Baroların genel kurulları ertelendi: Feyzioğlu zaman mı kazanıyor?

Abone ol

İçişleri Bakanlığı’nın baroların genel kurullarının ertelenmesine ilişkin genelgesinin ardından YSK ve il hıfzıssıhha kurullarının erteleme tebliğlerine de tepki büyük.

İçişleri Bakanlığı’nın baroların genel kurullarının ertelenmesine ilişkin genelgesinin ardından YSK ve il hıfzıssıhha kurullarının erteleme tebliğlerine de tepki büyük.

Birgün'den Dilan Esen'in haberine göre, İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs salgını önlemleri kapsamında yayımladığı genelgeyle demokratik kitle örgütleri, meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikler 1 Aralık’a kadar ertelenirken kararın il hıfzıssıhha kurulları ile seçim kurullarınca tebliğ edilmesine tepki çığ gibi. Çok sayıda baro, genel kurulların ertelenmesi kararının ardından ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz başvurusunda bulundu.

Genel kurulların ertelenmesine yönelik kararın Anayasa ve Avukatlık Kanunu’na aykırı olduğuna dikkat çeken Baro başkanları BirGün’e konuştu.

Avukatlık Kanunu’na göre genel kurulların son rakamı çift olan yıllarda iki yılda bir ekim ayının ilk haftası içinde yapılması zorunlu olduğunu hatırlatan baro başkanları, kararın siyasi olduğuna vurgu yaptı. Başkanlar, çoklu barolara ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’na zaman kazandırılmak istendiğinin altını çizdi.

YANDAŞLIK DEVAM ETSİN İSTİYORLAR

■ Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan: Her şeyden önce yetkisiz bir karar bu. İl hıfzıssıhhanın karar alma yetkisi yok. Altındağ YSK tebligatını gönderdi. Biz de tam kanunsuzluk nedeniyle YSK’ye başvuru yapacağız. Bu tamamen siyasi bir karar. Ne sağlığa ne de hukuka dayandırılamaz. Baroların genel kurullarını yaptırmamak üzerine alınan bir karar olduğu ortada. Genel kurullardan bir gün önce bu kararın alınmasını da hak aramamızın engellenmesini sağlamak istendi. TBB genel kurulunda çıkacak hepimizin bildiği sonuca yönelik olduğunu görüyoruz. TBB Başkanı’nın hak arama hürriyetinin kısıtlanması, adil yargılanma hakkı gibi konularda sessiz kaldığını ve iktidarla kol kola olduğunu görüyoruz. Barolar birliği, son dönemde siyasal iktidarın yanında olmuş durumda. Bu yapının devam etmesini istediklerini anlıyoruz.

BAŞKA SEBEBİ OLAMAZ

■ Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt: Bize canhıraş bir şekilde büyük çabalar göstererek cuma günü saat 22.25’te tebligat yapıldı. Biz de hemen UYAP üzerinden iptal davasını açtık. Daha sonra cumartesi günü il seçim kurulu, genel kurulun yapılamayacağına dair tebligat gönderdi. Bu tebligata karşı da başvuru yaptık. Bunun nedenini ararken TBB Başkanı’nın karara destek veren açıklamasını görmek yeterli. İstanbul 2. barosunun kuruluşunu tamamlamasını ve Ayasofya’da selfie çektiren TBB Başkanı’nın koltuğunda oturmasını sağlamaktan başka sebep göremiyorum. Partilere engel olmadan yalnızca barolara pandemi bahanesiyle genel kurullarının engellenmesi kabul edilemez.

ANCAK TAVSİYE VERİLEBİLİR

■ Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz: Barolar, herkesin kanun karşısında eşitliğini ve kamuda işlem yapanların hesap verilebilir olmasını savunmuşlardır. Bu nedenle siyasi iktidarların hiçbiri avukatları ve baroları sevmedi. Baroları bölemediklerini net bir şekilde gördükleri için farklı bir yola girdiler. Bu da yandaş barolarını kurmak ve Metin Feyzioğlu’nu kurtarmaktı. Süleyman Soylu’nun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ayar verme girişimi ve Devlet Bahçeli’nin ‘AYM’yi dizayn etmeliyiz’ söylemleri de Yüksek Mahkeme üzerindeki baskıyı açıkça gösterdi. AYM de çoklu baroya ilişkin talebi reddetti. Ekimin 1’inde AYM karar veriyor, 2’sinde bir genelge gönderiliyor. Özellikle bizi o genelgeye yazmışlar çünkü bu barolara yönelik bir operasyon. Covid-19 çok zeki bir virüs gidip parti kongresi mi yapılıyor diye bakıyor! Tebliğden sonra hemen idare mahkemesine davamızı açtık. İl hıfzıssıhha, kanunun üzerinde bir kurum değildir. Avukatlık Kanunu’nda, baroların seçimlerini ekimin ilk haftasında yapacağını açıkça belirtiliyor. Normlar hiyerarşisini alt üst eden bir karar bu. Genelgeler kanundan üstün olabilir mi? YSK’nin, odaların seçimine karışamayacağına dair kararı var. Bunlar tavsiye niteliğindedir ve bize sadece tedbirlerini alın, denilebilir. Bütün bu önlemleri almamıza rağmen maalesef kurumlar hak ve yetki gaspına giderek böyle bir karar almışlardır.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

■ İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu: Hukuksuzluğu, hukuk yoluyla düzeltmeye çalışıyoruz. Hukuk devletinde bir kanun hükmünün, genelgeyle değiştirilip seçimin ertelenmesi mümkün olmamalı. Mücadelemiz sürecek. Engel barolara getirilirken parti seçimlerinin olmasını anlamak mümkün değil. Bu süreçte dava yoluyla taleplerimizi ortaya koyacağız.

Demokrasilerde olmaz

Türk Hukuk Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Yaşar Çatak da genelgeye tepki gösterdi. Bir yasa kuralının ancak yeni bir yasa kuralı ile değiştirilebileceği veya kaldırılabileceğini söyleyen Çatak, “Kamu gücünü kullanarak, meslek kuruluşlarının genel kurullarına müdahale etmeye çalışılması, demokrasilerde onaylanabilecek bir tutum değildir” dedi.

Fevzioğlu’nu kurtarma operasyonu

İçişleri Bakanlığı genelgesini tanımayan İzmir Barosu, 17-18 Ekim’de genel kurullarını yapacaklarını açıkladı. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, hukuksuzluğa karşı mücadele etmenin temel görevlerinden biri olduğunu ifade ederek “Alınan karar Metin Fevzioğlu’nu kurtarma operasyonu. Bu kararı tanımıyoruz” dedi.

Hukuksuz bir süreç yaşadıklarına dikkat çeken Yücel, şu ifadeleri kullandı: “Ülkede artık kanunlar yok sayılıyor. Genelgelerle ülke yönetilmeye çalışılıyor. Alınan karar tamamen kanuna aykırı. YSK’nin bu kararı alma yetkisi yok. İl hıfızsıza kurullarının değerlendirmesinin bir karşılığı yok. Covid-19 salgını kişi mi seçiyor! Sendikacılara bulaşmıyor, siyasi parti üyelerine bulaşmıyor bir tek bize bulaşıyor. Çabalarını biliyoruz; 2 buçuk aydır kuramadıkları çoklu baroları kurup faaliyete geçirip, aralık ayındaki seçimlerde Metin Fevzioğlu’nun koltukta kalması için çabalıyorlar. Yani alınan karar Metin Fevzioğlu’nu kurtarma operasyonu. Hukuka aykırı kararın karşısında mücadele etmek bizim temel görevimizden bir tanesi. Biz de bu kararı tanımıyoruz açıklaması yaptık. Biz seçimimizi ve gerekli başvurularımızı yapacağız. Bakalım siyasi iktidar, seçim kuruları ne yapacaklar…”

13 kurumdan çağrı

Baro seçimleri ve TBB genel kurulunun ertelenmesine tepki gösteren çok sayıda hukuk kurumu, İstanbul’da genel kurulun planladığı ikinci toplantı günü olan 10-11 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezinde olacaklarını belirtti. Avukat Hakları Grubu, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi’nin de aralarında bulunduğu 13 hukuk kurumunun yayımladığı ortak açıklamada, “Ertelemenin tek sebebi, Baroların bağımsızlığına müdahale niteliğinde siyasi iktidara yandaş baroların kurulmasına zaman kazandırmak ve TBB genel kuruluna müdahale etmektir” denildi.

TTB duyurdu: Prof. Dr. Erol Turaçlı koronavirüsten hayatını kaybetti Güncel Ali Edizer'in skandal açıklamalarının yankıları sürüyor: 'Bakanlıkları tarikatlar bölüşüyor' Güncel Adana merkezli 11 ilde swinger operasyonu: 35 gözaltı kararı Güncel Mimarlar Odası'ndan 'Topkapı Sarayı' uyarısı: Hızlı restorasyon riskli! Güncel