Bahçeli'den muhalefete gözdağı: Kavgayı kaybeder, bizde 53 yıllık kavga tecrübesi var

Abone ol

İftarda gazetecilerle buluşan Bahçeli, muhalefete gözdağı verdi. Kılıçdaroğlu'nun çıkışını değerlendiren MHP lideri, "Kılıçdaroğlu böyle bir kavgada kaybeder. Çünkü kavga tecrübesi yok ama bizde 53 yıllık kavga tecrübesi var" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gazetecilerle dün akşam iftar yemeğinde bir araya geldi.

Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yaptığı açıklamalara değindi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında “Vatanı satanlarla kavga edeceğiz. Biz birbirimize emanetiz. Kol kola gireceğiz ve yürüyeceğiz. Bu memleket bize emanet” demişti.

“KILIÇDAROĞLU BÖYLE BİR KAVGADA KAYBEDER ÇÜNKÜ KAVGA TECRÜBESİ YOK AMA BİZDE 53 YILLIK KAVGA TECRÜBESİ VAR”

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre; Bahçeli ise Kılıçdaroğlu’nun sözlerine tehditvari bir şekilde karşılık verdi. 12 Eylül darbesi öncesi dönemleri hatırlatan Bahçeli, kendilerinin 53 yıllık kavga tecrübesinin olduğunu, Kılıçdaroğlu’nun kavgayı kaybedeceğini söyledi:

“Bizim anlayışımıza göre bayramdan sonra sayın Kılıçdaroğlu’nun bir helalleşmenin ötesine geçip, kavgalaşmaya heveslenmesi doğru bir şey değildir. Bayramlaşmayı ve toplum içinde barışmayı tercih etmeli, çıkış yolu budur. Kavga geçmişte yapılmıştır. Nelerin yapıldığını yaşayanlardanız. Sosyal maliyeti çok olmuştur. Yuvalar yıkılmış, gaziler, mağduriyetler, mahkumiyetler, şehitler, hayatını kaybeden insanlar olmuştur. Şimdi böyle bir süreçten gelen ve hala kavganın nerede bittiğine dair kanaatleri tam oluşmamış insanların bazı konularda çok dikkatli olması lazımdır.

Halk TV de dikkatli olsun. 6-7 Eylül olayları, 3 devrimcinin idam edilişini sürekli körükleyerek, ortamı kızıştırmanın, geçmişteki kavgayı tahrik edici ifadeler kullanmanın bir felakete gideceğinin farkına varmalılar. Kılıçdaroğlu böyle bir kavgada kaybeder. Çünkü kavga tecrübesi yok ama bizde 53 yıllık kavga tecrübesi var.”

“TÜRKİYE’NİN İSTİKRARA VE YUMUŞAK BİR İKLİME İHTİYACI VAR”

Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmasında çok sert üslup kullandığını ifade eden Bahçeli, “Tarihe kayıt düşen üsluplardır. Tavsiyem, Türkiye gergindir, ekonomik yönden önemli sıkıntıları vardır, uzun yıllar terörle karşı karşıya kalmıştır, komşu ülke ve coğrafyalarda sıcak savaşlar ve çatışmalar yaşanmaktadır. Böyle bir ortam içerisinde Türkiye’nin istikrara ve yumuşak bir iklime ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu. Böyle bir ortamı germeye kimsenin hakkı bulunmadığını belirten Bahçeli, tahrik edici, şiddeti körükleyici, hakaret içerikli ifadelerden kaçınmak gerektiğini vurguladı.

“BAYRAMDAN SONRA HELALLEŞMEYİ KAVGALAŞMADAN SIYIRIP BAYRAMLAŞMAYA DÖNÜŞTÜRMESİNDE YARAR VAR”

Bazen konuşmaları sert üslupla yapmak zorunda kalmalarına rağmen mümkün olduğu kadar hakaretten uzak durduklarını belirten Bahçeli, şöyle devam etti:

“Son konuşma, altı partinin bir araya gelişi, önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanlığı seçiminin sürekli gündemde tutulduğu bir ortamda çok anlamı olmayan konuşma olmuştur. Böyle bir sürece girdiği zaman yumuşatıcı bir iklimi vardı. Mesela bunlardan bir tanesi ‘helalleşme’ kavramı. Bu önemli bir kavramdır. Helalleşmek o kadar kolay olmaz, olursa da kardeşlik doğar helalleşmeden. Şimdi helalleşmeyi kavgalaşmaya çevirmenin anlamı yok. Şu an Türkiye’de helalleşmeyle başlayan kavgalaşmayla yola devam etmek istiyor. Yola devam ederken de ‘Kim varsa çıksın, önümden çekilsin, çekilmezse şöyle olur, böyle olur’ diyor. O zaman dinleyen kişiler bu tür cümlelerde adres ararlar, ‘Acaba kime söylendi, niçin söylendi?’ Bu adresi içeride mi ararlar, yoksa dışarıda mı? İçeride bulurlarsa çok farklı sonuçlar doğar parti açısından. Dışarıda bulurlarsa o zaman da onu yönlendiren merkezlerin tahriki, tahribi söz konusu oluyor gözükür.

Bayramdan sonra helalleşmeyi kavgalaşmadan sıyırıp bayramlaşmaya dönüştürmesinde yarar var. Bu Türkiye’de siyaseten Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri açısından önemli bir döneme de işaret eder.”

“BUGÜNKÜ YÖNETİMİN POLİTİKALARIYLA HELALLEŞİP KAYNAŞMASINDA YARAR VAR”

Bazı ülke ve bölgelerdeki çatışma ve gerginliklere dikkat çeken Bahçeli, önemli bir noktaya gelen Ukrayna-Rusya savaşını anımsattı ve “İşte böyle bir noktada Türkiye’de helalleşmek isteyenlerin önce Türkiye’nin milli menfaatleri ve o milli menfaatleri hedefe taşıyacak olan bugünkü yönetimin politikalarıyla helalleşip kaynaşmasında yarar var. Yani bu çok önemli sonuçlar doğurabilir. Böyle bir ortamda sadece iktidarın geleceği açısından değil, Türkiye’nin geleceği açısından değerlendirilip, yorumlanmasında ve milli politikalara destek olunmasında yarar var” dedi.

“YENİ MERMİNİN ADI 7. 65 Mİ, İSTİBDAT MI”

Gezi olaylarının sosyal ve ekonomik maliyetinin ortada olduğunu, konuyla ilgili tartışma ve mahkemelerin devam ettiğini belirten Bahçeli, “Bunların içinde istibdattı, şuydu, buydu... Yani ‘Ağaç keseceğiz’ diye gidiyorsunuz, kurşun atıyorsunuz. Bunun neresinde ‘istibdat’ diye yazıyor? Yeni merminin adı 7. 65 mi, istibdat mı?” ifadelerini kullandı.

“İDAM GELMELİDİR”

Bahçeli, Dezenformasyon Yasa Teklifi’yle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Teklifte hapis cezasının olup olmayacağı tartışmalarının yaşandığının ifade edilmesi üzerine Bahçeli, idam cezası çıkışında bulundu:

“Bu kadar şiddeti yaşadık gördük, şu günkü şartlar içerisinde 15 yaşında bir kızı katletmenin, kalkıp 15. kattan aşağı atmanın cezası idamdır. İdam gelmelidir. Ama nasıl geleceğinin sınırı çizilmelidir.”

“YARIDA KALMIŞ HESAPLAŞMAYI GÜNDEME GETİRİRLERSE TÜRKİYE FELAKETE GİDER BUNUN ALTINDAN CHP KALKAMAZ”

Muhalefetin Gezi olayında MHP’lilerin de yer aldığı yönündeki söylemlerine ilişkin de Bahçeli, şunları söyledi:

“İlk dönemlerde Taksim Meydanı’nda olmayan yoktu ki. Ağacı kökünden sökmeye MHP’lilerde bir eğilim göremezsin. Ağaç dikmekle yetişirler. Baktılar ki ağaç yerine memleketi yıkıyorlar, o zaman dediler ki ‘dur.’ O günden itibaren ülkücü camia devlete zarar verebilecek bir eylemin içerisinde olmaz.

53 yıl kolay bir dönem değil, yaşananları da bildiğimiz için söylüyorum. Bu dönemi tekrar yaşatmak isteyenler Allah muhafaza yarıda kalmış hesaplaşmayı gündeme getirirlerse Türkiye felakete gider. Bunun altından CHP kalkamaz.

Şimdi kalkıyor bazıları söylüyor, ‘Burada ağaç dikmenin ne mahsuru var?’ Bizim okuduğumuz okulda 12 bin öğrenci vardı. Boykotların ilk başladığı yerlerden birisi. 68 yılında boykotlar başladığında talep neydi biliyor musunuz? ‘Vestiyer istiyoruz.’ Palto giyecek hali yok. Ama o zamanki istek vestiyer. Vestiyere paltosunu asacak kişi yok. Ama o koskoca profesörler ‘vestiyerde şu yok, bu yok’ derken ODTÜ’de bir olayın arkasından sopayla başlayan çatışmalar silahla devam etti. O zaman 75 santim marangozda yaptırılmış özel sopa vardı, adı anayasaydı. Hala o sopa devam ediyor.”

“KAVGAYI KÖRÜKLERSENİZ TEHLİKE ÇOK YAKIN”

Geçmişin ve bugünün okunması, anlatanların dinlenilmesi gerektiğini vurgulayan Bahçeli, konuşmasını, “Toplumu geriye götürmeye, toplumda geçmişteki yaşanan acıları tekrar yaşanabilecek korkusu salmaya kimsenin hakkı yoktur” şeklinde sürdürdü.

Bahçeli, “Tehlikeyi o kadar büyük ve yakın mı görüyorsunuz?” sorusuna ise “Evet kavgayı körüklerseniz çok yakındır” yanıtını verdi.

Fahrettin Altun, CHP'li Özel ve Ağbaba'ya tazminat davası açmıştı: Mahkeme reddetti Siyaset Meral Akşener: Yüzükle yola çıktılar; şimdi yanında gemicikler, ‘beşli çete’ler oldu Siyaset CHP'li Purçu: Devlet bağımlılıkları önleme konusunda üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeli Siyaset Mansur Yavaş'ı Cumhurbaşkanı adayı gösteren Ümit Özdağ'dan İYİ Parti çıkışı: İttifaktan ayrılmalarını talep edeceğiz Siyaset