AYM: Eyleme katılmak haktır, tazminat ödenmeli

Abone ol

'Anadilde eğitim' eylemine katılan Eğitim-Sen’li öğretmenlere disiplin cezası hak ihlali sayıldı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakır’da anadilde eğitim hakkı eylemine katılan iki öğretmene verilen disiplin cezalarını hukuka aykırı bularak hak ihlali tespiti yaptı. Öğretmenlere tazminat ödenecek.

Devlet okulunda öğretmenlik yapan Yılmaz Güneş ve Yusuf Karadaş, 19 Eylül 2011’de Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi’nin düzenlediği ‘Anadilde Eğitime Destek’ eylemine katıldı.

Eyleme katılmaları nedeniyle öğretmenlere uyarı verildi. Öğretmenlerin itiraz ettikleri idari makamlardan da karar dönmedi.

Diyarbakır 2’nci İdare Mahkemesi, 2014’teki kararıyla öğretmenleri haksız buldu. Kararda, söz konusu eylemde Abdullah Öcalan ve PKK lehine slogan atıldığı, bunun da devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacağı belirtildi.

Ancak mahkemenin bir üye hakimi, karara şerh düşerek öğretmenlerin sendika üyesi olduklarını, katıldıkları eylemde de yasa dışı slogan atmadıklarını dile getirdi.

Öğretmenler karara karşı itiraz ettikleri Diyarbakır Bölge İdari Mahkemesi tarafından da reddedilince 2015’te AYM’ye başvurdu.

Dosya kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın mahkemeye bildirdiği görüşünde, öğretmenlerin alenen PKK lehine slogan atılan bir eylemde yer aldıklarına vurgu yapıldı.

Öğretmenlerin devlete yardım etme yükümlülüklerine de aykırı davrandıkları dile getirildi.

İhlal ve tazminat çıktı

AYM, yargılama sonucunda cezanın demokratik toplum düzeniyle örtüşmediğini belirterek öğretmenlerin toplantı ve yürüyüş düzenleme hakkının ihlal ediliğine hükmetti.

Yüksek mahkeme ihlalin giderilmesi için kararın kaldırılması gerektiğini dile getirerek ilk derece idare mahkemesinde yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

Öğretmenlere yargılama giderlerinin yanı sıra 2 bin lira da tazminat ödenecek.

Esenyurt'ta TIR bariyerlere çarptı, trafik aksıyor Güncel Dünya bıyık şampiyonu 'Pala Mevlüt' hayatını kaybetti Güncel Öğretmenler de eylemde: Şubat’ta 40 bin atama istiyoruz Güncel İzmir'de aydınlatma direğinde intihar girişimi Güncel