AYM, Cumhuriyet dosyasını rafta bıraktı

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet davasında yargılanan 10 eski yazar ve yöneticinin bireysel başvurularını 2 yıl 2 aydır gündemine almadı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre Anayasa Mahkemesi (AYM), gazeteciliğin yargılama konusu yapıldığı ve sonunda “mahkûm” edildiği Cumhuriyet davasıyla ilgili bireysel başvuruları kaplumbağa hızında inceliyor.

Cumhuriyet’e yönelik 31 Ekim 2016’da düzenlenen operasyon sonrası gerçekleşen tutuklamalar üzerine, 26 Aralık 2016’da AYM’ye bireysel başvuruda bulunulmuştu.

Başvuruda bulunulan isimler, o tarihte tutuklu olan Murat Sabuncu, Akın Atalay, Önder Çelik, Turhan Günay, Hakan Kara, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Musa Kart, Güray Öz, Kadri Gürsel ile sonraki süreçte Ahmet Şık oldu. Dilekçede, tutuklamanın hukuka aykırı olduğu, bu nedenle anayasada güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği ile basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği belirtildi.

AYM Genel Kurulu, sadece Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın başvurusunu karara bağlayarak, tutuklamanın hukuki olmadığı gerekçesiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermişti. Mahkeme, basın ve ifade özgürlüğü yönünden ise herhangi bir karar vermemişti.

AYM İkinci Bölümü, diğer isimler yönünden ise başvuruları ancak 3 Temmuz 2018’de gündemi aldı.

Bölüm, başvuruların esasına girmeyerek, dosyayı AYM Genel Kurulu’na sevk etti. AYM Genel Kurulu, aradan geçen 8 aya karşın dosyayı görüşmekten kaçınıyor.

Oysa başvurularla ilgili daha önce AYM raportörü tarafından rapor hazırlandığı için, dosyada yapılacak bir işlem de bulunmuyor.

Ancak AYM Genel Kurulu, istinaf tarafından mahkûmiyet kararları onanan eski yazar ve yöneticilerimizin cezaevine girmesine seyirci kalmakla yetiniyor.

8 isim cezaevine girecek

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Cumhuriyet davasında haberlerin “delil” olarak gösterilerek “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan verilen hapis cezalarını geçen hafta onamıştı.

Kararla birlikte cezası 5 yılın altında kaldığı için Yargıtay yolu kapalı olan Kadri Gürsel, Güray Öz, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Emre İper, Önder Çelik, Bülent Utku ve Hakan Kara’nın cezaevine girmesi gündeme geldi. Bu isimlerin, bu hafta infaz işlemlerinin gerçekleşmesi bekleniyor.

‘Dava düşürülmeliydi’

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ali Timur Demirbaş, istinafın kararını eleştirirken, “Bu isimlerin FETÖ ile ilgisi olamaz. Gazeteci haber verme görevini yerine getirmiştir” dedi.

Basın Yasası’nın 26. maddesine göre 4 ay içinde dava açılmadığı için Cumhuriyet davasının düşürülmesi gerektiğini belirten Demirbaş, geçen hafta Aydınlık çalışanları hakkında MİT TIR’ları davasının bu gerekçe ile düşürülmesine dikkat çekti.

Demirbaş, istinaf tarafından cezaları kesinleşen isimler hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Yargıtay’a kanun yararına bozma talep edeceğini, böylece temyiz yolunun açılabileceğini kaydetti.

AYM Başkanı ‘hak eksenliyiz’ demişti

Cumhuriyet davasındaki başvuruları gündeme alma konusunda tek yetkili olan AYM Başkanı Zühtü Arslan, 20 Şubat’ta üye Yıldız Seferinoğlu’nun yemin töreninde yaptığı konuşmada, yüksek mahkemenin bireysel başvurularda hak eksenli yaklaşım gösterdiğini söylemişti.

Bu hak eksenli yaklaşımın temel hak ve hürriyetleri esas alan insanı yaşatma paradigmasına dayandığını belirten Arslan, anayasal adaletin tesisi için çaba gösterdiklerini kaydetmişti.

Arslan, “Anayasanın ve temel hak ve hürriyetlerin tam olarak korunduğu ideal bir anayasallık denetiminin derdini ve arzusunu taşıyoruz. Zira biliyoruz ki etkili bir anayasallık denetimi demokratik hukuk devletinin devam ettirilmesinde hayati bir işlev görmektedir” demişti. Arslan’ın aynı hak eksenli yaklaşımı Cumhuriyet davası için ne zaman göstereceği soru işaretlerine neden oldu.

Gazeteci Cevizoğlu'ndan Özhaseki'ye manidar yanıt Medya Ercan Taner ekranlara geri dönüyor Medya RTÜK Üyesi Taşçı: Metin Akpınar'la beraber milyonlarca insanlar sorgulandı Medya Ziraat Bankası'na Demirören kredisi tepkisi: Babanın değil, halkın parası Medya