AYM Başkanı Arslan'ın hedefinde Adalet Bakan Yardımcısı yapılan Akın Gürlek var
AYM Başkanı Arslan, bugün yaptığı konuşma, AYM kararlarını tanımayan ve Adalet Bakan Yardımcısı yapılan Akın Gürlek'i akıllara getirdi. Arslan, "Anayasa Mahkemesinin ihlal kararları tartışmasız uygulanması gereken kararlardır" dedi.
GERÇEK GÜNDEM - FURKAN KARABAY
Tartışmalı davalarda verdiği kararlarla sık sık gündeme gelen hâkim Akın Gürlek, aybaşında Cumhurbaşkanı kararıyla Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığı'na atandı.
Gürlek, eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Çağdaş Hukuk Derneği’nden avukatlar ve Sözcü gazetesi yazarlarının ceza aldığı davaların hâkimiydi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yeni Zekeriya Öz" olarak tanımladığı Gürlek, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak AYM'nin kararını tanımamıştı.
Akın Gürlek’in AYM’nin kararını tanımaması büyük tepki çekmiş, dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Herkesin Anayasa Mahkemesi kararlarına uyması hukukun emredici hükmüdür ve hukuk devletinin bir gereğidir” dedi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ise, 23 Eylül 2021'de yaptığı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırılık konusunda bir karar verdikten sonra bu aykırılıkta ısrar, anayasanın kasten ihlalidir. Bu bilinçle Anayasa Mahkemesinin gerek norm denetiminde gerekse bireysel başvuruda tespit ettiği anayasaya aykırılıktan sonra bu aykırılığın giderilmesi, tüm kurum ve kuruluşların temel vazifelerinden biridir” ifadelerini kullandı.
Akın Gürlek’in AYM kararının tanımamasının ardından AYM ikinci defa ihlal kararı almıştı.
AYM BAŞKANI ARSLAN’IN KONUŞMASI GÜRLEK’İ HATIRLATTI: ANAYASA MAHKEMESİNİN İHLAL KARARLARI TARTIŞMASIZ UYGULANMASI GEREKEN KARARLARDIR
Akın Gürlek’in Adalet Bakan Yardımcısı yapılmasının üzerine AYM Başkanı Zühtü Arslan bugün yine AYM kararlarına uyulması yönünde mesajlar verdi.
Bir hukuk devletinde mahkeme kararlarının etkili icrasının nasıl olacağının konuşulması gerektiğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:
"Yoksa mahkeme kararlarının uygulanıp uygulanmayacağı meselesi bir hukuk devletinde tartışma konusu olamaz. Gündeme dahi gelmesi düşünülemez. Çünkü hukuk devleti mahkeme kararlarının etkili bir şekilde uygulandığı ve hak ihlallerinin giderildiği devletin adıdır. Hatta daha ilerisi mahkemelerin etkili bir şekilde çalışmadığı, iyi işlemediği bir yerde devletten de bahsedemezsiniz.
Mahkeme kararları ister derece mahkemelerinin kararları olsun, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararları olsun tartışmasız uygulanması gereken kararlardır. Hiç şüphesiz mahkeme kararlarını beğenmeyebiliriz, eleştirebiliriz, yanlış bulabiliriz ama onlara uyup uymama noktasında hiçbir takdir yetkimiz yok, tercih hakkımız yok. Onlar hepimizi bağlayıcıdır. Esasen bu bağlayıcılık Anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı ilkesinin de doğal bir sonucudur. Anayasanın 11. maddesi bunu çok net bir şekilde ifade ediyor."