Bakan Karaismailoğlu'ndan Kanal İstanbul savunması: 'Zorunlu hale gelmiştir'

Abone ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TBMM'de yaptığı sunumda yapılan köprü ve tünellerde eleştirilerin hedefi olan "garanti" uygulamasını savundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Genel Kurulu’nda bugün Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı olan kurumların kesin hesabı ve bütçeleri ele alındı.

Grupların konuşmasının ardından yürütmeye söz verildi. İkinci sunumu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptı. Karaismailoğlu şunları söyledi:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, kamu özel iş birliği projesi olan Avrasya Tüneli'ne ilişkin, "Yapım maliyeti 1 milyar 245 milyon dolar. Devletin kasasından bir kuruş dahi çıkmadan yapımı tamamlanmıştır. 25 yıllık işletme dönemi sonunda, 2023 yılına kadar sübvanse edilen fark dahi kapanacak, garanti üstü gelirden devletin kasasına ilave 139,6 milyon dolar girecektir" dedi.

“KARAMAN-KONYA HIZLI TREN HATTINI YAKIN ZAMANDA İŞLETMEYE AÇACAĞIZ”

"Bin 213 km’si YHT olmak üzere, toplam 2.149 km yeni hat yaptık. Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık. Sinyalli hatlarımızı yüzde 172, elektrikli hatlarımızı yüzde 188 artırdık. Orta Koridor, Pekin’den başlayıp Türkiye’den geçerek Avrupa’ya ulaşıyor. Avrupa’dan Marmaray’ı kullanarak, Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu üzerinden Çin’e giden ihracat trenlerimiz uluslararası ticarette önemli rol alıyor. Kuzey hat olarak belirtilen Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa’ya gerçekleşen yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unun geçişini Türkiye’ye kaydırmak için çalışıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun kapasitesini 2024 yılı sonunda 3 milyon yolcuya ve 20 milyon ton yük taşımaya yükseltmeyi hedefliyoruz. Karaman-Konya hızlı tren hattını yakın zamanda işletmeye açacağız. Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Halkalı-Kapıkule, Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Gaziantep, Karaman-Ulukışla, Aksaray-Ulukışla-Mersin-Yenice hızlı tren hatlarında çalışmalarımız devam ediyor. Ankara-Yozgat (Yerköy)-Kayseri hızlı tren hattımızın ihale çalışmalarının planlamasını tamamladık.

İstanbul’u birilerinin keyfine bırakamazdık. İstanbul’un kent içi raylı sistem şebekesinin önemli bir kısmını Bakanlık olarak üstlendik. 103 km hattın yapımına devam ediyoruz. Bakanlığımız, şehirlerimizin kent içi ulaşım problemlerini çözme yolunda daha birçok adım atıyor. Ankara’da, Kocaeli’de, Kayseri’de, Bursa’da Gaziantep’te raylı sistem çalışmalarını sürdürüyoruz."

"2022 YILINDA MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN RAYLARDA OLACAK"

Ülkemizdeki raylı sistem araçlarının farklı bölümlerinin yapıldığı TÜRASAŞ’ı Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticisi hâline getirdik. Saatte 160 kilometre hıza sahip millî elektrikli tren setinin test süreçlerini tamamladık. 2022 yılında milli elektrikli tren raylarda olacak. 225 km/saat hızında tren seti projesi tasarım çalışmalarını da tamamladık. Prototipi 2022 yılında tamamlamayı ve 2023 yılında seri üretimine geçmeyi planlıyoruz. 2035’e kadar yaptığımız planlamada demiryolu araç ihtiyacımız 17,4 milyar eurodur.

2003 yılı öncesi mevcut 6 bin 100 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 28 bin 430 kilometreye çıkardık. Aydın-Denizli otoyolu, Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de dâhil olduğu Malkara-Çanakkale otoyolu, Mersin Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu otoyolu yapım çalışmalarına başlıyoruz. Yap-işlet-devret modeliyle 2023 yılına kadar 6 proje ile toplam 579 kilometre, 2035 yılına kadar 13 proje ile toplam 3 bin 767 kilometre daha otoyol yapımını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Trafik güvenliğini artıran çözümlerimizin yanı sıra taşıt işletme giderlerinde de tasarruf sağladık, seyahat konforunu artırdık ve süresini kısalttık. Ortalama hızı 40 km’den 88 km’ye çıkardık. 2003 öncesi 50 km olan toplam karayolu tünel uzunluğunu, 12 kat artırarak 617 km’ye çıkardık.”

"YIKILAN KÖPRÜLERİN YERİNE YENİLERİNİ 52 GÜN GİBİ REKOR ZAMANDA İNŞA ETTİK"

Karaismailoğlu, "Afet zamanlarında ‘Nerede bu devlet’ diye feryat edilen o günler çok geride kaldı. Biz, milletimizle her an omuz omuzayız. Çok şükür kurduğumuz altyapıyla, sistemlerle ve çalışmalarla her türlü afet durumuna hazırlıklıyız. Bunu da gösterdik. Yıkılan köprülerin yerine yenilerini 52 gün gibi rekor zamanda inşa ettik. Türkiye zor duruma düşsün diye bekleyip eleştirmek için fırsat kollayanların bu tavrına, daha önce yaşanan afetlerde olduğu gibi son olarak Sinoplu, Kastamonulu, Bartınlı vatandaşlarımız gereken cevabı devletinin yanında durarak verdiler" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE 6G, YÜKSEK HIZLI TÜRKİYE’NİN KABLOSUZ SİNİR SİSTEMİ OLACAK"

Karaismailoğlu, “Bilgi ve iletişim altyapısının güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasını, fiber ve geniş bant altyapısının ve kullanımının yaygınlaştırılmasını, sektörde etkin rekabetin ve tüketici refahının geliştirilmesini, yerli ve millî üretimin desteklenmesini, siber güvenliğin geliştirilmesini hedefleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ulusal Siber Güvenlik Organizasyonu’nu oluşturduk. Dijital uygulamaların yoğunlukla tercih edildiği Covid-19 pandemi sürecinde de ek önlemler almayı sürdürüyoruz. Uçtan uca yerli ve millî 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile elektronik haberleşme altyapısında dışa bağımlılığımızı ortadan kaldıracağız. Önümüzdeki dönemde 6G, yüksek hızlı Türkiye’nin kablosuz sinir sistemi olacak" diye konuştu.

"TÜRKSAT 6A’NIN MONTAJ, ENTEGRASYON VE TESTLERİ ANKARA’DA DEVAM EDİYOR"

Karaismailoğlu, "Türkiye’de iletişim altyapısını geleceğe uygun biçimde kurmamıza katkı sunacak TÜRKSAT 5A’yı hizmete aldık. TÜRKSAT 5A, 3 kıtaya yayılan geniş coğrafyada televizyon ve veri haberleşme hizmeti veriyor. Beşinci nesil haberleşme uydularından bir diğeri olan TÜRKSAT 5B’yi geçtiğimiz günlerde teslim aldık. TÜRKSAT 5B uydusunu 19 Aralık sabah 6:58’de SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya gönderiyoruz. TÜRKSAT uydu filosunun en güçlüsü olacak TÜRKSAT 5B, uzay vatanda ve uydu veri haberleşmesinde bizi bir üst lige çıkaracak. Millî haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’nın ise montaj, entegrasyon ve testleri Ankara’da devam ediyor" dedi.

"İSTANBUL BOĞAZI’NA ALTERNATİF BİR SU YOLUNUN PLANLANMASI ZORUNLU HÂLE GELMİŞTİR"

Kanal İstanbul projesi hakkında Karaismailoğlu, şunları söyledi:

"Dünya deniz taşımacılığına yeni bir soluk getirecek, Türkiye’nin denizlerdeki lojistik hakimiyetini artıracak Kanal İstanbul ile ulaşım sektörü ve denizcilik alanında yeni bir çağın kapısını aralıyoruz. Günümüzde yılda ortalama 43 bin geminin geçtiği İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğindeki artış, teknolojik gelişmeler sonucu gemi boyutlarının büyümesi, dünya mirası İstanbul üzerinde büyük baskı ve tehdit oluşturuyor. 54 iskelede günde 500 bin yolcu taşıyan şehir içi vapur ve feribotlar için de çok ciddi kaza riski söz konusu. Dünyadaki ticaret hacmi ve bölge ülkelerindeki gelişmeler dikkate alındığında boğazdan geçen gemi sayısının 2035 yılında 52 bine, 2050’li yıllarda ise 78 bine ulaşacağı öngörülmektedir. Bugün, Boğaz’da ortalama bekleme süresi yaklaşık 14,5 saattir. Bekleme süresi gemi trafiğine, hava şartlarına, yaşanacak bir kaza veya arızaya bağlı olarak 3-4 günü, hatta haftayı bulabilmektedir. Bu süre, geçecek gemi sayılarındaki artış ile daha da artacaktır. Bu nedenle İstanbul Boğazı’na alternatif bir su yolunun planlanması zorunlu hâle gelmiştir. Kanal İstanbul kapsamındaki ilk ulaşım köprüsü Sazlıdere Köprüsü’nün temelini atarak projemize başladık."

Bakan Karaismailoğlu, kamu özel iş birliği projelerine ilişkin, "Özel sektörün dinamizmini de işin içine katarak, toplam 280 milyar TL’lik kamu özel iş birliği projesini başlattık. Söz konusu yatırımların yüzde 87’si tamamladık. Projelerimizi fizibilite raporları ışığında, harcama getirisi analizi yöntemi çerçevesinde değerlendirerek hangi yöntemle yapılması gerektiğine karar veriyoruz" dedi.

"AVRASYA TÜNELİNİ DEVLET YAPSAYDI SADECE YILLIK 455 MİLYON TL TÜNEL İŞLETMESİNE PARA HARCAYACAKTI"

Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Avrasya Tüneli, İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlayan alternatif bir hat. Avrasya Tüneli’ni, açılışından bu yana iki kıta arasındaki seyahatlerde toplam 73,5 milyon araç kullanmıştır. Bu sayede 121 milyon saat zaman tasarrufu, 165 bin ton yakıt tasarrufu, 69 bin ton emisyon azalımı, 1,4 milyar araç-kilometre azalımı sağlandı. Açıldığı günden bugüne geçen 4 yıllık süreçte yaklaşık 8 milyar TL tasarruf etkisi sağlanmıştır. Yapım maliyeti 1 milyar 245 milyon dolar. Devletin kasasından bir kuruş dahi çıkmadan yapımı tamamlanmıştır. 25 yıllık işletme dönemi sonunda, 2023 yılına kadar sübvanse edilen fark dahi kapanacak, garanti üstü gelirden devletin kasasına ilave 139,6 milyon dolar girecektir.

Bunun yanı sıra şu zamana kadar garanti farkından dolayı devletimizin ödediği yıllık katkı miktarı 400 milyon TL’dir. Oysaki Avrasya Tüneli’ni devlet yapsaydı sadece yıllık 455 milyon TL tünel işletmesine para harcayacaktı." (ANKA)

Cemal Enginyurt, Armağan Çağlayan'ı kahkahaya boğdu: Sövmediğim tek parti vardı... Siyaset Kozmik Oda ve kumpas sorularına yanıt vermeyen Bülent Arınç'tan Barış Pehlivan'a: 'Oturun oturduğunuz yerde' Siyaset TBMM'de MHP ve HDP arasında Kürtçe ve Almanca metin gerilimi Siyaset CHP'li Gülizar Emecan'dan Bakan Karaismailoğlu'na: Kamu-özel iş birliği tercihinizle bütçede kara delik açtınız Siyaset