AYM'den 'fişleme' kararı: Özel hayata saygısızlık

Abone ol

AYM infaz ve koruma memurluğu sınavını kazanan bir gencin 18 yaşından küçükken işlediği suça ilişkin sabıka kaydının emniyet tarafından adalet komisyonuna göndermesinin “özel hayatın gizliliğinin ihlali” olduğuna hükmetti.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’nin bireylerin özel hayatına saygı hakkının güvencelerini sağlayacak hükümlerden yoksun olduğu, kanunilik şartını taşımadığı ifade edilen kararda, kanunun ve yönetmeliğin “kişilerin yetki aşımı ve keyfiliğe karşı yeteri kadar güvenceye sahip olmalarını sağlayacak açık ve detaylı kuralları içermediği” vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi kararına göre Adalet Bakanlığı tarafından yapılan infaz ve koruma memurluğu sınavını 2009’da kazanan F.S. adlı gençle ilgili güvenlik soruşturması işlemleri başlatıldı.

Adana Emniyet Müdürlüğü, F.S’nin 18 yaşından küçükken hırsızlık suçundan aldığı adli para cezasına ilişkin kararı Kocaeli Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’na gönderdi. Bunun üzerine Komisyon Başkanlığı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif-evleri Genel Müdürlüğü’ne, başvurucunun devlet memurluğuna atanacaklarda aranan şartları taşımadığı ve istihdam edilmesinin uygun olmayacağı yönünde görüş bildirdi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, F.S’nin bireysel başvurusunu inceleyen AYM başvurucunun özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme, kararın bir örneğini, atama işleminin iptali talebini reddeden idare mahkemesine gönderek, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasını istedi. Böylece gence infaz koruma memurluğu yolu yeniden açılacak.
AYM, kararın gerekçesinde güvenlik soruşturmasının dayanağı olan kanun ve yönetmeliğe sert eleştiriler getirdi.

Özel hayata saygısızlık

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’nin bireylerin özel hayatına saygı hakkının güvencelerini sağlayacak hükümlerden yoksun olduğu belirtilen kararda, “Devletin çocukların korunması ile ilgili pozitif yükümlülükleri kapsamında hukukumuzda bazı kanuni düzenlemelere de yer verildiği görülmektedir. Bunlardan biri çocukların işledikleri bir suç nedeniyle kamu görevlerinden sürekli olarak yasaklanamayacakları ilkesidir. Buna göre kişilerin 18 yaşından küçükken işlediği herhangi bir suça ait kayıtların idari makamlara bildirilmesi hukuken mümkün değildir.”

Meteoroloji'den çok sayıda il için uyarı! Güncel Küçükçekmece'de bıçaklı kavga: 1'ağır, 2 yaralı Güncel İnsan taciri göçmenleri yol kenarında bıraktı Güncel Boş arazide ağır yaralı bulundu Güncel