Bakan'dan deprem riski taşıyan binalara ilişkin açıklama
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Önümüzdeki 20 yıllık süreçte Türkiye'de deprem riski taşıyan hiçbir binayı bırakmayacağız" dedi.
Kurum, Karaman Yunus Emre Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldi.
"Türkiye'de deprem riski taşıyan hiçbir binayı bırakmayacağız"
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkılması gereken riskli alanların dönüşümünü gerçekleştireceklerini vurgulayan Kurum, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki 20 yıllık süreçte Türkiye'de deprem riski taşıyan hiçbir binayı bırakmayacağız. Buna ilişkin de valiliklerimiz ve belediyelerimizle vatandaşımızın da içinde olduğu yatay mimari anlayışıyla az katlı örnek projeler inşa edeceğiz. Şehirlerimizdeki atık su arıtma hizmetini şu an nüfusun yüzde 88'ine veriyoruz. 2023'te yüzde 100'üne ulaşmak suretiyle tüm şehirlerimizde atık su arıtma problemini çözerek şehirlerimizi daha nefes alır, çevreye, doğaya duyarlı ve yaşanabilir hale getirmek istiyoruz. Bu noktada şehirlerin içinden geçen derelerin ıslahından tutun da akarsularımızı eski haline getirmek için çok önemli bir projeyi yürütüyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele noktasında eylem planını hazırlıyoruz. Bu kapsamda Karadeniz bölgemizden başlamak suretiyle tüm bölgelerimizde uyum ve strateji planını koyduk. Bunu da inşallah önümüzdeki 5 yıllık süreçte uygulamaya geçireceğiz."
"Poşet kullanımı 40 adete düşecek"
Kurum, çevreci bir parti olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Çevreci bir liderimiz var. 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla plastik poşetlerimizi ücretli hale getirdik. Ne kampanyalarımızda ne de sokaklarda afiş, broşür olarak plastik bayrak, poşet kullanıyoruz. Poşetlerimizin kullanımına baktığınızda yüzde 70 azaltıldı. Yıllık 30-35 milyar poşet tüketiyoruz. Bu uygulamaya geçer geçmez yüzde 70 azaltıldı ve gerçekten kişi başı 440 olan poşet kullanımı, yakın zamanda yüzde 90 azaltılmak suretiyle 40 adete düşecektir. Hedefimiz bu."