Atanmışlar et kuyruklarına zamla 'çözüm' bulmuştu! 'Pes' dedirten ihracatta cep yakan sorular

Abone ol

CHP'li Özgür Karabat, et fiyatlarında kriz yaşanırken Katar'a yapılan et ihracatı üzerine çarpıcı rakamları aktararak ekonomi yönetimine sorular yöneltti. Karabat, "Kasaplar canlı hayvanın kilogramına 55-60 TL verirken neden 30 TL’ye ihraç ettiniz?" dedi.

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 54,44'den yıllık yüzde 61,14'e yükseldiğini açıkladı. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 142.63 olarak hesapladı.

Enflasyon rakamları yurttaşlar için kendini raflarda artan fiyatlar ile gösterdi. 2021 yılının Aralık ayında alınan kararla asgari ücretin yüzde 50.54 zamlanarak 4 bin 253 lira olmasına karar verilmişti. Ancak özel sektörde çalışan asgari ücretlilerinin maaşlarına bu zam 2022 yılının Şubat ayında yansıdı.

Yaşanan gelişmeler ile birlikte ekonomik göstergerere göre zamlar da Türkiye'de ücretli çalışanların maaşlarını korumadı. Enflasyon oranları ve alım gücü ile karşılaştırıldığında maaşlar yurttaşların tabiriyle "eksiye" düşmüş oldu.

ETTE İHRACAT SKANDALI

Türkiye genelinde vatandaşların et kuyruklarına girdiği görüntüler gündeme damga vurdu. Görüntülerin hemen ardından Mart ayında Et ve Süt Kurumu tarafından kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 zam yapıldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, zammı neden yaptıklarına ilişkin açıklama yaparken “Piyasadan daha ucuza et satıyoruz. Bu nedenle çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı arttırdık” ifadelerini kullanmıştı.

GÖREVDEN ALINMIŞTI

Uzun, bu açıklaması sonrası Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü görevinden alınmış ve Uzun’un yerine Mustafa Kayhan getirilmişti.

'Pes' dedirten et zammı açıklaması: 'Çok uzun kuyruklar oluşuyordu, biz de fiyatı artırdık'

CHP Milletvekili Özgür Karabat'ın tartışmalar sürerken yaptığı açıklama ise yine en fazla tartışılan konular arasında yerini almıştı.

Özgür Karabat, "Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybıyla birlikte canlı hayvan ihracı teşvik edildi. Sadece Kasım-Aralık 2021’de Katar’a satılan küçükbaş hayvan sayısı 2.5 milyonu buldu. Buyurun izleyin, uçaklarla Katar’a hayvanlar böyle gönderiliyor." ifadeleriyle Türkiye'de yurttaşlar et bulamazken gerçekleştirilen canlı hayvan ihracatının görüntülerini yine bu günlerde paylaştı.

BAKANLIK ET İHRACATINA KISITLAMA GETİRMİŞTİ

CHP'li Özgür Karabat'ın görüntüleri paylaşmasının ardından gelen tepkiler üzerine 25 Mart tarihinde Ticaret Bakanlığı et ihracatına fiyatlardaki ani artışlar nedniyle kısıtlama getirdi. Karara göre Türkiye sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne et ihracatı yapılabilecekti.

CHP'Lİ ÖZGÜR KARABAT GÖRÜNTÜLERİN PEŞİNİ BIRAKMADI

Enflasyondaki artış sürerken gıda ürünlerindeki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinin fiyatlara bir etkisinin olmadığı ortaya çıkarken et ihracatında yaşanan gelişmeler hakkında CHP'li Özgür Karabat açıklama yaptı.

Özgür Karabat yaptığı açıklamada, "Açıklamamızdan sonra AKP sözcüsü Ömer Çelik, Ticaret Bakanlığı’nın gerekli açıklamayı yaptığını ve tartışmanın bittiğini söylemiştir. Ancak bizim açımızdan tartışma bitmemiştir. Vatandaşlarımızın midesine ucuz et girene kadar da bitmeyecek!... Ancak iddialarımızı yalanlayan ne bir açıklama ne de somut veri paylaşıldı. Verilerimiz ve iddialarımızın dayanağı doğrudan ilgili sivil toplum kuruluşlarının, Kasaplar Odasının ve 15 ayda 1 buçuk milyar dolara yükselen canlı hayvan ve hayvansal ürün ihracatı verileri." ifadelerini kullandı.

Karabat'ın AKP iktidarına yönelttiği çarpıcı 4 soru ise şöyle oldu:

1) AKP Sözcüsü Sn. Ömer Çelik, hayvan ihracatı konusunun Ticaret Bakanlığı tarafından yalanlandığını söylemiş. Peki, bu konuyu gündeme getirdiğimizde neden hayvan ihracatını yasaklama kararı aldınız?

2) Canlı hayvanın kilogramını 2.05 dolara (30 TL) sattınız mı? Şimdi 3 dolardan (45 TL) Uruguay’dan alıyor musunuz?

Vatandaş iftar sofralarına et koyamazken, karkas etin fiyatı 85 TL’yi aşmışken neden 3 dolara, yani 45 TL’ye İran’a, Katar’a, Irak’a sattınız? Aradaki 40 lira kimin cebine, nasıl giriyor?

3) Kasaplar canlı hayvanın kilogramına 55-60 TL verirken neden 30 TL’ye ihraç ettiniz?

4) Vatandaş iftar sofrasına et koyamazken 15 ayda başta Katar, Irak ve İran’a olmak üzere yapılan 1.5 milyar dolarlık hayvansal ürün ihracatını nasıl açıklıyorsunuz?

Özgür Karabat'ın açıklamasının tam metni ise şöyle oldu:

23 Mart 2022 tarihinde, AKP’nin, Katar, İran ve Irak başta olmak üzere, skandal boyutlardaki canlı hayvan ve hayvansal ürün ihracatını ortaya çıkardık.

Açıklamamızdan sonra AKP sözcüsü Ömer Çelik, Ticaret Bakanlığı’nın gerekli açıklamayı yaptığını ve tartışmanın bittiğini söylemiştir. Ancak bizim açımızdan tartışma bitmemiştir. Vatandaşlarımızın midesine ucuz et girene kadar da bitmeyecek!

Öncelikle şunu belirtmek isteriz. Biz canlı hayvan et ve hayvansal ürün ihracatı açıklamalarımızın Kamuoyuna yansıyan görüntüler eşliğinde duyurduk. Gündeme getirip belgelediğimiz skandala, sorduğumuz sorulara çeşitli cevaplar verildi.

Ancak iddialarımızı yalanlayan ne bir açıklama ne de somut veri paylaşıldı. Verilerimiz ve iddialarımızın dayanağı doğrudan ilgili sivil toplum kuruluşlarının, Kasaplar Odasının ve 15 ayda 1 buçuk milyar dolara yükselen canlı hayvan ve hayvansal ürün ihracatı verileri.

TÜİK’in 25 aydır neden kırmızı et üretimi ve tüketimine dair verileri açıklamadığını, yapılan küpe oyunlarını ve kayıt dışı canlı hayvan ve et ihracatı da sormuştuk. Bunların hemen akabinde Et ve Balık Kurumu’nun ürünlerine %48 zam yapması toplumda haklı bir tepki yaratmıştır.

Derdimiz vatandaşlarımızın ucuz ve sağlıklı gıdaya erişiminin kolaylaşması ve zaten kriz nedeniyle alım gücü iyice düşen vatandaşlarımızın sorunlarına bir nebze de olsa dikkat çekmek.

Şimdi konuyla ilgili açıklamalarımıza yanıt veren AKP sözcüsü Ömer Çelik’e birkaç soru daha sormak istiyorum:

1) AKP Sözcüsü Sn. Ömer Çelik, hayvan ihracatı konusunun Ticaret Bakanlığı tarafından yalanlandığını söylemiş. Peki, bu konuyu gündeme getirdiğimizde neden hayvan ihracatını yasaklama kararı aldınız?

2) Canlı hayvanın kilogramını 2.05 dolara (30 TL) sattınız mı? Şimdi 3 dolardan (45 TL) Uruguay’dan alıyor musunuz?

Vatandaş iftar sofralarına et koyamazken, karkas etin fiyatı 85 TL’yi aşmışken neden 3 dolara, yani 45 TL’ye İran’a, Katar’a, Irak’a sattınız? Aradaki 40 lira kimin cebine, nasıl giriyor?

3) Kasaplar canlı hayvanın kilogramına 55-60 TL verirken neden 30 TL’ye ihraç ettiniz?

4) Vatandaş iftar sofrasına et koyamazken 15 ayda başta Katar, Irak ve İran’a olmak üzere yapılan 1.5 milyar dolarlık hayvansal ürün ihracatını nasıl açıklıyorsunuz?

Son olarak Sayın Çelik’e şu çağrıyı yapmak istiyorum:

Sayın Çelik Adanalı, kendisinin Adana’yı da sevdiğine inanmak istiyoruz. Adana Kasaplar Çarşısına gitsin ve orada esnafla konuşsun. Esnafa neden son iki ayda iki defa kepenk kapatma eylemi yapmışlar bir sorsun!

Gıda krizini en az bizim kadar tüm AKP yönetimi biliyor. AKP tercihini yaptı ve vatandaşın ucuz ete ulaşımını kolaylaştıracağına, gitti ihracatı tercih etti. Devletin rakamları ortada. Halkın güvenilir beslenmesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz.


Adaylığını açıklayan Fatih Erbakan: Necmettin Erbakan yaşasaydı 6'lı masada yer almazdı Siyaset Kaşıkçı kararı sonrası Başarır, Erdoğan'a seslendi: Suudi Arabistan'a ne vaatlerde bulundunuz? Siyaset İsmail Koncuk, Zafer Partisi’nden istifa etti: 'Bu yönetim anlayışıyla daha ileri gidebilmek mümkün değil' Siyaset Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan 'Enver Altaylı' talebi: 'Onayın' Siyaset