Aykut Erdoğdu, 2018'in son 3 ayına ilişkin acı tabloyu açıkladı

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, SGK’nın, Aralık ayı istatistiklerine ilişkin açıklama yaptı: "2018'in son 3 ayında 500 bin sigortalı işsiz kaldı."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 100’den az işçi çalıştıran küçük ve orta boy işletmelerin sayısının azaldığını belirterek, “10-19 işçinin çalıştığı işyerlerinin sayısı bir önceki yıla göre 10 binden fazla azaldı. Kriz küçük ve orta boy işletmeleri vurdu” dedi.

Erdoğdu, SGK’nın, Aralık ayı istatistiklerine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, resmi rakamlara göre, aktif sigortalı sayısının hem bir önceki aya, hem de bir önceki yıla göre düştüğünü bildirerek şunları söyledi:

“Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘Aralık, kasımdan, ocak aralıktan, şubat ocaktan daha iyi olacak’ demişti. Ancak SGK’nın sigortalı istatistikleri tersini ortaya koyuyor. Aktif sigortalı sayısı Kasım’da 254 bin kişi azalmıştı, Aralık’ta ise 262 bin kişi daha azaldı.

Kasım Ekim’den kötüydü, Aralık Kasım’dan da kötü oldu. Aralık ayında çırak, kursiyer ve stajyer dahil aktif sigortalı sayısı, bir önceki aya göre 262 bin azaldı. Son 3 ayda aktif sigortalı sayısındaki azalma 440 bine ulaştı. Ancak stajyer-kursiyer gibi çalışma biçimlerinin İŞKUR desteğiyle artması, sigortalı işçi sayısındaki gerçek azalmayı perdeliyor.

Bunların dışında kalan zorunlu sigortalılar dikkate alındığında son üç ayda işini kaybeden sigortalı işçi sayısı 580 bini geçti. Bu 3 ayda yaklaşan seçim nedeniyle İŞKUR bünyesinde başlatılan toplum yararına çalışma (TYP) ve işbaşı eğitim programlarında 180 bin kişinin işe alındığı da göz önünde bulundurulursa sigortalı işçi sayısındaki azalmanın, seçime dönük geçici istihdam artışı ile bir miktar frenlendiği ancak durdurulamadığı görülüyor. TYP ve işbaşı eğitim programlarıyla yaratılan geçici istihdam olmasaydı son 3 ayda sigortalı işçi sayısındaki azalma 760 bin kişi olacaktı.”

İSTİHDAM KAYBINDA LİDER İNŞAAT SEKTÖRÜ

İşini kaybeden sigortalıların içinde inşaat sektörünün başı çektiğini kaydeden Erdoğdu, bu sektörde bir önceki yıla göre sigortalı işçi sayısındaki azalmanın 520 bine ulaştığını söyledi.

81 ilin 62’sinde sigortalı sayısı azalırken, sigortalı işçi sayısının en fazla azaldığı illerin İstanbul, İzmir ve Mersin olduğuna işaret eden Erdoğdu, şöyle devam etti:

“2018 yılında toplam sigortalı işçi sayısı azalmasına rağmen işyeri sayısı artmış. Bu durum esas olarak 1-3 kişinin çalıştığı işyeri sayısının artmasından kaynaklanıyor. En fazla 3 işçinin çalıştığı işyerlerinin sayısı bir önceki yıla göre 24 bin, bu işyerlerindeki istihdam ise yaklaşık 29 bin kişi artmış. Toplam istihdamın azaldığı kriz koşullarında bu durum, krizde işini kaybeden çalışanların mikro işletmeler kurarak geçimini sağlama çabası içine olduğunu gösteriyor.

Mikro işletmelerin tersine 100’den az işçi çalıştıran küçük ve orta boy işletmelerin sayısında azalma var. 10-19 işçinin çalıştığı işyerlerinin sayısı bir önceki yıla göre 10 binden fazla azaldı. Bu işyerlerinde 135 bin kişi işini kaybederken, 10-99 işçinin çalıştığı işyerlerindeki istihdam kaybı ise 330 bini geçiyor.”

İşyeri ve sigortalı çalışan sayısı itibariyle bakıldığında krizin henüz büyük işletmeleri etkilememiş göründüğünü ifade eden Erdoğdu, “Ancak istihdamı arttırmak için yeni bir ekonomik programı olmayan iktidarın kötü yönetiminin onları da etkilemesi kaçınılmaz. Seçimlere kadar bazı ürünlerde KDV ve ÖTV indirimleriyle ekonomideki durgunluğu aşmaya çalışan iktidarın, ekonominin sorunlarını çözmek gibi bir niyeti olmadığı, tüm bu indirimleri 31 Mart ile sınırlandırmasından belli.

Mevcut hükümetin iş yaratmak ve işsizin derdine çare olmak gibi bir derdi yok. Halkımız 31 Mart’ta bu iktidara gereken uyarıyı yapmazsa ne yazık ki ekonomide dolayısıyla istihdamda daha kötü günler bizi bekliyor” diye konuştu.

Merkez Bankası'ndan sefalet raporu! İşte asgari ücret gerçeği Ekonomi Ürün tarlada kaldı! Pancar hayvan yemi oldu Ekonomi Gümrüğe takılmayan ürünlere 'sunum ücreti' Ekonomi Çin'de Türk mermercilere 'vergi ihlali' gözaltısı Ekonomi