Bakan Dönmez'e Isparta sorusu: '24 saatten uzun süre elektrik verilememesi konusunda bilgisi var mıdır?'
İYİ Parti'li Aylin Cesur, kent genelinde yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e; "Bakanlığınızın Isparta’da 24 saatten uzun süre elektrik verilememesi konusunda bilgisi var mıdır?'' sorusunu yöneltti.
Isparta’da önceki gün başlayan kar yağışı nedeniyle kent merkezinin büyük bir bölümünde bazı ilçelerde elektrikler kesildi. Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Uluborlu, Senirkent ve Sütçüler ilçeleri ve bu merkezlere bağlı köy, mahalle ve beldeler elektriksiz kaldı.
İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, sosyal medya hesabından kentte yaşananları paylaşarak duruma tepki gösterdi.
TBMM GÜNDEMİNE DE TAŞIDI
Cesur, Isparta’da kar yağışı ile başlayan ve elektrik kesintisi ile devam eden krizi ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.
Cesur, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e yurt dışında olması nedeniyle ulaşamadığını söyledi.
Yetkilileri bir an önce göreve çağıran Cesur, sosyal medya paylaşımında, şunları söyledi:
''Isparta’nın yüzde 90’ında 36 saattir elektrik yok, hala yüzde 60’ında yok! Kriz yönetim merkezi bilgisine göre 130 kişi var çalışan. Enerji Bakanı telefona çıkmıyor. AK Partili beceriksiz Isparta Belediyesi, 30 cm karda boğuldu. Meclise taşıdık, yetkilileri çözüme yoksa istifaya davet ediyoruz.”
BAKAN DÖNMEZ'E ZOR SORULAR
Cesur, Isparta’daki kar yağışı ve elektrik kesintisini TBMM gündemine taşıdı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e şu soruları yöneltti:
"- Bakanlığınızın Isparta’da 24 saatten uzun süre elektrik verilememesi konusunda bilgisi var mıdır? Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi veya elektrik dağıtım şirketi CK Enerji Akdeniz Elektrik, Bakanlığı bilgilendirmiş midir?
-Eğer bakanlığın bilgisi varsa, Bakanlık sorunun çözümü için elektrik kesintisinin ilk saatinden itibaren ne yapmıştır?
-Elektrik kesintisi yaşanan bütün köy ve mahalleler tespit edilmiş midir? Kent merkezinden köy ve beldelere, bütün yerleşim yerlerine ulaşılıp bir durum raporu oluşturulmuş mudur?
-CK Enerji Akdeniz Elektrik tarafından Bakanlığa bilgi verilmiş midir? Şirketin, yaşanan sorunu çözecek ekipmanı ve kapasitesi bulunmakta mıdır?
-Kriz merkezinden alınan bilgiye göre, Isparta’nın yüzde 90’ında yaşanan ve neredeyse her ilçeye yayılmış bir elektrik kesintisi sorunu için 130 kişilik bir ekip görevlendirilmiştir. Bu ölçekte bir sorunu çözmek için bu ekip yeterli olacak mıdır?
-Vatandaşlarımız ve köylerde vatandaşlarımıza ulaşabilecek muhtarlarımız neden bilgilendirilmemiştir?
-Köylerde elektrik kesintisinden kaynaklı yaşanan sorunlar için, diğer bakanlıklarla koordineli bir şekilde bu sorunlara çözüm geliştirilmiş midir? Yukarıda bahsedilen mağduriyetleri gidermek için neler yapılmaktadır?
-Isparta’mızda sebep olduğu zararlardan dolayı, vatandaşlarımız için elektrik dağıtım şirketine tazminat ödetilecek midir? Ödetilmeyecekse, Bakanlık, oluşan zararı tazmin edecek midir?
-Eğer vatandaşlarımızın zararı karşılanmayacaksa, elektrik zamlarıyla vatandaşlarımıza yıkılan yüksek fatura bedellerine karşın, şirketin sorumlu olduğu zamanlarda hiç sorumluluk üstlenmiyor oluşu, bir adalet sorunu yaratmaz mı? Böyle bir durumda tüketici hakları, karşılıklılık ilkesi ve adaletten bahsedilebilir mi?
-İleriye dönük olarak, Isparta’da yoğun kar yağışına karşı, elektrik dağıtım hatları yer altına alınması üzerine bir çalışma yapılacak mıdır?"