Bankalarda tedbirler gevşetildi, çalışanlar endişeli

Abone ol

Bankalar “normalleşme” adı altında zaten yetersiz olan önlemlerden vazgeçmeye başladı. Geçici olarak kapatılan şubeler açılıyor, tam mesai uygulamasına geçiliyor. Banka emekçileri, “Hayatımızı riske atıyorlar” diyor

Bankalar "normalleşme" hazırlığında, emekçiler ise endişeli. BirGün'e konuşan banka emekçileri, "Normalleşme adı altında bizim hayatımızı riske atarak tam mesai uygulamasına geçilmesi, güya alınan önlemlerden geri adım atılması kabul edilemez" diyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle çoğu banka yarım gün mesaili veya evden çalışma sistemine geçmiş, risk grubundaki emekçiler idari izinli sayılmış, şubelerin bir kısmı kapatılmıştı. Ancak alınan bu önlemler dahi emekçilerin risk altında çalışmasının, ölüm vakalarının önüne geçememiş, artan yoğunlukla emekçilerin omuzlarına fazla mesai, hedef baskısı olarak yük bindirilmeye devam etmişti. Şimdi ise zaten yetersiz olan önlemlerden de vazgeçiliyor.

BİRGün'den Sevgim Denizaltı'nın haberine göre, çoğu banka yarım mesaili çalışma uygulamasına son verip geçici kapatılan şubeleri açarak ‘normalleşme’ akımına uyum sağlamaya çalışıyor. Özellikle kamu bankalarında yarım gün mesai uygulaması bir yana dursun, haftasonu dahil gece 11’lere varan çalışma temposu ile çalışanların hayatları tehlikeye atılıyor.

ÇAĞRI MERKEZİ İŞÇİLERİ KAMERAYLA İZLENİYOR

Bu yeni dönem, banka emekçileri açısından yeni sorunlar da ortaya çıkarıyor. Banka ve Finans Emekçileri Dayanışması'ndan emekçiler, evden çalışanlara ödenen yemek ücretlerinin artık ödenmemeye başladığını, kendilerine zorla yıllık izinlerinin kullandırıldığını söylüyor. Son olarak bankaların çağrı merkezi çalışanlarının kamera ile izlenmesi ve görüntülerinin kaydedilmesi uygulamasına başlandığını anlatan banka emekçileri, "Salgının faturasını bize kesmek istiyorlar" diyor.

ÖNLEMLERDEN GERİ ADIM ATILMAMALI

Banka emekçilerin talepleri ise şöyle:

>> Yarım gün mesai uygulaması dahi tüm bankalar tarafından uygulanmaz ve önlemler yeterli olarak alınmazken normalleşme adı altında çalışanların hayatları riske atılarak tam mesai uygulamasına geçilmesi, güya alınan önlemlerden geri adım atılması kabul edilemez. ‘Nöbetçi şube’ uygulamasına geçilerek diğer çalışanlar ücretli izne ayrılmalıdır.

>> Fazla mesai zorunlu hale getirilmemeli, yapılması halinde fazla mesai ücreti ödenmelidir.

>> Evden çalışanlar için yemek ücretlerinin ödenmesinde kısıtlamaya gidilmeyerek maddi karşılığı ödenmeli ve hatta faturalara ilişkin çalışanlara maddi destek sağlanmalıdır.

>> İşçinin dinlenme hakkı olan zorunlu yıllık izin kullandırımı uygulamasına son verilmelidir.

>> Hedef baskısı ve mobinge son verilmeli, satış baskısı ve hedefler durdurulmalıdır.

>> Çağrı merkezi çalışanlarına yönelik evden kamera ile izlenme, denetlenme uygulamasına son verilmelidir.

İşte 1 liraya satılacak maskenin maliyeti Ekonomi İşsizlerin umudu olan İŞKUR'da da iş kalmadı! Ekonomi Lufthansa, 80 uçağı daha faaliyete geçiriyor Ekonomi Hazine nakit dengesi nisanda 46 milyar TL açık verdi Ekonomi