Bakanlıklar CHP'li vekillerin sorularından böyle kaçtı
İçişleri Bakanlığı kendisine yöneltilen soruları Çevre Bakanlığı’na havale etti. Aynı uygulamayı daha önce Ticaret Bakanlığı da yapmıştı.
Bakanlıklar, soru önergelerine yanıt vermemek için kolay yolu buldu.
Ticaret Bakanlığı’nın ardından İçişleri Bakanlığı da TBMM’de milletvekillerinin yönelttiği çok sayıda soruyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görev alanına girdiği gerekçesiyle iade etti. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Bakanlık, 14 milletvekilinin toplam 38 soru önergesini geri gönderdi.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 17 Ağustos 1999 depreminde kaybettikleri yakınlarının mezarlarını arayan ailelerden 1400 lira DNA test ücreti alındığına dikkat çekerek, “DNA testi için acılı ailelerden ücret istendiği iddiası doğru mudur? DNA testi yaptırmak isteyip, ücreti yatıramayan kaç acılı aile bulunmaktadır” sorularına yanıt istedi.
CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet veren toplu taşıma araçlarının kaçında engelli rampası bulunduğu, bu düzeneklerin çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi verilmesini isterken, yurttaşların mağdur edildiği iddialarını sordu.
Yanıtsız sorular
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2015-2018 yıllarında, belediyelerin sorumlu olduğu kaçak hafriyat dökümünün engellenmesi kapsamında belirlenen vaka sayısı kaçtır? Kaçak hafriyat döktüğü belirlenen kişilere yönelik ne tür işlemler uygulanmıştır” sorularına yanıt istedi. Gürer, 2010-2018 yılları arasında, çocuk dilendirdiği tespit edilen kişilerin sayısı, bu kişiler hakkında ne tür işlemler yapıldığı hakkında da bilgi talep etti.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul’da kaç otopark olduğunu sordu. Tanal ayrıca, belediyelere ait kadın sığınma evlerinin sayısı, kadın sığınma evi bulunmayan il ve ilçeler hakkında da bilgi istedi. Tanal, Şanlıurfa Karaköprü Seyrantepe Mahallesi’nin elektrik, doğalgaz ve diğer sorunlarını da Meclis gündemine taşıdı.
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden özel kalem müdürlüğüne 26 milyon lira kaynak ayrıldığı, kent içi ulaşımda kullanılan akıllı kart uygulamasında yüklenici firmanın belediyeyi zarara uğrattığı, 28 milyon lirayı bulan kiralama ihalesinin tek bir şirkete verildiği” iddiaları hakkında bilgi istedi.
CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO’ya personel alımlarını gündeme taşıyarak, “Bu yıl içerisinde EGO’ya kaç eleman alımı, memur alımı ve işçi alımı yapılmıştır? Bazı otobüs şoförleri istenilen şartlara uymalarına, usul ve esaslara göre başvurusunu yapmalarına rağmen sırf AKP’den referans gösteremediği için mi işe alınmamaktadırlar” diye sordu.
Tek yanıt!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu toplamda 14 milletvekilinin 38 soru önergesine tek bir yanıt verdi. Yanıtta, “Soru önergeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görev alanına girdiği değerlendirildiğinden yazımız ekinde iade edilmiştir” denildi.