Aşılamada skandal uygulama! Aynı anda iki randevu

Abone ol

CHP'li Murat Emir, "üyük illerimizde bir aile hekimine aynı anda iki ayrı randevu verilmiş ve aile hekiminden ayna anda iki kişiye aşı yapılması istenmiştir." ifadelerini kullandı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Aile hekimlerinden 10 dakikada bir aşı yapmasını isteyen Sağlık Bakanlığı, verdiği randevularla bu süreyi 1 dakikaya düşürdü. Aile hekiminden aynı anda 2 vatandaşa aşı yapması bekleniyor. Bakanlık, hekimlerden adeta ikiye bölünmesini istiyor. Süreci yine kaosa çevirecekler” dedi.

Aile hekimlerinin bugüne kadar aşı randevularını kendilerinin oluşturduğunu ancak Sağlık Bakanlığının da MHRS sistemi üzerinden aşı randevusu vermesiyle programın kontrolden çıktığını belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, aşılama süreciyle ilgili TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Sorularını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelten Emir, şu ifadeleri kullandı:

AYNI ANDA İKİ RANDEVU

“COVID-19 aşılama programı kapsamında 65 yaş üstü vatandaşların aşılanmaya başlamasıyla birlikte MHRS randevu sistemi devreye sokulmuş ancak bu durum karışıklığa sebep olmuştur. Aile hekimlerinden kendi sistemleri üzerinden her 10 dakikada bir kişi olacak şekilde aşılama programı oluşturması istenirken, MHRS sistemi üzerinden de vatandaşlara randevu verilmiş bu durumda her 10 dakikada en az 2 kişiye denk gelecek şekilde aşı randevu programı oluşturulmuştur. Hatta büyük illerimizde bir aile hekimine aynı anda iki ayrı randevu verilmiş ve aile hekiminden ayna anda iki kişiye aşı yapılması istenmiştir.

ASM’LERİN KOŞULLARI YETERSİZ

Sağlık Bakanlığı, uyarılar üzerine bu uygulamadan geri adım atmış ancak son birkaç gün içinde verilen randevular iptal edilemediğinden 15 Şubat’tan itibaren Aile Sağlığı Merkezleri’nde yoğunluk yaşanmaya başlamıştır. Uygulama sonucunda bir aile hekiminden günde 50’nin üzerinde vatandaşa aşı randevusu verilmiştir.

Her hastanın aşı vurulduktan sonra en az 15 dakika gözlem altında tutulması gerekirken ASM’lerin fiziki şartlarının yetersizliği ve randevu yoğunluğu nedeniyle bu koşula uyulması olanaksız hale gelmiştir. ASM’lerin fiziki koşulları ile bir yandan da bebek ve çocuk aşılamalarına devam eden aile hekimleri 10 dakikalık planlama için dahi uygun değilken, gelinen durumda aile hekimlerinden 5 dakikada bir hatta aynı anda iki kişiye COVID aşısı yapmaları beklenmektedir. Aynı anda iki farklı kişiye randevu verilmesi sürecin ne kadar plansız bir şekilde yürütüldüğünü ortaya koymuştur.

AŞILAMA MERKEZİ KURULACAK MI?

Bu durumda Türkiye’nin günde en az 1.5 milyon kişiye aşılama yapabilecek kapasitesinin bulunduğu iddiası gerçeği yansıtmazken, Sağlık Bakanlığı, meslek örgütlerinin ve hekimlerin aşılama merkezleri kurulması yönündeki uyarılarına kulağını tıkamaya devam etmektedir.” Emir, Koca’ya şu soruları yöneltti:

“Aile Sağlığı Merkezleri’nin aşılama kapasitesi, Türkiye’nin COVID-19 aşılama programının planlanan takvime göre işleyebilmesi için yeterli midir? COVID-19 aşısı olan bir kişinin en az 15 dakika gözlem altında tutulması gerekirken, aşılama sırasında bu koşula uyulmakta mıdır? Önümüzdeki günlerde çok daha yoğun bir şekilde ilerlemesi beklenen COVID-19 aşılama programı kapsamında aşılama merkezleri kurulması planlanmakta mıdır?”

Şehit Uzman Çavuş Ümit Gıcır, Balıkesir'de son yolculuğuna uğurlandı Güncel Gara şehidi Uzman Çavuş Sarı, Kahramanmaraş'ta toprağa verildi Güncel Fethi Sekin'in oğlu Burak Tolunay Sekin: Babam beni Galatasaray'da görmek isterdi Güncel Uzay Ajansı Başkanı: Türk astronotu uzaya biz götürmeyeceğiz Güncel