Ayrıcalıklı imar izni yine yargıda

Abone ol

Zeytinburnu’nda mahkemelerin iki kez imar planı değişikliğini iptal ettiği sorunlu binanın dosyası, bir kez daha İBB Meclisi’nin gündeminde. CHP’li Güven, “Mahkemenin yeni planı da iptal edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Zeytinburnu’nda mahkemelerin iki kez imar planı değişikliğini iptal ettiği sorunlu binanın dosyası, bir kez daha İBB Meclisi’nin gündeminde. CHP’li Güven, “Mahkemenin yeni planı da iptal edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Geçmişte verilen ayrıcalıklı imar izniyle yapılan, yüksek katlı inşaatların sorunları yeni döneme sarktı.

Zeytinburnu’nda bulunan ve mahkemelerin iki kez imar planı değişikliğini iptal ettiği sorunlu binanın dosyası, bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin gündeminde. CHP, sorunlu bina için üçüncü kez hazırlanan imar planı değişikliğini de yargıya taşıyor.

Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi’nde bulunan, Irmak Group ait, bodrum katlar hariç 12 katlı devasa bina, ikinci bir “Park Otel Olayı” olma yolunda. Taksim Gümüşsuyu’nda ayrıcalıklı imar izniyle yapılan Park Otel’in inşaatı, 1994 yılında 10 katı yıkılarak tıraşlanmış, 8 kata indirilmişti. 23 kat olarak planlanan “Park Otel” inşaatı, 18 kata kadar yükselmişti. Merkezefendi’de yapılan binanın dayanağı olan imar planı değişikliği, 2010 yılında yapılmıştı. Söz konusu plan değişikliği, İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından, “münferit bir düzenleme” bulunmuş ve iptal edilmişti. Ancak mahkeme kararını vermeden bina yapılıp bitirilmişti. 2007 planlarına göre bölgede bina yüksekliği 5 kat iken, plan değişikliği ile söz konusu binaya 12 kat yükseklik verilmişti.

Plansız kalan binayı kurtarmak için, 2015 yılında ikinci bir imar planı değişikliği yapıldı. İlk plan değişikliği ile getirilen yapılanma koşulları ile benzer hükümler içeren ikinci değişiklik de İstanbul 12. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Yeniden plansız kalan bina için, 2018 yılında üçüncü kez imar planı değişikliği yapıldı.

ASKIYA ÇIKARILDI

2018 yılında hazırlanan üst ölçekli (1/5000) imar planı değişikliği, 12 Temmuz 2018 tarihinde İBB Meclisi’nde kabul edildi. Karar dönemin İBB Başkanı tarafından 24 Temmuz 2018 tarihinde onaylandı. Ancak, plan değişikliğine itiraz edebilmek için, söz konusu değişikliğin askıya çıkarılması gerekiyordu. Yeni planlar, onaylandıktan yaklaşık 9 ay sonra askıya çıkarıldı. 12 Nisan 2019 tarihinde, bir ay süreyle askıya çıkarılan plan değişikliğine bir itiraz yapılmadı. 31 Mart’ta İstanbul’da yapılan seçimlerin ve sonuçlarının Türkiye’nin gündemini meşgul ettiği bir zaman aralığında, askıya çıkan planlar dikkatlerden kaçtı. Seçim sonuçlarına yapılan itirazlar, bazı sandıkların yeniden sayılması, Ekrem İmamoğlu’nun ilk mazbatayı ancak 17 Nisan’da alması, 6 Mayıs’ta mazbatanın iptal edilmesi, seçimlerin yenilenmesi yönündeki tartışmaların en yoğun yaşandığı bir dönemdi. Üst ölçekli (1/5000 ölçekli) plan değişikliği, zamanında itiraz edilmediği için kesinleşti. Üst ölçekli plana göre hazırlanması gereken alt ölçekli (1/1000 ölçekli) uygulama imar planı değişikliği ise Zeytinburnu İlçe Belediye Meclisi’ne Mart 2019’da sunuldu. CHP’li üyelerin itiraz ettiği plan değişikliği Zeytinburnu Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edildi ve onay için İBB’ye gönderildi. Söz konusu değişiklik, İBB Meclisi’nin eylül ayı gündemine alındı ve görüşüldü. CHP Grubu’nun ret oyu verdiği değişiklik, AKP Grubu’nun oylarıyla İBB Meclisi tarafından 16 Eylül tarihinde oy çokluğu ile kabul edildi.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİNE SAVUNMA

CHP’li Zeytinburnu Belediye Meclis üyesi avukat Asım Güven, söz konusu yeni plan değişikliğine de itiraz ettiklerini, plan değişikliğinin iptali için mahkemeye başvurduklarını söyledi. Yaptıkları başvuru üzerine İBB’nin mahkemeye savunma gönderdiğini belirten avukat Güven, “Yeni planın, başvurularımız üzerine iptal edilen planlardan pek farklı olmadığı için mahkemenin yeni planı da iptal edeceğini düşünüyoruz” dedi.

CHP’lilerin itiraz ettiği ve daha önce iptal edilen planları İBB’nin savunması ile ilgili çelişkili durumu, İBB yetkilileri şöyle açıkladı: “İdarenin yaptığı işlerde bir devamlılık olması gerekir. Bizim gönderdiğimiz savunma bir anlamda, prosedür gereği yapılması gereken bir işlem. Eğer mahkeme planları yeniden iptal ederse, o zaman bu karara itirazda bulunmayabiliriz. Üstelik bizim mahkemeye gönderdiğimiz yazı bir savunmadan ziyade, şimdiye kadar olup biteni anlatan kronolojiden ibaret sayılır. Bir başka ifade ile güçlü bir savunma sayılmaz.” Yetkililer ayrıca mahkemenin vereceği karara bağlı olarak, söz konusu binanın yıkılıp yıkılmamasının gündeme gelebileceğini belirtti. Mahkemenin, üst ölçekli planlara itiraz edilmediği ve alt ölçekli planların da üst ölçekli planlara göre hazırlandığı için iptal başvurusunu kabul etmeyebileceğini belirten yetkililer daha sonra şunları söyledi: “Ancak daha önceki iptal kararlarını göz önünde bulunduran mahkeme, oradaki iptal gerekçelerinin halen geçerli olduğuna da karar vererek yeniden iptal yoluna gidebilir. İptal kararı verirken, planın dayanağı olan üst ölçekli planı da iptal edebilir. Mahkemenin kararı süreci belirleyecek”. Yargı sürecinin tamamlanmasıyla plansız ve ruhsatsız kalacak olan devasa binanın yıkılması gündeme gelebilecek.

'Yine yabancılardan öğrendik' diyen Emin Çölaşan: Bir rezalet daha ortaya çıkmış... Güncel Koronavirüs tedavisi gören yerel televizyon sahibi, hayatını kaybetti Güncel Mansur Yavaş uyarmıştı: Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde vaka sayısında korkutan artış Güncel İstanbul merkezli 26 ilde FETÖ operasyonu: Çok sayıda gözaltı Güncel