AVM çalışanlarından vatandaşlara çağrı: Sesimizi duyun, gelmeyin
Sağlıklarından duydukları endişenin geçim derdinin önüne geçtiğini belirten alışveriş merkezi çalışanları, AVM’lerin 11 Mayıs’ta açılmasını istemiyor. Çalışanlar, “Yetkililer sesimizi duymuyor, bari vatandaş duysun: AVM’lere gelmeyin!” diyor.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Normalleşme Planı” kapsamında 11 Mayıs’ta açılması planlanan AVM’lerin çalışanları, karara tepki gösterdi. Sağlıklarından duydukları endişenin geçim derdinin önüne geçtiğini ve çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden AVM çalışanları, “Önlemlerin bizi korumaya yeteceğini düşünmüyoruz. Patronlar para kazansın, ekonomi dönsün diye canımızı ortaya koymak istemiyoruz” dedi.
4 Mayıs’ta video konferans yöntemiyle düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, normal hayata dönüşün kademe kademe başlatılacağını açıklamıştı.
Normalleşme Planı kapsamında atılacak adımları anlatan Erdoğan, “Kurallara uyulması şartıyla” AVM’lerin de 11 Mayıs’ta hizmete açılacağını duyurmuştu. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından gözler, AVM çalışanlarına çevrildi. Hekimlerin de aralarında olduğu çok sayıda uzman AVM’lerin açılmasının virüsün yayılma hızını artıracağı uyarısında bulunurken, çalışanlar “Korkuyoruz” diyerek kararın yanlışlığına vurgu yaptı.
BirGün’e konuşan AVM çalışanları O. K. ve İ. A, 11 Mayıs haftasına ilişkin çalışma programlarının hazırlandığını belirterek, “İşimizden olmamak için mecburen gidip çalışacağız ama korkuyoruz” diye konuştu.
İktidarın AVM çalışanlarının sesine kulak tıkadığını, şirketlerin taleplerini dikkate alarak karar verdiğini söyleyen O. K., “Bari vatandaşlar sesimizi duysun. Biz işimizi kaybetmekten korktuğumuz için gidip çalışacağız. Ama insanlar AVM’lere gelmesin” dedi.
O.K., annesinin kronik kalp rahatsızlığı olduğunu da belirterek, şunları söyledi:
“Bütün gün binlerce insanın girip çıktığı bir tekstil mağazasında çalışıyorum. Yüzlerce insanın temas ettiği ürünleri ellerimde topluyorum. Ben günde yedi buçuk saat, böylesine yoğun bir yerde çalışıp da annemin yanına nasıl gideceğim? Kendi sağlığımı bir kenara bıraktım, annem için endişeleniyorum. Normal zamanda bile havasızlık hissi yaşadığım mağazada bu koşullarda nasıl çalışabilirim? Psikolojimiz de kötü etkileniyor. Paraya ihtiyacım olmasa istifa edeceğim; ama gidip çalışmak zorundayım. Yetkililer sesimizi duymadı, vatandaş duyar belki. Kimse AVM’ye gitmezse belki bu koşullarda mağaza açmanın anlamsız olduğunu anlar yetkililer.”
ÇALIŞMA PROGRAMI ÇOKTAN HAZIRLANDI
Karara tepki gösteren AVM çalışanı İ.A. da 11 Mayıs haftasının çalışma programının haftalar öncesinden hazırladığını söyledi. İ.A. mağazaların açılacağı tarihin çok önceden bilindiğini öne sürerek, “Mağaza çalışanlarının olduğu WhatsApp grubunda, AVM’nin mayısın ikinci haftası açılacağı konuşuluyordu. Resmi açıklama gelene kadar böyle bir şeyin mümkün olmayacağını düşünüyorduk” ifadelerini kullandı.
PATRONLARIN UMURUNDA DEĞİLİZ
İ.A, her gün binlerce yeni vakanın açıklandığının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu koşullarda AVM’lerin açılması kararını hangi vicdanla verdiler? İnsanlar kıyafet almadığında değil, virüs kaptığında ölecekler. Türkiye’nin en büyük üçüncü, Ankara’nın ise en büyük giyim mağazalarından birinde çalışıyoruz. Bir mesaiye ortalama altmış arkadaşımız geliyor. Bu kadar insanın sağlığını riske atmaya değer mi? Alınacağı söylenen önlemlerin de yeterli olmayacağını düşünüyorum. Çoğu arkadaşım maskeyi bile nasıl kullanacağını bilmiyor. Patronların umurunda değiliz. Paraya ihtiyacımız olduğunu biliyorlar, ona güvenerek karar alıyorlar.”
MMO: AVM'LER PANDEMİYE NE KADAR HAZIR?
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, kontrollerin standartlara uygun yapılmaması durumunda, 11 Mayıs'ta açılması planlanan alışveriş merkezlerinin (AVM) virüsün yayılmasına neden olacağı uyarısında bulundu. Yener, yazılı açıklamasında, "11 Mayıs'ta açılacak olan AVM'ler pandemiye ne kadar hazır? Her şeyden önce uzun süredir kapalı kalan her sistemde olması gerektiği gibi şu an acil olarak AVM'lerin klima santrallerinin bakımının ve temizliğinin sağlanması gerekiyor" dedi. Klima ve havalandırma sistemlerinin yüzde 100 taze havayla çalışır hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Yener, "Bu sistemlerin projelerine, standartlarına ve özellikle koronavirüse uygun tedbir alınmış halde çalıştırılması sağlanmalı, bakımları yaptırılmalı. Tuvaletlerin egzos fanları 24 saat çalıştırılmalı, lavabo-klozet armatürleri sensörlü değilse değiştirilmeli, havalı el kurulama cihazları sökülerek kullan-at kağıt peçete kullanımına geçilmeli" ifadelerini kullandı.