AYM Başkanı Arslan radikal çözümler istemişti: Adalet Bakanlığı günü kurtarmanın peşinde

AYM Başkanı Arslan radikal çözümler istemişti: Adalet Bakanlığı günü kurtarmanın peşinde
Abone ol

AYM Başkanı Arslan, mahkemenin iş yükünün çok fazla olduğunu belirterek, Meclis'ten radikal çözümler bulunmasını istemişti. Adalet Bakanlığı ise güne kurtarmaya yönelik ara mekanizma kurulma çalışmalarına başladı.

Anayasa Mahkemesinin (AYM) bireysel başvurular nedeniyle artan yargı yükünü hafifletmek için yeni bir hazırlık yapılıyor. Bu doğrultuda AİHM’de uygulanan ‘Dostane çözüm’ mekanizmasının iç hukuk sistemine uyarlanarak, hak ihlalleri ile ilgili bireysel başvurularda da bu sistemin uygulanması planlanıyor.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, Eylül 2012’de ilk uygulaması başlayan ‘Bireysel başvuru’ sistemi ile her türlü hak ihlali iddiasının AYM’ye taşınması, yüksek mahkemenin iş yükünün artmasına neden oldu.

EN FAZLA UZUN YARGILAMADAN HAK İHLALİ VERİLİYOR

AYM’ye bugüne kadar 430 bin civarında bireysel başvuru yapıldı. Bu başvuruların 320 binden fazlası sonuçlandırıldı. Sonuçlanan başvuruların yüzde 86’sı ise “kabul edilemezlik kararı” verilerek esasa dahi girilmeden reddedildi.

Bireysel başvuru için diğer bütün hukuk yollarının tüketilmesi, hukuki yarar, kamu gücü tarafından mağdur edilme gibi şartların yerine getirilmesi gerekiyor. AYM’ye yapılan bireysel başvuruların büyük bölümünü uzun yargılamalarla ilgili hak ihlalleri oluşturuyor. Bu yöndeki şikâyetlerin AYM’ye yapılacak bireysel başvuru öncesinde kurulacak bir ara mekanizma ile ele alınarak, bireysel başvurulardan kaynaklı yargı yükünün hafifletilmesi planlanıyor.

BAKANLIK UMUTLU

Adalet Bakanlığının hazırlıklarını sürdürdüğü yeni çalışma ile AİHM’de uygulanan ‘Dostane çözüm’ uygulamasının iç hukuk sistemine uyarlanarak, hak ihlalleri konusunda AYM’ye yapılacak bireysel başvuru öncesinde, ara bir mekanizma kurulması hedefleniyor.

Bakanlık kaynakları “Bu mekanizma ile yargılama süreci de hızlanacaktır. Pek çok vatandaşımız bireysel başvuru hakkı olup olmadığı değerlendirmesini yapmadan çok sayıda müracaat yapıyor. Her şey AYM’ye gidiyor. Burada ciddi bir sıkıntı var. Dostane çözüm usulü benimsenirse, bu başvuruların büyük bölümü mahkemeye gitmeden çözülecektir. Çok sabit olan konular var. Mesela beraat almış, haksız tutuklu kalmış. Bu sabit bir şey. Bunu AYM’nin incelemesine gerek yok. Somut, sabit bir şey. Tartışmaya açık olmayan, somut olan, net olan konularda AYM’ye gitmektense, AİHM’de olduğu gibi dostane çözüm usulü ile bunların çözülmesine yönelik bir düzenleme üzerinde duruluyor” dedi.

AYM Başkanı Zühtü Aslan da, Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir komisyonun uzun yargılama şikâyetlerini inceleyebileceğini, böylece AYM’nin yükünün hafifleyeceğini açıklamıştı.

AYM BAŞKANI ARSLAN RADİKAL ÇÖZÜMLER İSTEMİŞTİ

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Nisan ayında yaptığı açıklamada mahkemenin iş yükünün çok arttığını, artık radikal çözümlere ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Arslan, AYM’nin iş yükünün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iş yükünden fazla olduğunu açıklayarak, “Şu anda AİHM 47 ülkeden başvuru alıyor ve 72 bin derdest başvurusu var… Anayasa Mahkemesi’nin önünde 95 bin başvuru var. Bu başvuru yönetilebilir olmanın çok ötesine geçti artık. Dolayısıyla buna acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Bireysel başvuruda iş yükünü radikal şekilde çözmenin yolu ihlallerin kaynağını kurutmaktır” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a seslenen Arslan, “Yasama organı olarak bu konudaki kanunu düzenlemeleri gecikmeksizin yapmak zorundayız, şayet bireysel başvurunun etkili ve verimli bir hak arama yolu olarak yoluna devam etmesini istiyorsak” diye konuştu.

'AKP'ye katılacak' denen Mehmet Ali Çelebi: Siyaseti bıraksam da '6+1' değil, 'Cumhur İttifakı' derim Siyaset Dilipak: Haksızlıklar karşısında susanlardan olmamak için görevimi yapıyorum Siyaset Altılı masanın adayını kaç parti destekler? Siyaset 'Kendi açıklamadı, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e açıklattı' Siyaset