Bakan Ersoy 'vaka binli sayılara inecek' demişti! Turizmcinin umudu tükendi

Abone ol

Koronavirüs vakalarındaki durdurulamayan artış nedeniyle turizmciler tedirgin.

Pandeminin birinci yılı geride kaldı. Aşının bulunmasıyla tüm dünyanın temel gündemi aşılama çalışmalarını hızlandırmak.

Birgün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre; Türkiye’de ise nüfusun yüzde 8,8’ine ikinci doz aşı yapılmış durumda. Aşılama çalışmalarının yavaş seyri bir yana vaka sayısında Türkiye’nin dünya lideri konumu tedirginliği de artırıyor. 6 Nisan itibarıyla ülkedeki vaka sayısının 49 bin 584 olduğu açıklandı.

Yalnızca 1 ay önce yani 6 Mart’taki vaka sayısı 11 bin 770’ti. Bir ayda günlük vaka sayısı 4,2 katına çıkmış durumda. Dünya’da günlük vaka sayılarının 1 ayda bu hızda arttığı başka bir ülke yok.

Öte yandan yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte turizmciler için de endişenin dozu artıyor. 2020 için tümüyle kayıp yıl olan turizmde 2021 için de umutlar tükeniyor. Ancak bu sefer geçen yıldan daha farklı bir durum yaşanıyor. 2020’de tüm dünyada pandemi nedeniyle alınan önlemler ülkeler arası turist hareketliliğini neredeyse durdurmuştu. Yani turizm sektörü tüm dünyada yavaşlamıştı. Fakat bu yıl pandemiyle mücadeledeki başarısız performansı nedeniyle Türkiye, turizmde rakiplerinin gerisinde kalma riskiyle karşı karşıya.

Türkiye’nin turizm sektöründeki avantajı doğal güzellikleri. Özellikle yaz turizminde Anadolu’nun kıyıları yabancı turistler için cazibe merkezi. Ancak Türkiye bu alanda rakipsiz değil. Akdeniz coğrafyasındaki Yunanistan, İtalya ve İspanya başta olmak üzere yaz turizminde Türkiye’nin rakibi pozisyonunda ülkeler mevcut.

Bu ülkeler ise vaka sayısındaki gelişmeler incelendiğinde Türkiye’den çok daha başarılı performans gösteriyorlar. Türkiye’nin 49 bin 584 yeni vaka kaydettiği 6 Nisan’da Yunanistan’daki yeni vaka sayısı 4 bin 293, İtalya’daki yeni vaka sayısı 7 bin 767, İspanya’daki yeni vaka sayısı ise 6 bin 623’di.

Üstelik Türkiye’nin turizmde rakibi konumundaki Akdeniz ülkelerinin çoğunda vaka sayıları artmak bir yana azalıyor. Örneğin, salgının başlarında zor günler geçiren İtalya’da yeni vaka sayısı 6 Mart’ta 24 bin 10’di. Bu haliyle Türkiye’de yeni vaka sayısının 4,2’ye katlandığı son 1 ayda, İtalya’da yeni vaka sayısı yüzde 67 oranında azalmış durumda.

Tablo bu iken turizmci 2021 yılını varlık yokluk yılı olarak görüyor. Yeni sezon hazırlıkları hızla devam ederken sektör için daha önce Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açıklanan takvime de uyulamıyor. Ersoy 13 Ocak’ta yaptığı açıklamada turizmciye seslenerek şunları söylemişti; “Bu sene turizmde ‘V’ çıkış bekleniyor. Vaka sayısı hızla aşağıya iniyor. Bu hafta itibariyle aşılama başlayacak. Mart ayında iki binli rakamların altına ineriz.Bu süreçler içinde binli rakamlara ineriz ve nisan ayı itibariyle biz sezonun açılacağına inanıyoruz.”

Ersoy’un sözlerinden nisan ayı itibariyle yeni vakada binli sayılara ineceğinin beklendiği anlaşılıyor. Ancak son verilerle yeni vaka sayısı 50 bine merdiven dayamış durumda. Kültür ve Turizm Bakanı, Nisan ayında turizm sezonunun açılacağını söylese de Ramazan ayı itibarıyla yeni önlemler kapıda.

Ersoy’un nisan ayı bekletileri suya düşünce Erdoğan, Ramazan sonrasına hayal kurmaya başladı. Dün partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, “Ramazan ayındaki tedbirlerimizle vaka sayılarını birkaç binli rakamlara düşürebilirsek, mayısta başlayacağı anlaşılan turizm sezonu ve bunun içeride yol açacağı ticari hareketliliği yakalayabiliriz” ifadelerini kullandı. Peki ya risk nedir? Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ümidini kaybetmiş değil. Ancak yeni vaka sayısındaki artışın böyle devam etmesi halinde bu yıl sektör için beklentiler 2020’den çok da farklı olmayacak. Öte yandan Akdeniz’in diğer ülkelerinin başarısının devam etmesi halinde Türkiye, ağırlayacağı turistleri rakiplerine kaptırma riskiyle karşı karşıya.

Dolar milyarderlerinin başkenti Pekin oldu Ekonomi Vatandaş açlığa terk edildi: '50 gram peynir, 100 gram helva' Ekonomi Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu? Ekonomi Varlık Fonu'na devredilen Çaykur'da dev zarar Ekonomi