kronik hasta ya da 65 yaş üzeri olmak yetmiyor, 5 puanın aşılması gerekiyor. Bu da kronik hastalığın boyutu, kanserin türü gibi birçok ayrıntıya bağlı.
KOAHLI YA DA DİYABETLİ OLMAK YETMİYOR
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, aşı olacakları aile hekimlerinin değil sistemin belirlediğini söyledi. Eryazğan, “Mesela KOAH hastası olmak ya da diyabetli olmak da yeterli değil, komplikasyonları da bulunmalı. Şekerinin gözüne vurması, böbreğinin zarar görmesi, bir tarafının felçli olması gibi.” şeklinde konuştu.
Eryazğan şunları söyledi: Böbrek hastalığınız orta veya ağır derecede ise 2 puan. Felç geçirdiysen 2 puan. Etrafa çok fazla dağılmayan bir kanser türü varsa 2 puan. Lenf kanseriyseniz 2 puan. IDS iseniz o zaman 6 puan alabiliyorsunuz. Bu taslak kabul edilirse bir kişi grip aşısı için 5 ve 5’in üzerinde puan alması gerekmekte.”
HEKİMLE YURTTAŞ KARŞI KARŞIYA
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, ise şu değerlendirmede bulundu: “Duyumlara göre 1,3 milyon aşı sipariş edilmiş. Sağlık çalışanlarının bile sayısı 1 milyondan fazla. Yaşanacak kaosu gösteriyor bu durum. Hekimle yurttaş da karşı karşıya kalacak."
Mersin Tabib Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “TTB aylar önce, sonbahar ile birlikte kapalı ortamlara geçişin her yıl olduğu gibi grip ve grip benzeri hastalıklarda salgınlara yola açacağını, bu sene pandemi nedeniyle konunun daha riskli bir hal alabileceğini açıklamıştı. Bakanlık ivedilikle bir açıklama yapmalı, temin edilen aşı miktarı kamuoyu ile paylaşılmalı” dedi.
Kademeli aşı modeli
Sağlık Bakanlığı grip aşısına ilişkin bir açıklama yaptı:
İnfluenza aşısı için bağlantı sağlamış durumda. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle peyderpey temin edilmekte. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörüldü.
1-Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebilecek.
2. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacak. Manuel reçeteler işleme alınmayacak.
3. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecek. Eczanenin Reçetem Sistemi’ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacak.