Barkod sistemi çiftçiyi vurdu!

Abone ol

Patlayıcıda kullanılması sebebiyle nitratlı gübreye getirilen DNA ve barkod sistemi tüm gübrelere yayıldı. Ton başına 70 lira zam bekleniyor.

Nuray TARHAN - SÖZCÜ/ Gübre üreticileri, el yapımı patlayıcılarda kullanılan nitrat içerikli gübrelerin izlenmesi amacıyla Tarım Bakanlığı'nın getirdiği DNA ve barkod uygulaması nedeniyle ortaya çıkan 230 milyon liralık maliyeti gübre fiyatlarına yansıtmaya hazırlanıyor. Böylece zaten çiftçinin şikayet ettiği gübre fiyatları yüzde 5-8 zamlanacak. Yılda 6 milyon ton gübrenin tüketildiği 7.2 milyar liralık pazarda araya aracılar da girince çiftçilere 420 milyon liralık zam faturası çıkacak. Yem ve gübre maliyetleri altında her gün daha da ezilen çiftçiye bir darbe de “DNA ve barkod uygulaması” zammından gelecek. Tarım Bakanlığı'nın 2016 yılında çıkardığı genelgeyle el yapımı patlayıcılarda kullanılan nitrat içerikli gübreye getirdiği “DNA ve barkod” ile izleme zorunluluğunun 2017 yılında tüm gübrelere uygulanması kararlaştırıldı. Tarım eski Bakanı Faruk Çelik, uygulamayı teröristleri izleme ekipmanları üreten Duygu Havacılık Savunma Sanayi Ticaret A.Ş. şirketine ihale etti.

Bayilere kamera ve gübre ambalajlarına DNA ve barkodu kapsayan bu uygulamanın 230 milyon TL'ye ulaşan faturası gübreye ton başına yaklaşık 70 TL zam olarak yansıyacak.

ÜRETİCİ VE ÇİFTÇİYE YIKIM

İstanbul Gübre Sanayi A.Ş. (İGSAŞ) Pazarlama ve Satış Direktörü Ercan Karasu, çiftçilerin ve gübre üreticilerinin yaşam mücadelesi verdiklerini belirterek, “Ton başına yüzde 2 kârla çalışıyoruz. Çiftçinin durumu da malum. Bu maliyeti yansıtmak zorundayız. Hem çiftçi hem de bizim için yıkım olacak” dedi. Karasu, üretim için doğalgaza bağımlı olduklarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye'de amon

yum nitrat üretimi yapan 4 fabrika var. 1.8 milyon tonluk tüketime karşılık 2.3 milyon ton üretiliyor. İhtiyacın kalanı da ihraç ediliyordu. 2016'da nitrat genelgesi çıkınca bu fabrikaların tamamı amonyum nitrat gübre üretimini durdurdu. Çiftçi üre ve amonyum sülfata yönelince 700 bin tona düştü tüketim. Ama verim yüzde 30 azalınca çiftçi yeniden gübre kullanmaya başladı. Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba'ya durumu anlattık. O da kabul etti, uygulamanın tüm gübreler için geçerli olmayacağına dair bize söz verdi ancak öyle olmadı.”

“HÜKÜMET TARIMI BİLEREK KÖTÜ YÖNETİYOR”
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, hükümetin tarımı bilerek kötü yönettiğini iddia ederek, “Tarımı giderek zorlaştırarak çiftçilerin köyden kente göç ederek köle olmasını istiyorlar. Böylece kendilerine muhtaç insan sayısını, dolayısıyla da oy potansiyelini artırıyorlar” dedi. Çiftçinin verim artışı için gübre kullanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu, “O nedenle de girdi olarak zaten dışa bağımlı olan üreticileri zor durumda bırakarak, çiftçiye bir de oradan darbe vurmak istiyorlar. Kendi yandaşlarını zengin etmeyen hiçbir konuya sıcak bakmıyorlar” diye konuştu.

KDK'dan binlerce çalışanı ilgilendiren karar! Ekonomi Emeklilerin beklediği ek ödeme tutarları belli oldu Ekonomi Bakan açıkladı: 315 milyon lira toplandı Ekonomi Üç bankadan Türk Telekom'da anlaşma açıklaması Ekonomi