AYM'de 'ışıklar yanıyor' tweetinin atıldığı gece neler olduğu ortaya çıktı
Yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararını tanımamasının ardından AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın attığı ışıklar yanıyor tweeti gündeme oturdu. Engin Yıldırım'ın ışıklar yanıyor tweetini nasıl attığı ortaya çıktı.
Yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararını tanımamasının ardından AYM Üyesi Engin Yıldırım, AYM binasının ışıklarının yandığı fotoğrafı sosyal medya hesabından Işıklar yanıyor diye paylaştı.
Bu paylaşımın darbe çağrısıyla ilişkilendirildi. Olaya İçişleri Bakanlığı da yaptığı paylaşımla dahil oldu.
Habertürk yazarı Kemal Öztürk Engin Yıldırım'ın o tweeti nasıl attığını "Anayasa Mahkemesi'nde o gece ne oldu?" başlıklı yazısında anlattı.
Öztürk şunları aktardı:
Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım, 13 Ekim Salı akşamı her zamanki gibi mahkeme bahçesinde yürüyüş yapıyordu.
O gün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında aldığı yeniden yargılanma kararını tanımadığını duyurmuş, tüm yüksek mahkeme üyeleri gibi Engin Yıldırım’ı da şaşkına çevirmişti.
Başkan Zühtü Arslan 14 Ekim Çarşamba günü akşamı bu konuyu görüşmek üzere tüm üyeleri toplantıya davet etmişti.
Toplantıya olağanüstü bir anlam yüklense de, aslında ikinci defa olan bu aykırı tutuma karşı ne yapılmasını gerektiğini istişare etmeyi amaçlıyordu başkan.
Yüksek mahkemenin daha önce de Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında verdiği yeniden yargılanma kararına benzer şekilde uyulmamıştı.
HAYATININ EN BÜYÜK HATASINI YAPTI
Engin Yıldırım tüm bunlardan dolayı içinde taşıdığı tepkiyi Çarşamba günü toplanacak genel kurulda dile getirmeyi düşünürken, yürüyüş esnasında aniden ışıkları yanan mahkeme binasını gördü ve o an zihninde başka bir ışık yandı. Binanın fotoğrafını çekti ve paylaştı.
Hayatının en büyük hatasını yaptığını o an fark etmedi ama anlaması da uzun sürmedi.
Paylaşımı gören gazeteciler, sosyal medya kullanıcıları da şaşırdı ve onların kafasında başka bir ışık yandı.
Bu ışık, “genel kurmayın ışıkları yanıyor” diye kodlanmış, karanlık dönemlerin darbe çağırışımı yapan mesajıydı.
O andan itibaren tüm sosyal medya ve geleneksel medya bu paylaşıma odaklandı. Engin Yıldırım hayatının hatasını yaptığını o an anladı ama iş işten geçmişti artık.
GENEL KURULDA ÜYELERİN TEPKİLERİ
14 Ekim Çarşamba akşam saatlerinde Anayasa Mahkemesi genel kurulu işte bu gerginlikle toplantıya başladı. Asıl yerel mahkemenin yüksek mahkemeye direnme kararı konuşulacakken, Engin Yıldırım’ın paylaşımıyla başlayan tartışma ana gündem maddesi oldu.
Toplantının hemen başında Engin Yıldırım söz aldı. Yaptığı şeyin yanlışlığını kabul etti, niyetinin yüksek mahkeme kararına uymadığını açıklayan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne karşı duyduğu tepkiyi, ‘Anayasa Mahkemesi çalışıyor’ diyerek tepki göstermek olduğunu açıkladı.
Üyeler bu açıklamaya tepki gösterdi ve mahkemenin saygınlığını zedeleyen bir durum oluştuğunu söylediler. Yıldırım yaptığı hatayı kabul ettiğini, bu açıklamanın farklı yerlere çekilebileceğini düşünmesi gerektiğini, ancak basiretinin bağlandığını söyledi. Ancak medyada yoğunlaşan, darbe imasını ve FETÖ’cü iddialarını asla kabul etmediğini, bunu hakaret sayacağını söyledi.
Üyelerin neredeyse tamamı yapılan şeyin büyük hata olduğu konusunda görüş birliğine vardılar. Yine büyük çoğunluğu bunun bir disiplin soruşturması gerektiğini söylediler. Bazı üyelerin daha sert tutum içinde olduğu gözlendi.
Ancak tüm üyeler bu paylaşımın bir darbe çağrışımı olduğu fikrine katılmadı.
ENGİN YILDIRIM HAKKINDA DİSİPLİN SORUŞTURULMASI AÇILACAK
Engin Yıldırım yaptığı hatanın bir disiplin soruşturması gerektiğini kendisi de kabul etti ve mahkemenin vereceği kararı uygulayacağını söyledi.
Toplantıda daha sonra ikinci kez yüksek mahkemenin kararını uygulamayan yerel mahkemenin durumu konuşuldu. Bunun neden olabileceği hukuki kaotik ortam üzerinde duruldu. Ancak bu konuda herhangi bir yaptırım imkanı olmadığı da açıktı.
Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin konu edinildiği siyasi tartışmalar ele alındı. Bu konuda Başkan Zühtü Arslan’ın yürütme erkiyle kendi iletişim kanalları üzerinden görüşmeler yapması ve erkler arasındaki tansiyonun düşürülmesi için temas kurulması konuşuldu.
Sonuç olarak, önümüzdeki hafta Engin Yıldırım hakkında bir disiplin soruşturması açılacak. Soruşturma sonucunda üç ihtimal var:
1. Uyarı
2. Kınama
3. Üyelikten çekilmeye davet.
Genel hava, kınama ya da uyarı cezası verilmesi yönünde.
Diğer konularda Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’la Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yakın zamanda bir görüşme olacak.