Ayvalık’ta neler oluyor?
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık'a dair projelerini Aslı Atasoy'a anlattı.
ASLI ATASOY - Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, hızla başladığı görevinde sorunları çözerek halkın güvenini kazandı. Ergin, açık hava müzesi dediği kentte önceliği Ayvalık Belediyesi’nin mali durumunu düzeltmek ve halkın yaşam kalitesini yükseltmek olarak belirledi.
‘Ayvalık’ta taşı CHP’den aday gösterseniz, seçilir.’ cümlesi bu kez gerçeği yansıtmadı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, CHP’den aday gösterilmediği için Demokrat Parti’den adaylığını açıklayarak seçime girdi ve kazandı.
Şimdilerde sanatın merkezi olan Küçükköy’de 2009-2014 yılları arasında belediye başkanı olarak görev yapan Ergin, bu seçimde CHP’den aday gösterilmeyi bekledi ama bir önceki seçimde olduğu gibi bu mümkün olmadı. CHP’nin iki dönem boyunca Rahmi Gençer ismini tercih etmesi üzerine Ergin son gün adaylığını Demokrat Parti’den açıklayarak seçime girdi. Ayvalık halkının oyları ile başkanlık makamına oturdu.
Ayvalık sakinleri Ergin’in, göreve geldiği üç aylık bu kısa dönemde değişimi başlattığını söylüyor. Belediye çalışanlarının artık maaşlarını gününde alması, en büyük sorunlardan çöplerin düzenli toplanması ve bakım çalışmalarının hızlanması Ayvalıklı için umut ve heyecan kaynağı oldu. Biz de bu heyecanı yaratan Mesut Ergin ile bir araya gelerek Ayvalık’ı ve elbette seçim serüvenini konuştuk.
- Seçimler geride kaldı. Artık başkanlık koltuğunda oturuyorsunuz. Nasıl geçti bu üç ay?
- Üç ay içinde hızla çalışmaya başladık. En çok da belediyenin kurumsal bir yapıya ulaşması için uğraş veriyoruz. Elbette bu üç ayda olacak bir şey değil, zamanla bu kurumsal yapıyı oturtacağız.
Personel maaşları gününde ödeniyor
- En çok neler zorluyor sizi?
- Öncelikle belediyenin maddi durumunu toparlamaya çalışıyoruz. Kaynak arayışı içerisindeyiz. Bu konuda ciddi sıkıntılar var. Personel maaşları daha önceki dönemde ödenemiyordu, şimdi gününde ödüyoruz. Personel maaşlarından sonra Ayvalık esnafının alacakları ödenecek. Bu şekilde maddi bir iyileşme planı uyguluyoruz. Bunu Küçükköy’de başarmıştık. Yavaş yavaş Ayvalık’ta da bir noktaya gelecek. Ayrıca personel yapısında düzenlemeler yapıyoruz. Kendimize bir strateji belirledik.
- Göreve geldiğinizde Ayvalık halkına geçmiş dönemle ilgili mali bir tablo gösterdiniz. Çok iç açıcı değildi, siz neler yapacaksınız?
- Ayvalık Belediyesi’nin kasasına girmesi gereken para kasaya girecek, disipline edeceğiz. Ekonomik müdahalelerimiz olacak. Son alınan kredinin borcunu ödemişiz mesela. İdari yapılanma anlamında da bir dizayn sağlamaya çalışıyoruz. Geliştirdiğimiz bir strateji ile adım adım mali tabloyu düzelteceğiz. Ayrıca atanmış üç başkan yardımcısının yapılanmasını idari, mali ve teknik başkan yardımcıları olarak gayet iyi sağladık. Olumlu sonuçları süreç içinde almaya başlayacağız.
Sorunları anında çözüyoruz
- Ayvalık halkı belediyede bir muhatap bulamadığından şikayetçi idi. Siz bu konuda bir çözüm sunacak mısınız?
- Evet, Ayvalık Belediyesi’nde Halkla İlişkiler Müdürlüğü şeklinde bir yapı oluşturulmamış bugüne dek. Yani vatandaş geldiğinde derdini anlatacak merci bulamıyordu. Şimdi biz bu birimi oluşturuyoruz. Çünkü vatandaş muhatap bulamazsa gelip belediye başkanına derdini anlatmaya başlıyor. Bu da hızlı bir sonuç alınmasını engelliyor. Belediye başkanı elbette dert dinleyecek ama başkanın çözmesi gereken başka önemli konular da var. Bu dertleri sürekli dinlerseniz Ayvalık için çalışmaya, strateji oluşturmaya zaman bulamazsınız. O nedenle vatandaş ilgili birime derdini anlatıp, hızla sorununu çözecek ve biz de çalışmak için daha fazla vakit bulacağız. Bu şekilde Ayvalık’a daha faydalı olacağız.
- Şu anda hızla çalışan bir belediye var. Bu sistem kurulmadığı halde çözüm üretiliyor, nasıl bir yöntem izliyorsunuz?
- Sosyal medyadan veya şahsıma gelen şikayet ya da önerileri anında ilgili birimlere iletiyoruz. Zaman kaybetmeden çözüyoruz. Vatandaş “yolum bozuk, sıkıntı var” diyor. Bunun üzerine ilgili çalışanlarımız anında gidip sorunu çözüyor. Şu anda halkta şaşkınlık ve takdir var. Şaşırıyor çünkü daha önce böyle hızlı ve duyarlı bir geri dönüş olmamış.
Kurumsal yapı ile sorunları aşacağız
- Küçükköy’ün başındayken Ayvalık’ı nasıl görüyordunuz. Şimdi Ayvalık Belediye Başkanı olarak Ayvalık’ı nasıl görüyorsunuz?
- Ayvalık ülkemizin önemli ve çok güzel yerlerinden birisi. O zaman baktığımda da Ayvalık’ta idari bir sorun olduğunu görebiliyordum. 2009-2014 yılları arasında Küçükköy Belediye Başkanı idim. Şimdi yıl 2019 yine Ayvalık’ta aynı sorunlar yaşanıyor. Seçimlerde de söylediğim gibi belediyeyi kurumsal hale getireceğiz. Mali disiplin sağlayacağız. Bunları yapmadığınız sürece bir adım sonrasına gitme şansınız yok. Bunun dışında Ayvalık’ta kemikleşmiş sorunlar da var. Mesela trafik problemi artarak devam ediyor. Geçmişte bunlara çözüm üretilememiş. Ama belirtmek lazım, büyükşehir yasasından sonra bu sorunların tek muhatabı Ayvalık Belediyesi değil. Burada gerek büyükşehir gerekse devletin el atması gereken bazı sorunlar var. Bunu koordineli biçimde çalışarak ve radikal kararlar alarak çözebiliriz.
Trafik tek yön olursa sorun çözülür
- Siz adaylık döneminde sorunların çözümü için radikal kararlar alınması gerektiğini söylediniz. Bu kararları uygulayabilecek misiniz?
- Hep söylediğim şey Ayvalık’ta bu tip sorunları çözmek için radikal kararlar almanız lazım. Trafiği çözmek için denize yol yapmayacağımıza göre tek yön çalışması yapmak zorundayız. Bunu da Büyükşehir ile çözmek gerekiyor. Ancak halkın alışkanlıklarını da bir yana bırakması gerekiyor. Esnaf hem ziyaretçi sayısı artsın olsun diyor hem de arabasını dükkanının önüne koymayı istiyor. Böyle bir dünya yok. Cunda için de aynı şey geçerli. Cunda çok küçük, esnaf hem orasının kalabalık olmasını istiyor hem de araba ile Cunda’ya girilmeli, diyor.
- Sizin öneriniz ne peki?
- İtalya’da Taormina şehrinde hem eski hem yeni şehir var. Asansörle çıkıyorsunuz, araç girmiyor. Orada da her türlü konfor var. Demek ki olabiliyor. Bazı şeyleri bırakmak lazım. Tek yön uygulaması bu konuda bizi rahatlatacaktır. Cunda özelinde adaya özel araç giriş trafiği uygulamak lazım. Esnaf da otel sahibi de buna göre hazırlığını yaparsa gelen misafirler de biz de Ayvalıklı olarak mutlu oluruz. Yeniliklere açık olmalıyız.
Cunda sahili eski haline geri dönmeli
- Cunda özelinde özel projeleriniz var mı?
- Herkese eşit bir belediyecilik anlayışımız var. Cunda’nın kemik sorunları olduğunu biliyoruz. Özel yönergeler hazırlıyoruz. Her isteyen istediğini yapamayacak. Kurallar çerçevesinde kaliteyi korumak ve artırmak için düzenlemelerimiz var. Trafikten gürültü kirliliğine, sahil şeridindeki restoranlara dek uzanan sorunlar var. Şu anda restoranların önünde akvaryumlar var. Şeffaf branda içine alınmış yerleri akvaryum diye tabir ediyorum. Cunda’nın eski haline geri dönmesi lazım. Yanlışların olduğunu ve bunlara dikkat edilmezse Cunda’yı bitireceğini düşünüyorum. Cunda’nın kalitesini arttırmamız lazım. Bu kaliteyi de hazırlayacağımız yönergelerle artıracağız.
Açık hava müzesi Ayvalık’ta kaliteyi yükselteceğiz
- Projeleri gerçekleştirmek mümkün olacak mı?
- Artık ilçe belediyeleri olarak büyükşehirlere bağlı çalışıyoruz. Bir de eski bir yerleşim yeri olduğumuz için altyapı engelimiz var. Yapılanma içindeyiz. İller bankası ile görüşüyoruz. Tarihi kentler birliği ile irtibat içindeyiz, Çekül Vakfı ile ortak çalışmalar yapmaya hazırlanıyoruz. Sokak iyileştirme çalışmaları gibi konularda çeşitli fonlar, kaynaklar arıyoruz. 2 binin üzerinde tescilli binası, sokakları ve evleri ile açık hava müzesi olan bu şehirde kaliteyi yükselteceğiz.
Ayvalık’ta ada bazında kentsel dönüşüm
- Ali Çetinkaya Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda?
- Yeni bir ihale aşamasına giriyoruz. Oranın imar planları ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Ayvalık büyüyor yeni alanlar ihtiyaç var, bu alanları Ayvalık’ı koruyarak açacağız. Dokuyu ve silueti bozmayacak imar çalışmaları yapıyoruz. Mevcutları iyileştireceğiz. Parsel bazında değil, ada bazında çalışmalar yapacağız. İmar planı ihalesi yapılınca açıklayacağız. Bu tür aksiyonlar şehre ve belediye ekonomisine katkı sağlar. Bundan öte deprem riski olan binalarda yaşamamalı insanlar.
- Özellikle yağışlı havalarda altyapı sorunu devam ediyor. Bu alandaki çalışmalar ne durumda?
- Büyükşehir yasasına bağlı olarak bu tür alt yapı faaliyetleri, onlara yani BASKİ’ye ait. Biz de bunları yakında takip ediyoruz, üzerimize düşeni yapıyoruz. Ayvalık’ı UNESCO’nun kalıcı listesine sokmaya çalışıyoruz. Ancak bunu yapabilmemiz için şehirde alt yapı sorununun kalmaması lazım.
Ayvalıklı için Büyükşehir ile uyum içinde çalışacağız
- Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalarınız nasıl gidiyor?
- Farklı bir parti olsa da nihayetinde onlar da Ayvalık’ta başarılı olmak istiyorlar. Sorunların çözülmesini istiyoruz. Büyükşehir’e Ayvalıklı için sorunlarımızı uzlaşmacı bir tavırla iletiyoruz. Bu dille çözüleceğine inanıyoruz. Büyükşehir şu anda “6 aylık planlama yapıyoruz. 6 aydan sonra gerekenleri yapacağız.” diyor. Bekliyoruz.
Hakkaniyetli davranılmadı
- Adaylık süreciniz nasıl geçti?
- Açıkçası CHP’de aday adayı idik. Biz hep Ayvalık’ta hakkaniyetli tercih yapılmasını bekledik, olmadı. Yöntem olarak ön seçim ya da anket yapılmasını istedik. Anket yapıldı ama sonuçları açıklanmadı. Her ilçede en yüksek oyu kim alacaksa onu tercih edin dedik. Siz Ayvalık’ı %40 almaya razı olabilirsiniz ama biz %70 ile alacağız diye beyanda bulunduk. Bu büyükşehire daha fazla oy taşımak anlamına geliyordu.
Adaylık sürecinde zorlandım
- Neden aday gösterilmediniz? Bu sizde kırgınlık yarattı mı?
- Ayvalık’ta farklı düşünceler vardı herhalde. Kırgınlıktan ziyade uzun süre aday olmak istemedim. Son ana dek bekledim. Çok zorlandım. Çok bocaladım son gün karar verdim. Son gün son saatlerde başvurdum. O süreçte örgütten aday olmamam için ‘gerek yok, gençsin’ gibi cümleler söylendi.
Kazanmam Ayvalık halkının isyanıdır
- Kazanmanızı nasıl yorumluyorsunuz?
- Ayvalık’ta son iki dönemdir halk kendi adayını belirleyemedi. Hep birilerinin lobileri ve tercihleri oldu. Bir yerde Ayvalık halkının isyanı vardı, bunu görmediler, görmek istemediler. Kalan sürede de çok ciddi bir örgütlenmek yaptık. Sadece benim çalışmam değil, ekip çalışması oldu. Halkın umutlarını bir noktaya taşımak istedim. Halkın ne dediğine bakmaları gerekirdi. Ayvalık halkının bilinci bu tepkileri bu noktaya taşıdı.
- Büyükşehir için planlamanız var mı?
- Bizim hedefimiz öncelikle Ayvalık’ta başarılı olmak. Küçükköy’deki başarı buraya taşıdı bizi. Bu başarı bizi bir yere taşır. Ayvalık’ta başarılı olmak zorundayız. Yapacağımız çok iş var.
Her alanda kooperatifleşeceğiz
- Farklı modeller deneyecek misiniz?
- Ayvalık’ta her alanda kooperatifleşmeyi sağlayacağız. Perşembe pazarı atıl onu haftanın 6 akşamı aktif hale getireceğiz. Ayvalık’ta üreten herkesin satış yapabileceği bir alana dönüşecek. Ayrıca mahalle evlerini her mahallede kuracağız. Sokak hayvanları için özel çalışmalar yapıyoruz. Kısırlaştırma ve şehir dışında beslenme alanları yaratma projelerimizi hayata geçireceğiz. Hatta bu konuda Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile görüştük. Onların da aklına yattı ve ortak bir çalışma yapacağız. Yücel bey de sorunları çözmek istiyor. Ayvalık Kaymakamı ile de görüştük.
Burada yaşayan sanatçıların desteği önemli
- Gelelim şehrin kültür sanat projelerine. Sanırım Ayvalık’ta yaşayan sanatçılardan oluşan bir ekip kurdunuz?
- Ayvalık’ta kültür sanat hiçbir zaman eksik olmayacak. Sadece projeleri doğru planlamak istiyoruz. Ayvalık Belediyesi’nin Kültür Müdürü tiyatro sanatçısı Erkan Cılak oldu. Yani Ayvalıklı sanatçılardan oluşan bir ekip oluşturduk. Mahalle evlerinde burada yaşayan sanatçılardan destek alarak Ayvalıklı gençlere sanatsal etkinlikler yapacağız. Buralarda güzel enerjiyi ortaya çıkaracağız. Hazırlıklarımız var. Burada yaşayan sanatçılarımızın desteği önem taşıyor.
Zeytin üreticisi rekabet edebilecek
- Ayvalık, zeytinin başkenti. Bölge ve insan için büyük önem taşıyor. Bu alanda çalışmalarınız neler?
- Kooperatifleşmeyi başarmak istiyoruz. Küçük üreticilerimizi bir araya getirip markalaşma sağlayacağız. Böylece rekabet gücü ortaya çıkacak. Zeytincilikte kooperatifleşme ile üreticilere güç sağlayacağız. Gelirlerini arttıracağız. Sadece zeytin için değil bamya üreticileri ile de bir arada çalışma yapıyoruz. Aynı modeli uygulayacağız. Kooperatifleşme ile farklı alanlarda ortak çalışma yapacağız. Zeytin hasat şenliklerini geliştireceğiz. Ayrı ayrı kurumlarda yapılan etkinlikleri birleştirmek istiyoruz.
- Son olarak Ayvalıklara neler söylemek istersiniz?
- Biraz sabır göstermelerini bekliyoruz. İşimiz zor ve uzun ama olmayacak bir şey değil. Çalışıyoruz ve güzel sonuçlar elde edeceğiz.