Avrupa'da barışa en uzak ülke Türkiye!

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü mesajında hak ihlallerine dikkat çekti. ‘Küresel Barış Endeksi’nde 150. sırada yer alan Türkiye, en az barışçıl 25 ülke içindeki tek Avrupa Devleti olarak kayda geçti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili yaptığı açıklamada "AKP Hükümetleri döneminde artarak yaşanan hak ihlalleri ile birlikte kutlanamaz hale gelen barışsız bir “Dünya Barış Günü” ifadelerini kullandı.

"Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de corona salgınının gölgesi altında kutlanmaya çalışılan ancak AKP Hükümetleri döneminde artarak yaşanan hak ihlalleri ile birlikte kutlanamaz hale gelen barışsız bir “Dünya Barış Günü”... diyen CHP'li Tanrıkulu, Türkiye'nin ‘Küresel Barış Endeksi’nde 150. sırada yer aldığını hatırlattı ve yaşanan hak ihlallerine de dikkat çekti.

Tanrıkulu'nun açıklaması şöyle:

‘Küresel Barış Endeksi’ne Göre Türkiye dünyada 150. Sırada

Ekonomi ve Barış Enstitüsü (Institute for Economics & Peace) tarafından 2007 yılından beri her sene yayınlanan Küresel Barış Endeksi (KBE) dünya çapında 163 bağımsız ülkenin göreceli barış durumunu ve güvenlik seviyesini ölçüyor.

esaplamada üç ana temada 23 ölçütten yararlanılıyor:

* sosyal güvenlik ve emniyet,
* süregelen iç ve dış çatışmalar
* militarizasyon (askerileştirme).

Covid-19 Salgınının küresel etkisi altında hazırlanan son rapor Haziran Ayında yayınlandı. 2020 Küresel Barış Endeksi, salgına rağmen son bir yılda ortalama barışçıllığın yüzde 0,34 azaldığını gösterdi. Bu kapsamda son 12 yılda 9'uncu defa dünya barışı azaldı.

Rapora göre, geçen yıl içinde 81 ülkenin durumu iyileşme gösterirken, 80 ülke daha kötüye gitti. 2008 yılından bu yana listenin başındaki yerini koruyan İzlanda’nın ardından Yeni Zelanda, Avusturya, Portekiz ve Danimarka geldi.

Barış ortamının en az yaşandığı ülkeler ise Afganistan, Suriye, Irak, Güney Sudan ve Yemen oldu.

Listede 150. sırada bulunan Türkiye, en az barışçıl 25 ülke içindeki tek Avrupa Devleti olarak kaydedildi.

Raporda, “AKP Genel Başkanının siyasi rakiplerine baskı uygulamaya devam etti, bu da politik istikrarın kötüleşmesine neden oldu” dendi ve Türkiye'deki tutukluluk oranının bir yılda yüzde 8,3 artarak 100 bin kişi başına 318'den 344'e çıktığı belirtildi. (https://www.economicsandpeace.org/wp-content/uploads/2020/08/GPI_2020_web.pdf)

7 Aylık Yaşam Hakkı İhlalleri

Hak temelli çalışan sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalışmalar da Türkiye’de 2020 yılının ilk yedi ayında en az 1.672 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiğini gösteriyor.
İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi gibi kuruluşların raporlarına göre, yılın ilk yedi ayında en az 244 kişi silahlı çatışmalarda yaşamını yitirdi.

Doğrudan “Barış Hakkı” kapsamında değerlendirilmeyen iş cinayetleri, basit tedbirlerle önlenebilir olmasına karşın siyasi iktidarın soruna yeterince ciddi eğilmemesi nedeniyle önemli bir sosyo-ekonomik sorun olarak sürekli ülke gündeminde yer alıyor. Bu nedenle iş cinayetleri sorununun “yaşam hakkı ihlali” başlığı altında ele alınması gerekmektedir.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre, 2020 yılının ilk yedi ayında 53’ü kadın, 32’i çocuk, 51’i göçmen/mülteci olmak üzere en az 1.098 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Dünya Barış Günü'nde barış zincirine polis izin vermedi

Dünya Barış Günü'nde barış zincirine polis izin vermedi Güncel Baba-oğul, telefon dolandırıcılarına 34 bin dolar kaptırdı Güncel Malatya'da gümrük kaçağı Kovid-19 test kitleri ele geçirildi Güncel Kayseri merkezli FETÖ operasyonunda 14 gözaltı Güncel