Balıkesir'de zeytinime dokunma eylemi

Abone ol

Burhaniye Cumhuriyet Meydanı'nda buluşan yurttaşlar, 'Enerji ve maden şirketleri zeytinliklerimizde daha rahat at koşturacak. Yönetmelik geri çekilsin!' dedi.

Zeytinlik alanların maden sahalarına dönüştürülmesine olanak sağlayan yönetmelik değişikliğine tepkiler sürüyor.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda buluşan yurttaşlar ile Körfez çevre örgütleri, demokrasi ve emek örgütleri "Zeytinime dokunma!" diyerek eylem yaptı.

Açıklamada "Bölgemizin en önemli gelir kaynaklarından olan zeytinciliğe yeni bir darbe daha vurulmak isteniyor! Zeytinliklerimiz enerji ve maden şirketlerinin yağma ve talan projelerine açılmak isteniyor!" denildi.

''YÖNETMELİK GERİ ÇEKİLSİN''

"Gerekçeleri ise enerji madenciliği için kamu yararı imiş. Gerçekte kimin yararı? Enerji ve maden şirketleri zeytinliklerimizde daha rahat at koşturacak" denilen açıklamada yurttaşlar kanun değişikliğini kabul etmediğini duyurdu. Basın açıklamasının bir bölümü şöyle:

"Ülkemiz zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya çapında üst sıralardadır. Ülkemizdeki yüzbinlerce çiftçinin yaşamı yalnızca zeytine bağlıdır. Zeytinyağı ihraç ürünümüzdür. Zeytin yoksulun ağacı, fakirin gıdasıdır. Bölgemizin de en önemli geçim kaynağıdır.
Ulusal Zeytin ve Konseyi’nin 2021- 2022 yılları rekolte tahmin raporuna göre, ülkemizde yaklaşık 190 milyon adet zeytin ağacı vardır. Bunun 5 milyon 500 bin adedi Çanakkale İlimizde, 11 milyon 900 bin adedi de Balıkesir ilimizdedir. 190 milyon ağacımız tehlike altındadır.
Bölgemiz enerji ve maden şirketlerinin işgali altındadır. Biga yarımadasının yüzde 79’u maden ruhsatları ile kaplıdır. Son yıllarda enerji şirketleri bölgemize adete hücum etmiştir. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yaptığı talihsiz açıklamanın aksine, Bölgemizin her tarafında çok sayıda hem termik santral, hem jeotermal enerji santralları hem de rüzgar enerji santralları projeleri yer almaktadır. Çalışan 5 adet termik santral vardır. En az 10 proje de yoldadır. Ezine ve Ayvacık’ta faal durumda 4 adet jeotermal enerji santralı mevcuttur ve ÇED süreci devam eden ve çok sayıda jeotermal santral projesi vardır. Dağlarımız sayısız rüzgar türbinleri ile kaplanmıştır. Ruhsat alan çok sayıda yeni RES projesi vardır. Enerji ve maden şirkelerinin önünü daha da açmak için bir kez daha zeytinliklerimize göz dikilmiştir.
Bir zeytin ağacının büyümesi yıllar almaktadır. Yok edilen zeytinliklerin kısa sürede yerine getirilmesi mümkün değildir. Şirin görünmek için yönetmelikte ağaçların nakledileceğine belirtilmesi ve Bakanlık tarafından 'Zeytinlikler kesilmeyecek, nakledilecek' şeklinde yapılan açıklamalar ise hiç inandırıcı değildir. Ayrıca nakledilmesine de razı değiliz. Dokunmayın yeter."

Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Johnson ile görüştü Güncel Abramovich satacağını açıklamıştı: Türkiyeli patron Chelsea'ye talip Güncel İzmir'de yaşayan Ukraynalılar Rusya'yı protesto etti Güncel Gezi davasında sona doğru: Savcıdan Kavala ve Yapıcı’ya müebbet hapis talebi Güncel